• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Prezidentas Valdas Adamkus antradienį Briuselyje pripažintas Metų europiečiu. Šis titulas pirmą kartą atiteko naujosios ES narės atstovui. Lietuvos prezidentas nurungė tokius varžovus kaip Nicolas Sarkozy, Angelą Merkel ar Arnoldą Schwarzeneggerį.

REKLAMA
REKLAMA

Lietuvos vadovas, nugalėjęs 49 kitus kandidatus, įvertintas už pagalbą ieškant kompromiso dėl naujos ES sutarties, bet neizoliuojant jai besipriešinusios Lenkijos.

REKLAMA

„Esu įsitikinęs, kad jauna ir maža Europos Sąjungos šalis gali labai daug padaryti. Džiaugiuosi, būdamas Lietuvos atstovas ir vadovas, galėjęs padėti spręsti vieną iš svarbiausių ES problemų, susijusių su Konstitucija ir ateitimi. Mums, derybininkams, įsimintina birželio diskusijų naktis Briuselyje buvo geriausia pamoka, kad net sunkiausiais klausimais Europos Sąjunga gali rasti bendrą susitarimą. Dėkoju Lenkijos vadovams, suvokusiems istorinio susitarimo svarbą, ir mano derybų kolegoms - Vokietijos kanclerei Angelai Merkel ir Prancūzijos vadovui Nikolui Sarkozy, su kuriais kartu galėjome surasti Europos Sąjungai priimtiną sutarimą“, - sakė Lietuvos prezidentas.

REKLAMA
REKLAMA

V.Adamkus taip pat dėkojo jo kandidatūrą ir pastangas parėmusiems europiečiams.

„Prisipažinsiu, kartu su Jumis dabar jaučiuosi stiprus, kad ėmiausi derybininko misijos. Tai ženklas ir priesakas visiems - nebijokite iššūkių ir kartu įveikite kylančius sunkumus“, - sakė Lietuvos prezidentas.

Metų europiečio rinkimus rengia „The Economist“ grupei priklausantis savaitraštis „European Voice“, rašantis apie ES aktualijas. 10 kategorijų iš viso buvo pristatyti apie 200 nominantų,

Lietuvos vadovas iš pradžių buvo nominuotas Valstybės veikėjo kategorijoje, tačiau jam suteiktas pagrindinis šių rinkimų titulas - jis išrinktas Metų europiečiu. Jis nurungė tokius varžovus kaip Prancūzijos prezidentą Nicolas Sarkozy, Vokietijos kanclerę Angelą Merkel, Rusijos opozicijos lyderį Garį Kasparovą, Estijos prezidentą Toomas Hendrik Ilvesą, Austrijoje gimusį Kalifornijos gubernatorių Arnoldą Schwarzeneggerį, britų verslo gigantą Richardą Bransoną ir kitus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pretendentus išrenka „European Voice“ vyresnieji redaktoriai kartu su specialia komisija, kurioje šiais metais buvo Švedijos užsienio reikalų ministras, buvę Belgijos bei Maltos vadovai, profesoriai bei „The Economist“ leidinių grupės atstovai. Lemiamą balsą renkant nugalėtojus turi interneto lankytojai.

V.Adamkus yra ne pirmasis Lietuvos atstovas, pelnęs garbingą titulą. 2005-aisiais "Metų Komisare" buvo paskelbta už bloko biudžetą atsakinga D.Grybauskaitė, šiam titului nominuota už "neišsenkančias pastangas reformuoti ES biudžetą, siekiant kuo didesnę jo išlaidų dalį skirti tyrimams, plėtrai ir kitoms ES veikloms, galinčioms paspartinti ES konkurencingumą".

„European Voice“ kasmet nominuoja 50 europiečių, Europos Sąjungai nusipelniusių devyniose srityse. Jų nugalėtojai šiemet yra: metų Europos Komisijos nariu tapo ES Informacinės visuomenės ir žiniasklaidos komisarė, Liuksemburgo politikė Viviane Reding; metų Europos Parlamento (EP) narys – Centro-kairės partijos narys, Regionų plėtros komiteto vicepirmininkas, italas Claudio Fava; metų valstybės veikėjas - Vokietijos kanclerė Angela Merkel; metų diplomatas - austrė Benita Ferrero-Waldner ir Vokietijos vicekancleris Frankas-Walteris Steinmeieris; metų kampanijos dalyvis – Kalifornijos gubernatorius Arnoldas Schwarzeneggeris.; metų verslo lyderis - britas Richardas Bransonas.; metų sėkmingiausias asmuo - Europos Centrinio banko vadovas prancūzas Jean-Claude Trichet; metų žurnalistas - - Reneta Nikolova; ne ES šalių metų pilietis - buvęs pasaulio šachmatų čempionas, Rusijos opozicijos lyderis Garis Kasparovas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų