REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Tarptautinei kredito reitingų agentūrai „Fitch“ pakeitus Lietuvos reitingo perspektyvą iš stabilios į neigiamą, Ministras Pirmininkas Gediminas Kirkilas teigia, kad „tragedijos iš to nedaro“

REKLAMA
REKLAMA

Reitingavimo agentūra penktadienį pranešė, kad Lietuvos perspektyva atrodo pesimistiškiau dėl mažėjančios infliacijos, taip pat dėl to, kad euras veikiausiai bus įverstas vėliau, nei planuojama – 2013-aisias.

REKLAMA

„Faktas, jog kredito reitingų agentūra „Fitch“ pakeitė Lietuvos reitingo perspektyvą iš stabilios į neigiamą, mums nėra malonus, tačiau tragedijos iš to nedarome“, - pareiškė Ministras Pirmininkas Gediminas Kirkilas.

Kaip paskelbė reitingų agentūra nurodo, kad perspektyva atrodo pesimistiškiau dėl mažėjančios infliacijos, taip pat dėl to, kad euras veikiausiai bus įverstas vėliau, nei planuojama – 2013-aisias.

Pasak Premjero, gilesnė analizė rodo, jog Lietuvos dabartinė makroekonominė situacija yra iš esmės tvari, nors išaugusi infliacija ir einamosios sąskaitos deficitas kelia nerimą, tačiau didelio perkaitimo pavojaus nematome.

REKLAMA
REKLAMA

Premjero nuomone, toks vertinimas remiasi kiek paviršutinišku požiūriu į Lietuvos ekonomiką: paimami tik du rodikliai – infliacija ir einamosios sąskaitos deficitas bei augantis skolinimasis, o į kitus svarbius faktorius neatsižvelgiama. Čia turima omenyje augantis eksportas, jei atmestume ilgai stovėjusios „Mažeikių naftos“ perdirbimo gamyklos įtaką, nedidelę valstybės skolą, į Lietuvą ateinančius ES pinigus ir t. t..

„Kalbant apie infliaciją, derėtų prisiminti, kad Baltijos šalys yra mažos ir labai atviros ekonomikos ir joms tapus ES rinkos dalimi, žymiai greičiau bei smarkiau veikia susisiekiančių indų principas. Baltijos šalys labai sparčiai vejasi savo ES koleges, kasmet gauna daug ES paramos lėšų. Šiandien Lietuvos BVP auga tris kartus greičiau nei ES vidurkis, ir greitesnės gyvenimo lygio konvergencijos norėti galime, bet rimtai tikėtis būtų nerealu. Kadangi kainų, ypač maisto prekių, lygis likusioje ES yra ženkliai didesnis, taip greitai augant ekonomikai, gana didelė ir infliacija“, - penktadienį tvirtino Premjeras.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Anot G. Kirkilo, neseniai Lietuva sėkmingai išplatino euroobligacijų emisiją geromis sąlygomis, turint omenyje kalbas apie ekonomikos perkaitimo galimybę šis faktas rodo, kad pasaulio finansų rinkos optimistiškai vertina Lietuvos perspektyvas.

„Komerciniai bankai darosi žymiai atsargesni ir išrankesni suteikdami kreditus, palūkanos turi tendenciją augti, tai turės teigiamos įtakos infliacijai taip pat kaip ir jau matomi nekilnojamojo turto rinkos atvėsimo požymiai. "Be to, kadangi jau matomi pirmi tolygų ir švelnų lėtėjimą, kuris su laiku sąlygos ir infliacijos mažėjimą, požymiai labai svarbu užtikrinti, kad priemonės kurių imamės pernelyg nestabdytų augimo ir švelnus lėtėjimas kurio mes siekiame nevirstų staigiu kritimu“, - sakė G.Kirkilas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų