REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
Konstitucinis Teismas (KT).
Sprendimą nutraukti bylą, kurioje buvo nagrinėjamas grupės Seimo narių prašymas įvertinti, ar nušalintojo prezidento Rolando Pakso finansinio rėmėjo J. Borisovo apdovanojimas neprieštarauja Konstitucijai ir Ordinų, medalių ir kitų pasižymėjimo ženklų įstatymo nuostatoms, KT priėmė penktadienį.
Į KT kreipęsi Seimo nariai teigė, kad J. Borisovas, kuomet gavo medalį, buvo teisėsaugos pareigūnų akiratyje, o apdovanoti galima tik lojalius Lietuvai asmenis.
KT savo sprendime pažymi Seimo narių grupės argumentus įvertinęs kaip neteisinius, nes jie kėlė ne prezidento įgaliojimų skirti valstybinius apdovanojimus įgyvendinimo teisėtumo klausimą, bet kvestionavo, ar buvo tikslinga moralės ir politikos požiūriu įgyvendinti šalies vadovus įgaliojimus.
Sprendime taip pat rašoma, kad pareiškėjo atstovai nepateikė įrodymų, kad prezidentas žinojo apie J. Borisovo ar jo vadovaujamos įmonės buvimą "teisėsaugos pareigūnų akiratyje".
Be to, KT primena, kad praėjusią savaitę gavo prezidento pasirašytą dekretą, kuriuo iš Dariaus ir Girėno medaliu apdovanotųjų sąrašo išbraukiamas J. Borisovas, kurio padarytas tyčinis nusikaltimas žemina apdovanotojo vardą.
Prezidentas Valdas Adamkus, nusprendęs pakeisti savo sprendimą dėl medalio J. Borisovui, rėmėsi 2005 metų spalį Aukščiausiojo Teismo paskelbta nutartimi, kuria buvo pripažinta, kad Rusijos pilietis J. Borisovas naudojo psichinę prievartą prieš tuometinį prezidentą R. Paksą, grasindamas už pažadų nevykdymą paskelbti neva jį kompromituojančią medžiagą.
Už šį nusikaltimą teismas J. Borisovui skyrė 10 tūkst. litų baudą.
Dariaus ir Girėno medalis J. Borisovui buvo skirtas 2001 metais prezidento dekretu "Dėl apdovanojimo Lietuvos valstybės ordinais ir medaliais Valstybės (Lietuvos karaliaus Mindaugo karūnavimo) dienos proga".
Per 2002 metų prezidento rinkimus J. Borisovo vadovaujama sraigtasparnių remonto bendrovė "Avia Baltika" skyrė R. Pakso prezidentinei rinkimų kampanijai 1,2 mln. litų. Šalies vadovu tapęs R. Paksas 2003 metų balandį išimties tvarka suteikė savo finansiniam rėmėjui Lietuvos pilietybę.
Tokį žingsnį KT įvertino kaip atlygį už paramą per rinkimus ir panaikino sprendimą dėl pilietybės suteikimo.
2004-ųjų balandžio 6-ąją Seimas per apkaltą pašalino R. Paksą iš prezidento pareigų už šiurkščius Konstitucijos pažeidimus ir priesaikos sulaužymą.
Migracijos departamentas siekia išsiųsti J. Borisovą iš Lietuvos, bet dabar teismuose šios bylos nagrinėjimas yra sustabdytas, kol Europos Žmogaus Teisių Teismas (EZTT) Strasbūre išnagrinės šio verslininko bylą prieš Lietuvą dėl pilietybės atėmimo.
Paprastai tokios procedūros Strasbūre užtrunka iki trejų metų.
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų