REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Per pastaruosius metus daugiau nei kas dešimtas pasaulio gyventojas davė kyšį, atskleidė su korupcija kovojančios organizacijos „Transparency International“ tyrimas. Jis taip pat rodo, kad daugiausiai kyšininkaujama skurdžiausiose šalyse. Lietuva patenka į antrą labiausiai kyšininkaujančių šalių grupę – kyšius duoda 29 proc. gyventojų.

REKLAMA
REKLAMA

Lietuviai – kartu su Ukraina ir Bolivija

Labiausiai kyšininkaujama Kamerūne, Kambodžoje, Albanijoje, Makedonijoje, Pakistane – kyšius duoda daugiau kaip 33 proc. gyventojų.

REKLAMA

Mažiausiai kyšininkavimo atvejų Austrijoje, Kanadoje, Prancūzijoje, Danijoje, Japonijoje – mažiau nei 4 proc.

Lietuva (29 proc.) patenka į antrą šalių, kuriose kyšininkaujama labiausiai, dešimtuką kartu su Ukraina, Serbija, Graikija, Bolivija, Peru ir kt. Šiose šalyse kyšį duoda 21–33 proc. gyventojų.

Lietuva taip pat yra tarp šalių, kurios mažiausiai tiki valdžios pastangų kovoti su korupcija efektyvumu. 37 proc. šalies gyventojų mano, kad korupcijos lygis augs, 27 proc. – kad mažės.

REKLAMA
REKLAMA

Lietuvių manymu, labiausiai korumpuotos yra politinės partijos ir parlamentas, mažiausiai – religinės organizacijos.

Pasaulyje pirmauja policininkai ir teisėjai

Pasauliniu mastu dažniausiai kyšius ėmė policininkai ir teisėjai – kas ketvirtas, susidūręs su jais, turėdavo duoti kyšį. Europiečiai dažniausiai moka kyšius medicinos paslaugų įstaigoms.

„Policija ir teismai daugelyje pasaulio šalių yra korupcijos rato dalis, reikalaujanti kyšių iš piliečių“, – sakė „Transparency International“ generalinis direktorius Cobusas de Swardtas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Jei pasauliniu mastu labiausiai gali būti kritikuojama policija, tai europiečiai dažniausiai moka kyšius medicinos paslaugų įstaigoms.

Tačiau 70 proc. tyrimo metu apklaustų žmonių mano, kad labiausiai korumpuotos vis dėlto yra politinės partijos.

Maždaug pusė respondentų linkę galvoti, kad korupcijos lygis kyla.

Kyšius dažniau duoda vargšai

Nors paprastai manoma, kad kyšius duoda turtingi žmonės tam, jog įgytų įtakos, iš tiesų juos dažniausiai duoda vargšai, kad galėtų gauti pagrindines viešąsias paslaugas.

Korupcijos lygis pasaulyje labai nevienodas. Afrikoje 42 proc. žmonių duoda kyšį, kad gautų paslaugų. 2006 metais tokių buvo 47 proc.

REKLAMA

Kitur smulkus kyšininkavimas pastebimai didėjo. Pavyzdžiui, 22 proc. Azijos ir Ramioji vandenyno regiono žmonių davė kyšius 2007 metais, kai 2006 m. – 15 proc. Pietryčių Europoje kyšininkavimas nuo 8 proc. praėjusiais metais pakilo iki 12 proc. šiemet.

Nors Afrika yra regionas, labiausiai veikiamas kyšininkavimo, afrikiečiai, ypač Ganos ir Nigerijos gyventojai, buvo optimistiškai nusiteikę dėl savo vyriausybių pastangų kovojant su korupcija.

Bet pasauliniu mastu pusė apklaustųjų mano, kad jų vyriausybių bandymai kovoti su korupcija yra neveiksmingi.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų