REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

70 tūkstančių litų. Įtariama, kad tokia suma buvo atsidėkota Turto valdymo ir ūkio departamento prie Vidaus reikalų ministerijos direktoriaus pavaduotojui Linui Pukiui už palankų sprendimą dėl kompiuterinės technikos pirkimo valstybinėms institucijoms.

REKLAMA
REKLAMA

Pareikšti įtarimai

Kaip pranešė „Lietuvos rytas“, praėjusią savaitę šiam pareigūnui Specialiųjų tyrimų tarnyba pareiškė įtarimus dėl kyšio paėmimo stambiu mastu.

REKLAMA

Jo namuose ir darbo vietoje buvo atliktos kratos.

Įtarimai dėl pareigūno papirkimo pareikšti ir sostinės bendrovės, prekiaujančios kompiuteriais, direktoriui Vidui Valančiui.

Būtent šio verslininko vadovaujama „Aidetos“ bendrovė, kaip įtariama, galėjo sumokėti didžiulį kyšį už palankų ministerijos Viešųjų pirkimų komisijos sprendimą pirkti kompiuterinę techniką.

Nuo 1996 metų vidaus reikalų sistemoje dirbantis L.Pukys buvo šios komisijos pirmininko pavaduotojas.

REKLAMA
REKLAMA

Panaudotos ir ES lėšos

Anot „Lietuvos ryto“, praėjusių metų pabaigoje „Aidetos“ bendrovė laimėjo kompiuterinės technikos pardavimo konkursą kelioms valstybinėms institucijoms. Šio sandorio vertė siekė 5 milijonus litų.

Visa technika turėjo būti skirta Šengeno techninei ir informacinei sistemai sukurti.

Didžiąją dalį pinigų šiam pirkiniui skyrė Europos Sąjunga.

Kompiuteriai pagal šią sutartį buvo skirti Užsienio reikalų ministerijai, Policijos departamentui, Informacijos ir ryšių, Migracijos departamentams, Valstybės sienos apsaugos tarnybai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Naujas kyšininkavimo būdas

Ši istorija paaiškėjo specialiosioms tarnyboms klausantis V.Valančiaus pokalbių telefonu.

Verslininkas, bendraudamas su savo firmos buhaltere, nurodė jai maždaug 100 tūkstančių litų pervesti į antrinę bendrovę už esą įvykusius renginius.

Vėliau maždaug 70 tūkstančių litų iš šios bendrovės sąskaitos buvo paimta grynaisiais ir, kaip įtariama, perduota Vidaus reikalų ministerijos Viešųjų pirkimų komisijos pirmininko pavaduotojui.

Buvo nušalinti nuo pareigų

Praėjusį penktadienį L.Pukys teismo sprendimu nušalintas nuo einamų pareigų dviem mėnesiams, jam skirta kardomoji priemonė – rašytinis pasižadėjimas niekur neišvykti.

REKLAMA

Tą pačią dieną nuo pareigų nušalintas dar vienas aukštas pareigūnas – Teisingumo ministerijos sekretorius Dainius Narkevičius, kurio bylą irgi tiria STT agentai.

Jis įtariamas piktnaudžiavęs tarnyba ir sukūręs specialias viešojo konkurso sąlygas, kad ministerija įsigytų tris „Kia“ markės automobilius.

„Lietuvos ryto“ duomenimis, abu nuo pareigų nušalinti valdininkai savo kaltę neigia.

Šuolis – prieš trejus metus

Kaip rašo „Lietuvos rytas“, pagal viešųjų pirkimų apimtį Lietuva pirmauja tarp Baltijos šalių. Pernai bendra jų suma šalyje siekė bemaž 11 milijardų litų, arba 13,3 proc. bendrojo vidaus produkto.

REKLAMA

Latviai, viešiesiems pirkimams išleidę 10 mlrd. litų, lipa lietuviams ant kulnų, tačiau estai atsilieka. Pernai Estijos valdžia pirko prekių ir paslaugų už perpus mažesnę – 5 mlrd. litų sumą.

Lietuvos viešųjų pirkimų tarnybos duomenimis, iki 2003 metų valstybės institucijos ir įmonės šioms reikmėms išleisdavo kelis milijardus.

„Staigus kilimas prasidėjo prieš trejus metus, o šįmet visų pirkimų vertė gali siekti net 13-14 milijardų“, – „Lietuvos rytui“ sakė Viešųjų pirkimų tarnybos pareigūnas Vladas Butėnas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Daugiau pinigų ir pražangų

Viešieji pirkimai visame pasaulyje laikomi didelę korupcijos riziką patiriančia valdžios veiklos sritimi.

Vien per pirmąjį šių metų ketvirtį 84 valstybės įstaigos buvo įpareigotos nutraukti procedūras, o 28 turėjo iš naujo nagrinėti konkursų dalyvių pasiūlymus.

Kelioms dešimtims buvo surašyti administracinių teisės pažeidimų protokolai.

„Tiek pažeidimų nustatyta per visus 2006-uosius, o prieš 4-5 metus buvo surašoma vos keletas administracinių teisės pažeidimų protokolų“, – sakė V.Butėnas.

Pareigūno tvirtinimu, pasaulio praktika patvirtina, kad didėjanti viešųjų pirkimų apimtis didina ir pagundas.

Audris Kutrevičius

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų