REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Policijos pareigūnai pagal įstatymus yra draudžiami nuo nelaimingų atsitikimų tarnybinių pareigų vykdymo metu, nepaisant to, kad tai nebuvo tiesiogiai nustatyta policijos veiklą reglamentuojančiame Vidaus tarnybos statute.

REKLAMA
REKLAMA

Tokį sprendimą ketvirtadienį priėmė Konstitucinis Teismas, nagrinėjęs dviejų teismų prašymą.

REKLAMA

Vilniaus ir Klaipėdos apygardos administraciniai teismai suabejojo, ar prieš ketverius metus patvirtinus Vidaus tarnybos statutą nebuvo sumažintos dalies policijos pareigūnų socialinės garantijos, nes jame nebeliko nuostatos, kad pareigūnai, vykdydami savo pareigas, yra draudžiami gyvybės ir privalomuoju sveikatos draudimu už valstybės biudžeto lėšas.

Teismams kilo klausimas, ar pareigūnai, kurie buvo priimti į tarnybą iki 2003 metų gegužės 1 dienos - tai yra iki įsigaliojo naujasis Statutas - turi teisę į socialines garantijas.

REKLAMA
REKLAMA

Konstitucinis Teismas konstatavo, kad ši garantija minėtiems policijos pareigūnams išliko remiantis teisėtų lūkesčių principu.

Šiuo metu nebegaliojančiame Vidaus tarnybos statute buvo nustatyta: "pagal teisėtų lūkesčių (...) principą preziumuojama, jog asmenys, pasirinkdami vidaus tarnybą, yra įsitikinę, kad valstybė užtikrins savo pačios nustatytas pareigūnų teises ir socialines garantijas, todėl (...) pareigūnų teisėtai įgyta teisė į tam tikras socialines garantijas turi būti taikoma visam jų tarnybos laikui".

Konstitucinio Teismo nutarime pažymėta, kad Konstitucija saugo ir gina įgytąsias teises, todėl valstybės socialinės politikos koregavimas turi būti pagrįstas konstituciškai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų