REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Devynis parlamentarus vienijanti Seimo liberalų sąjūdžio frakcija ragina šalies vadovą Valdą Adamkų vetuoti 2008 metų biudžetą, kurį Seimas patvirtino ketvirtadienį.

REKLAMA
REKLAMA

Pasak frakcijos nario Eligijaus Masiulio, kitų metų biudžetas neparodo, kaip bus reaguojama į infliacijos keliamas grėsmes ir nenumatoma priemonių jai valdyti.

REKLAMA

"Biudžetas yra pernelyg išpūstas ir paskatins infliaciją", - teigia E. Masiulis.

Parlamentaro teigimu, šiame biudžete numatytas nepagrįstas valstybės valdymo išlaidų augimas, tuo tarpu pernelyg mažai lėšų skiriama mokytojų ir dėstytojų atlyginimams didinti.

Seimas ketvirtadienį nesutiko, kad kitąmet 0,2 proc. būtų sumažintos įvairių valstybinių institucijų išlaidos, o sutaupyti 72,8 mln. litų būtų numatyti mokytojų algoms padidinti.

REKLAMA
REKLAMA

Seimas neparėmė ir kito liberalų siūlymo - 54,667 mln. litų skirti aukštųjų mokyklų dėstytojų darbo užmokesčio padidinimui.

Ketvirtadienį patvirtintas biudžetas – trečdaliu didesnis negu buvo šiais metais. Už įstatymą balsavo 83 Seimo nariai, prieš- 22, o susilaikė 15 parlamentarų.

2008 metais valstybės biudžeto planuojamos pajamos yra 25,572 mlrd. litų, išlaidos - 26,573 mlrd.litų, deficitas - 1,001 mlrd. litų. Nacionalinio biudžeto pajamos turėtų siekti 29,407 mlrd.litų, išlaidos - 30,408 mlrd. litų.

Pagal Europos Sąjungos standartus, 1 mlrd. litų dydžio Lietuvos biudžeto deficitas sudarys 0,5 proc. šalies bendrojo vidaus produkto.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Bendrųjų valstybės paslaugų finansavimo augimas lyginant su 2007 metais nacionaliniame biudžete kitais metais numatytas 23,6 proc., gynybos - 16 proc., viešosios tvarkos ir visuomenės apsaugos- 46,3 proc., ekonomikos - 32,7 proc. aplinkos apsaugos - 74,3 proc., būsto ir komunalinio ūkio - 34,8 proc., sveikatos apsaugos - 24,8 proc., poilsio, kultūros ir religijos 28,4 proc., švietimo - 15,9 proc., socialinės apsaugos - 36,2 proc.

Opozicija kitų metų biudžetą kritikuoja, teigdama, kad jame per mažai lėšų numatyta sveikatai ir švietimui, tuo tarpu valdantieji 2008-ųjų biudžetą vadina socialiai orientuotu.

REKLAMA

Konservatorius Jonas Dagys apgailestavo, kad biudžete nenumatyta, kaip bus sprendžiamos didesnės nei planuotos infliacijos ir aplinkosaugos projektų kofinansavimo problemos.

Liberaldemokratų frakcijos seniūnas Valentinas Mazuronis priekaištavo, kad biudžete nenumatyta, kaip žmonėms bus kompensuojamas kainų kilimas.

Liberalcentristas Raimundas Palaitis apgailestavo, kad biudžetas yra deficitinis: "Gaila, kad tokiais ekonomikos augimo metais jis nėra su perviršiu".

Liberaldemokratų frakcijos narys Egidijus Klumbys kitų metų biudžetą pavadino korupciniu: "Šiemet kaip niekada daug buvo patenkinta Seimo narių prašymų, nes artėja rinkimai. Net 55 mln. litų gavo konservatoriai. Kodėl? Todėl, kad mažumos Vyriausybei reikia jų paramos".

REKLAMA

E. Klumbys priekaištavo, kad kitais metais neskiriama pakankamai lėšų mokytojams, žemės ūkiui.

Socialdemokratų frakcijos seniūnė Irena Šiaulienė tvirtino, kad biudžetas garantuos stabilumą valstybėje.

Liberalų frakcijos narys Gintaras Šileikis sakė, kad 2008-ųjų šalies pajamų ir išlaidų planas yra "išlaidavimo ir valdančiųjų pasipuikavimo" biudžetas: "Milijonus išleisime Valdovų rūmams, savireklamai, o vaikai darželiuose šals, mokytojai badmiriaus, policija nesugebės užkirsti kelio nusikaltimams, nes neturi transporto".

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Liberalcentristų frakcijos narys Jonas Ramonas apgailestavo, kad biudžete nerasta 400 mln. litų švietimo sistemos darbuotojų darbo užmokesčio didinimui.

Biudžetą jis pavadino diskriminuojančiu kaimą: "Žemės ūkio finansavimas auga tik todėl, kad daugiau lėšų gaunama iš Europos Sąjungos", - sakė J. Ramonas.

Nuo kitų metų pradžios akcizus kurui siūloma didinti apie 12 proc., alkoholiui - 20 proc., o nuo kovo 1-osios numatoma 17 proc. didesni akcizai cigaretėms.

Kitąmet 1,3 mlrd. litų skiriama įvairioms darbo užmokesčio didinimo priemonėms.

Įvairių sričių iš biudžeto išlaikomiems valstybės tarnautojams ir pareigūnams darbo užmokestis didės nuo 10 iki 20 procentų. Vidutiniškai 17 proc. (beveik 110 litų) didės senatvės pensijos. Nuo sausio 1-osios nuo 700 litų iki 800 litų išaugs minimali mėnesio alga.

REKLAMA

3 proc. punktais (nuo 27 proc. iki 24 proc.) sumažės kiekvieno dirbančiojo mokamo gyventojų pajamų mokesčio tarifas ir dėl to žmonių kišenėse papildomai liks 0,5 mlrd. litų, verslininkai valstybei nebemokės socialinio mokesčio.

Mokinio krepšelio dydis 2008 metais išaugs iki 2,7 tūkst. litų, o nuo rugsėjo 1-osios - iki 3,1 tūkst. litų. Mokyklų steigėjams leidžiama perskirstyti mokinio krepšelio pinigus tarp mokyklų, bet ne daugiau kaip 15 proc. mokyklai skirtų lėšų.

Vaiko pinigai (52 litai už vaiką) bus mokami visoms šeimoms, auginančioms vieną arba du vaikus iki 18 metų.

REKLAMA

Nuo liepos 1 dienos iki beveik 98 litų "vaiko pinigai" padidės toms šeimoms, kuriuose augs trys ar daugiau vaikų.

Vaiko priežiūros atostogos bus apmokamos dvejus metus (šiuo metu - tik vienerius). Kol vaikui sukaks metai, motinai bus mokama 100 proc. gauto darbo užmokesčio pašalpa, o iki sukaks dveji - 85 procentai.

Jeigu gims dvynukai, trynukai ar dar daugiau vaikų, motinystės pašalpa nuo kitų metų bus didinama atsižvelgiant į vienu metu gimusių vaikų skaičių (gimus dvynukams - 2 kartus, gimus trynukams - 3 kartus ir taip toliau). Gimus dviem ir daugiau vaikų šios pašalpos dydis iki šiol nuo vienu kartu gimusių vaikų skaičiaus nepriklausė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Nuo 2008 metų beveik 50 tūkst. vaikų, teismo priteistų alimentų negaunantiems iš tėvų, iki 195 litų parems valstybė iš tam tikslui pagal Seimo priimtą įstatymą įkurto fondo.

Trigubai daugiau negu 2007-aisiais kitąmet numatyta lėšų, daugiabučių renovacijai - virš 53,5 mln. litų vietoj 15,7 mln. litų.

Nuo sausio 1-osios 260 litų didėja laidojimo pašalpa - valstybės parama mirusiųjų artimiesiems. Dabar ši pašalpa siekia 780 litų, o nuo kitų metų bus 1040 litų. Tam biudžete numatyta 12 mln. litų.

Nuo kitų metų kaimų ir miestelių mokytojai ir gydytojai į darbą ir iš jo namo (bet ne ilgesnį negu 40 kilometrų atstumą) galės važiuoti nemokamai.

REKLAMA

Kitais metais net 66,33 proc. (vietoj 57,45 proc. 2007-aisiais) valstybei sumokėto gyventojų pajamų mokesčio atiteks savivaldybėms, todėl 2008 metais lyginant su šiais metais savivaldybės daugiau gaus 910 mln. litų.

Europos Sąjungos lėšų įplaukos į valstybės biudžetą irgi augs - nuo 3,1 mlrd. litų 2007 metais iki 5,1 mlrd. litų 2008 aisiais.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų