REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Irano prezidentas Mahmoudas Ahmadinejadas pasiūlė OPEC grupės šalims liautis atsiskaitymo už naftą piniginiu vienetu laikyti JAV dolerį, praneša BBC.

REKLAMA
REKLAMA

Tokį pasiūlymą M. Ahmadinejadas išreiškė per vieną iš retų OPEC valstybių narių susirinkimų. Irano prezidentas, pavadinęs dolerį beverčiu popiergaliu,  tikėjosi, kad toks jo pasiūlymas, kuriam itin prieštaravo JAV sąjungininkė Saudo Arabija, bus įtrauktas į bendrą susitikimo pabaigoje priimtą deklaraciją. Tačiau bendroje deklaracijoje pagrindinis dėmesys vis dėlto buvo skirtas aplinkosaugos bei energetinio saugumo problematikai.

REKLAMA

Po susitikimo M. Ahmadinejadas pareiškė, kad visi susitikime dalyvavę valstybių vadovai buvo nepatenkinti dolerio vertės smukimu. Per pastaruosius 12 mėnesių dolerio vertė itin ženkliai krito euro atžvilgiu. Tačiau dauguma OPEC narių naftą vis dar parduoda būtent doleriais, tad šios valiutos vertės smukimas ženkliai atsiliepia jų pajamoms. „JAV gauna mūsų naftą, o už tai atsimoka beverčiais popiergaliais“ – situaciją komentavo Irano prezidentas.

OPEC susitikimas Saudo Arabijoje buvo vos trečiasis per 47 metų organizacijos gyvavimo istoriją. Susitikimas išryškino aiškias takoskyras tarp narių. Venesuelos prezidentas Hugo Chavezas bei jo kolega iš Ekvadoro Rafaelis Correa teigė, kad OPEC turi į darbotvarkę įtraukti daugiau politinių klausimų. Jiems oponavęs Saudo Arabijos karalius Abdullah teigė, kad nafta neturi tapti politiniu ginklu. Be to, H. Chavezas perspėjo, kad, jei JAV nuspręs atakuoti Iraną, naftos kainos išaugs dvigubai. Venesuelos lyderio nuomone, barelis naftos tuomet kainuotų apie 200 JAV dolerių.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų