REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Apie kai kuriuos Lietuvos diplomatus egzistuoja "jautri" informacija, kurią Valstybės saugumo departamentas (VSD) yra pateikęs prezidentui, užsienio reikalų ministrui ir premjerui, teigia Seimo Užsienio reikalų komiteto (URK) vicepirmininkas Audronius Ažubalis.

REKLAMA
REKLAMA

Tokį patvirtinimą, anot A.Ažubalio, Seimo komitetas gavo penktadienį iš VSD generalinio direktoriaus Povilo Malakausko.

REKLAMA

"Šiandieninio susitikimo išdava ta, kad mes gavome patvirtinimą, kad egzistuoja tam tikra jautri informacija apie diplomatus, kuri buvo pateikta vykdomajai valdžiai. (...) Saugumo vadovas pripažino, kad jautri informacija apie diplomatus buvo pateikta užsienio reikalų ministrui, premjerui ir prezidentui", - žurnalistams po komiteto posėdžio sakė URK pirmininko pavaduotojas.

Pasak A.Ažubalio, išeitų, kad aukščiausi šalies vadovai "prisiima atsakomybę, kad jeigu nesiliustravę diplomatai dirba diplomatinėje tarnyboje ir atstovauja valstybei".

REKLAMA
REKLAMA

P.Malakauskas į posėdį buvo kviestas po keletą savaičių trukusio susirašinėjimo su Seimo komitetu apie 10 Lietuvos diplomatų, galimai bendradarbiavusių su sovietų slaptosiomis tarnybomis ir esą liustraciją "perėjusių" tuometinių VSD vadovų kabinetuose.

Tačiau penktadienį po komiteto posėdžio nei VSD vadovas P.Malakauskas, nei URK pirmininkas Justinas Karosas nepatvirtino, kad vadinamoji "jautri" informacija yra kaip nors susijusi su galimu diplomatų bendradarbiavimu su KGB.

"Buvo pasakyta, kad mes teikiam informaciją tiems žmonėm, kuriems privalu teikti pagal įstatymą, bet kokia tai informacija, jos turinys nebuvo atskleistas. Buvo pasakyta, kad mes teikiam visą informaciją, tarp jų ir "jautrią", - žurnalistams sakė J.Karosas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tuo metu VSD generalinis direktorius P.Malakauskas tikino, jog visa reikiama informacija apie asmenų bendradarbiavimą ar nebendradarbiavimą su KGB laiku pasiekia sprendimų priėmėjus ir, anot jo, jeigu "sprendimų priėmėjai, gavę informaciją, nusprendė, kad jie yra tinkami vienai ar kitai pozicijai, tai reiškia, kad tas sprendimų prėmėjas, jeigu kakokia rizika ir buvo, prisiėmė (atsakomybę - BNS) ir tie žmonės yra tinkami dirbti".

"Aš tikrai dabar kontroliuoju tą situaciją, ne tik kas yra susiję su diplomatais, bet ir su kitais galimai bendradarbiavusiais, ir galiu užtikrinti tai, kad visa informacija pateikiama tiems, kurie priima sprendimus, tai yra vykdomoji valdžia: yra ministras, yra premjeras, yra prezidentas. Ir jie visą reikalingą informaciją gauna prieš priimdami sprendimus ir teikdami politiniam lygmeniui vienus ar kitus kandidatus", - po susitikimo su Seimo komiteto nariais sakė VSD šefas.

REKLAMA

Seimo Užsienio reikalų komitetas į VSD generalinį direktorių yra kreipęsis dukart ir prašė informacijos apie Lietuvos diplomatus, tačiau abu kartus gavo pasiūlymą kreiptis į realiai neveikiančią Liustracijos komisiją, kurioje iš 5 narių liko tik 2.

VSD vadovas ne kartą yra teigęs, jog departamentas nėra tiesioginis liustracijos proceso dalyvis, todėl esą ne jis ir turėtų nagrinėti diplomatų sąsajas su buvusiomis sovietų slaptosiomis tarnybomis.

Tačiau URK nesutinka su tokia P.Malakausko nuomone.

Anot parlamentarų, pagal įstatymą departamentas turi užkirsti kelią veikoms, kuriomis keliama grėsmė valstybės saugumui, jos suverenumui, teritorijos neliečiamybei ir vientisumui, konstitucinei santvarkai, valstybės interesams, gynybinei ir ekonominei galiai.

REKLAMA

Penktadienio posėdyje komiteto nariai nusprendė suburti "pasiryžėlių" darbo grupę, kuri turėtų aiškintis, ar procedūrose, pagal kurias Lietuvos diplomatai skiriami į pareigas, nėra "landų".

"Bandysime, ko gero, patikrinti tvarką ar nebuvo pažeidimų kokių. O pažeidimas gali būti, sakykime, ar atsižvelgė, ar neatsižvelgė vykdomoji valdžia į tam tikrą turimą informaciją, nes diplomatu gali tapti ir būti tik nepriekaištingos reputacijos žmogus", - sakė vienas iš grupės narių konservatorius A.Ažubalis.

Parlamentaras šią darbo grupę, kuri kol kas susideda iš 2 žmonių - jo paties ir liberalcentristų Henriko Žukausko, vadina "pasiryžėlių" grupę, nes esą nei vienas iš valdančiųjų nepageidavo aiškintis galimų diplomatų skyrimo procedūrų pažeidimų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tuo metu Užsienio reikalų komitetas nusprendė iki Naujųjų metų nutarė netvirtinti nė vieno diplomato kandidatūros - esą pirma reikia išsiaiškinti procedūrinius trūkumus ir juos "užlopyti" ir tik po to vėl kalbėti apie diplomatų skyrimą į pareigas.

Rugsėjo pabaigoje buvęs VSD darbuotojas ir buvęs Liustracijos komisijos pirmininkas Vytautas Damulis pareiškė, esą dalis Užsienio reikalų ministerijos (URM) pareigūnų "liustraciją perėjo" tuometinių VSD vadovų kabinetuose.

Pats V.Damulis, kuris žiniasklaidoje buvo vadinamas vienu iš "kurmių", esą neteisėtai teikusių tarnybinę informaciją kai kuriems politikams, 2006 -ųjų pabaigoje neteko leidimo dirbti su slapta informacija ir buvo atleistas iš pareigų saugume.

URM atmeta prielaidas, esą kai kurie Lietuvos diplomatai galėjo nuslėpti savo bendradarbiavimą su KGB ir vadina jas spekuliacijomis.

Iš viso, istorikų vertinimu, Lietuvoje gali būti apie 4-4,5 tūkst. asmenų, galimai bendradarbiavusių su KGB.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų