REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Vilniuje rengiamoje konferencijoje bus aptartas politinių kalinių ir tremtinių bei jų šeimos narių sugrįžimo į Lietuvą 1992-2007 metų programos rezultatai, pranešė Socialinės apsaugos ir darbo ministerija.

REKLAMA
REKLAMA

Šios programos tęstinumas bus aptarti gruodžio 7 d konferencijoje (viešbutyje "Narutis", Pilies g. 24, Vilnius), kurią organizuoja Socialinių paslaugų priežiūros departamento prie Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos, sakoma pranešime. 

REKLAMA

Konferencijos metu bus analizuojamas 15 metų vykdytos programos efektyvumas, apžvelgiama savivaldybių ir visuomeninių organizacijų veikla teikiant socialines paslaugas, aptartos sėkmės ir nesėkmės, svarstomos ateities perspektyvos. Be to, bus aiškinami pilietybės įstatymo taikymo principai ir aptariamos mokslinės genocido ir rezistencijos tyrimo kryptys.

Konferencijoje pranešimus skaitys Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos sekretorė Violeta Murauskaitė, Pasaulio Lietuvių bendruomenės valdybos atstovas Lietuvoje Gabrielius Žemkalnis, Socialinių paslaugų priežiūros departamento direktorius Aivydas Keršulis, Tautinių mažumų ir išeivijos departamento prie Lietuvos Respublikos Vyriausybės generalinis direktorius Antanas Petrauskas ir kiti. Renginyje dalyvaus Prezidentūros, įvairių ministerijų ir seimo atstovai, savivaldybių darbuotojai, o taip pat ir pasaulio lietuvių bendruomenės, Lietuvos politinių kalinių ir tremtinių bendrijos nariai, Tremtinių grįžimo fondo darbuotojai, kitų suinteresuotų institucijų ir organizacijų atstovai.

REKLAMA
REKLAMA

Politinių kalinių ir tremtinių bei jų šeimos narių sugrįžimo į Lietuvą programa įgyvendinama jau 15 metų. 1992 m. programos įgyvendinimo pradžioje teikiama pagalba apsiribojo tik persikėlimo išlaidų apmokėjimu. Tačiau valstybei prisiimant vis daugiau atsakomybės už tremtinių grąžinimą, teikiamų paslaugų spektras siekiantiems sugrįžti plėtėsi.

1995 m. buvo įrengti 80-ties vietų globos namai "Tremtinių namai", o vėliau, 1997 m. – laikini grįžtančių tremtinių apgyvendinimo namai. Programos lėšomis taip pat yra remiama mokykla "Lietuvių namai", kurioje mokosi į Lietuvą grįžę tremtinių vaikai, kurių tėvai dar gyvena užsienyje. Šiuo metu pagal programą grįžtantieji aprūpinami būstu, jiems apmokamos persikėlimo išlaidos, padedama įsidarbinti, persikvalifikuoti, teikiamos įvairios socialinės garantijos. Per 1992–2006 m. laikotarpį butais buvo aprūpinta 1814 šeimų, o grįžo daugiau nei 2000 buvusių tremtinių ir politinių kalinių šeimų, teigiama pranešime.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų