• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Rusijos valstybinė dujų įmonė „Gazprom” derasi su Nigerijos vyriausybe dėl bendradarbiavimo plėtojant šios šalies dujų energetikos sektorių, kuris yra vienas didžiausių pasaulyje, praneša „Financial Times” (FT).

REKLAMA
REKLAMA

Pasak Reuters, Gazprom pasiūlė pirmajame etape į Nigerijos dujų sektorių investuoti tarp 1 ir 2.5 milijardo JAV dolerių.

REKLAMA

„Tai, ką siūlo „Gazprom”, yra neįsivaizduojamas dalykas. Jie kalba ryžtingai. Sako, jog Vakarai mumis naudojosi pastaruosius 50 metų ir siūlo geresnį sandėrį. Jie yra pasiruošę nurungti Kiniją, Indiją ir Ameriką”, - FT teigė aukštas Nigerijos naftos industrijos pareigūnas.

Apie derybas su Nigerijos pareigūnais patvirtino ir patys „Gazprom” atstovai. „Mes priėmėm sprendimą vykdyti veikti globaliai įgyjant išteklius ir plėtojant strategijas už Rusijos ribų. Afrika yra vienas iš mūsų prioritetų”, - FT teigė „Gazprom” atstovas Ilja Kochevrinas.

REKLAMA
REKLAMA

Pernai Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas raštu kreipėsi į Nigerijos vadovą Umaru Yar'Adua, prašydamas bendradarbiauti energetikos srityje. Gruodžio viduryje pas A. Y. Adua lankėsi ir „Gazprom” administracija su minėtais siūlymais.

Pasak FT, bet koks „Gazprom” mėginimas įsitvirtinti Nigerijoje, kurioje dominuoja tokios kompanijos kaip Royal Dutch Shell, Chevron ir ExxonMobil, sukels globalines pastangas įveikti Vakarų konkurentą.

Be to, galimas dalykas, kad „Gazprom”ambicijos Afrikoje privers sunerimti Europos vyriausybes dėl jų vis didėjančios priklausomybės nuo Rusijos dujų importo.

Nors Nigerija yra svarbus suskystintų dujų tiekėjas JAV ir Europai, Vakarų kompanijos Nigerijoje yra susikoncentravusios į naftą. Kita vertus, europiečių interesas Nigerijos dujų ištekliams palaipsniui vis didėja.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų