REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Baltarusių kultūrinio paveldo išsaugojimu ir sklaida Lietuvoje rūpinsis ir Vilniuje esantis literatūrinis Aleksandro Puškino muziejus.

REKLAMA
REKLAMA

Penktadienį muziejus pasirašė bendradarbiavimo sutartį su Baltarusijos valstybinio Jankos Kupalos vardo literatūros muziejumi.

REKLAMA

1944 metais Minske įsteigtas rašytojo, poeto J. Kupalos muziejus – seniausias literatūros muziejus Baltarusijoje. Aštuoniose salėse įrengta poeto gyvenimą ir kūrybą atskleidžianti ekspozicija, didelis dėmesys skiriamas rašytojo gyvenimo laikotarpio Vilniuje dokumentacijai.

Nemažai eksponatų, susijusių su baltarusių poeto gyvenimo lietuviškuoju periodu, saugoma Vilniaus A. Puškino muziejuje. Tai sostinėje leisti laikraščiai „Naša Niva“ ir „Naša dolia“, knygos, fotografijos. 2003 metais apie 400 eksponatų, susijusių su J. Kupalos gyvenimu ir veikla Lietuvoje, A. Puškino muziejaus direkcija perdavė Lietuvos gudų visuomeninių organizacijų susivienijimui.

REKLAMA
REKLAMA

„Mes savo ekspozicijoje ir fonduose turime įdomios su J. Kupala susijusios medžiagos eksponatų. Su Minsko muziejumi norime bendrauti ir kaip kultūrologinės, edukacinės įstaigos“, – BNS pasakojo A. Puškino muziejaus direktorė Tatjana Michniova.

Pasak jos, sutarties pasirašymas yra pirmas žingsnis, ateityje leisiantis plėtoti intensyvesnį bendradarbiavimą: rengti bendras parodas, edukacinius renginius, įgyvendinti bendrus projektus.

Anot T. Michniovos, bendradarbiavimu su J. Kupalos muziejumi suinteresuota ir baltarusių bendruomenė Lietuvoje, siekianti išsaugoti savo kultūrinį paveldą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Dabar prie paveldo išsaugojimo prisidės ir A. Puškino muziejus. Be to, ir J. Kupalos namas buvo netoli nuo ten, kur mūsų muziejus įsikūręs“, – pasakojo T. Michniova.

Baltarusių poetas J. Kupala (1882-1942) į Vilnių gyventi atvyko 1908 metais. Čia jis parašė daug reikšmingų kūrinių: eilėraščių rinkinį „Gyvenimo keliu"“, dramą „Išardytas lizdas“ ir kt. Iš Vilniaus poetas išvyko 1915-aisiais.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų