REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Saudo Arabijos pareigūnams taikant griežtas saugumo priemones, beveik 2 mln. musulmonų, dalyvaujančių šių metų hadže, pirmadienį iš Mekos keliauja į Minos slėnį.

REKLAMA
REKLAMA

Hadžo - kasmet vykstančios piligriminės kelionės į Meką - dalyviai vilkėdami baltai ėjo ar autobusais važiavo į Miną, esančią už 5 km į rytus nuo šio musulmonams švento miesto. Jie keliauja pranašo Muhammado (Muhamado), atlikusio tokią kelionę daugiau kaip prieš 1,4 tūkst. metų, pėdomis.

REKLAMA

Maldininkai visą dieną Minoje melsis ir atsidės dievobaimingiems mąstymams, pernakvos palapinėse, o paskui keliaus į pietus prie Arafato kalno, kur Pranašui, kaip tikima, buvo apreikštas paskutinis Korano fragmentas.

Hadžo kulminacija įvyks antradienį, kai tikintieji prie šio kalno visą dieną melsis ir prašys Dievo atleidimo.

Šiemet hadže dalyvauja Irano prezidentas Mahmoudas Ahmadinejadas (Mahmudas Ahmadinedžadas), kuris bus pirmasis šią piligriminę kelionę atlikęs pareigas einantis iraniečių prezidentas.

REKLAMA
REKLAMA

Saugumas buvo sustiprintas siekiant valdyti didžiules maldininkų minias, kad būtų išvengta žmonių žūties per spūstis, kai ne kartą jau yra buvę.

2006 metais per spūstį prie Džamarato tilto, nuo kurio maldininkai tradiciškai meta akmenis į Šėtoną simbolizuojančius stulpus, žuvo 364 žmonės.

Šiemetiniam hadžui, kuris baigsis penktadienį, buvo pristatytas trečias tilto aukštas, kad žmonėms nereikėtų taip grūstis. Saudo Arabijos pareigūnai sako, kad dabar čia per valandą galima priimti daugiau kaip 200 tūkst. žmonių.

Hadžas, kuris yra vienas iš penkių islamo stulpų, yra bent kartą per gyvenimą privalomas visiems fiziškai ir finansiškai tai pajėgiantiems musulmonams.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų