REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Lietuvos banko vadovas mano, kad infliacijos tempai pradės mažėti nuo kitų metų pavasario, ir 2009-ųjų antrąjį pusmetį Lietuva galėtų įvykdyti Mastrichto infliacijos kriterijų, kuris yra lemiamas šaliai siekiant įsivesti eurą.

REKLAMA
REKLAMA

Reinoldijus Šarkinas prognozuoja, kad infliacija turėtų pradėti mažėti nuo kitų metų balandžio mėnesio.

REKLAMA

„Jeigu nuo sausio didės dujų kaina, tai maždaug nuo balandžio ji (infliacija - BNS) galėtų pradėti mažėti ir 2009 metų antroje pusėje turėtų būti netoli Mastrichto kriterijaus“, - žurnalistams po susitikimo su Seimo pirmininku Viktoru Muntianu antradienį sakė LB valdybos pirmininkas R.Šarkinas.

Pasak jo, po Naujųjų metų dar kurį laiką infliacija turėtų didėti, nes Lietuva labai priklauso nuo importuojamų energetikos išteklių, kurių kainos, planuojama, smarkiai išaugs.

REKLAMA
REKLAMA

Lietuvos banko vadovas pripažino, kad bankas neturi daug priemonių, padedančių kovoti su infliacija: „Iš savo pusės mes laikome aukštesnes privalomas atsargas, kad būtų galima riboti kreditavimą, jį branginti“, - sakė R.Šarkinas.

Pasak jo, įtakos infliacijai turi ir artėjantys Seimo rinkimai - kai kurie Seimo nariai siūlo smarkiai didinti kitų metų biudžeto išlaidas.

„Didesnę įtaką (žabojant infliaciją - BNS) galėtų turėti fiskalinės priemonės. Būtų idealus variantas, jeigu ateinančių metų biudžetas būtų patvirtintas be deficito“, - kalbėjo R.Šarkinas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

V.Muntianas pripažino, kad suvaldyti infliaciją dabar yra didžiausias rūpestis. Tačiau jis teisino parlamentarų pasiūlymus kitų metų biudžete rasti papildomai kelis milijardus litų įvairiems poreikiams.

Šiuo metu planuojama, jog kitų metų valstybės biudžeto pajamos kartu su Europos Sąjungos (ES) parama sieks 25,330 mlrd. litų, išlaidos - 26,411 mlrd. litų, o biudžeto deficitas bus 1,081 mlrd. litų.

Tuo tarpu premjeras Gediminas Kirkilas patikino, kad nei litui, nei Latvijos ir Estijos nacionalinei valiutai devalvavimas negresia.

REKLAMA

"Litui devalvavimas negresia. Jis negresia ir latui, ir Estijos kronai. Tokios yra išvados Tarptautinio valiutos fondo ir kitų finansinių organizacijų. Net ir tarp Baltijos šalių Lietuvos padėtis pagal makroekonominius rezultatus, Mastrichto kriterijus yra pati geriausia", - interviu Lietuvos radijui antradienį sakė Gediminas Kirkilas.

"Litas, neabejoju, tvirtai išsilaikys tol, kol mes įsivesime eurą", - pridūrė premjeras.

Viename Rusijos interneto tinklapių praėjusį savaitgalį pasirodžius pranešimui apie neva Estijos vyriausybės jau priimtą sprendimą devalvuoti nacionalinę valiutą, supanikavo daugiausia rusakalbiai Estijos gyventojai, bankuose išpirkę visas eurų atsargas.

Vyriausybė skelbia, kad sieks įsivesti eurą pradedant 2010 metais. Ekspertai teigia, jog tai įvyks keleriais metais vėliau.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų