REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kauno apygardos teisme – beprecedentis ieškinys. Buvusios tremtinės vaikai iš Rusijos siekia prisiteisti beveik pusės milijono eurų neturtinės žalos už Sovietų Sąjungos represijas. Neatvykus Rusijos atstovams, byla bus nagrinėjama kitų metų pavasarį. Teisininkai teigia, kad Rusija tiesiog ignoruoja šią bylą, praneša LTV naujienų tarnyba.

REKLAMA
REKLAMA

400 tūkst. eurų iš Rusijos Federacijos buvusios tremtinės vaikai siekia prisiteisti už neteisėtą mamos ir jos turto areštą, pilietinių teisių ir laisvės atėmimą bei išvežimą į Rusiją.

REKLAMA

Tremtinės dukra pasakoja, kad 1951-aisiais už antitarybinę agitaciją jų mama Ona Puskunigienė nuteista 25 metams ir ištremta į Permės sritį.

Vėliau bausmė sušvelninta. Mama, į Lietuvą grįžusi po ketverių metų tremties, mirė 1976-aisais.

„KGB darbuotojai sufabrikavo laišką, atseit nuo mamos, atvežė jį ir pasakė, kad mama prašo atiduoti visus pinigus, brangenybes. Mes atidavėm visas savo santaupas“, – sako tremtinės dukra Zofija Veronika Lipeikienė.

REKLAMA
REKLAMA

Kauno apygardos teismą ieškinys dėl žalos atlyginimo pasiekė dar vasarą.

Tremtinės vaikų advokatės teigimu, teismo dokumentai buvo išsiųsti per Lietuvos Teisingumo ministeriją Rusijos Federacijos užsienio reikalų ministerijai. Tačiau Rusijos atstovai teisme nepasirodė.

„Tai, kad apie bylą žinoma, patvirtinta ir Rusijos institucijų raštas, kuris yra byloje. Jame nurodoma, kad Rusija paprasčiausiai ignoruoja šią bylą. Tiesiog mano, kad turi imunitetą šio proceso atžvilgiu“, – teigia advokatė Rūta Brazauskienė.

Pasak jos, Rusijos Federacija šioje byloje tokio teisinio imuniteto – kai Lietuvos teismai negali nagrinėti bylos prieš kitą valstybę ir priimti sprendimų – neturi.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Teisininkų teigimu, jei Lietuvos teismų sprendimai būtų palankūs ieškovams, bet Rusija atsisakytų mokėti kompensaciją, ketinama kreiptis į Europos Žmogaus Teisių Teismą, kuris yra išaiškinęs, kad Baltijos šalių okupacija ir sovietinis režimas buvo neteisėti.

Taip pat dar 1992-aisiais Rusija ir Lietuva yra pasirašiusios sutartį, pagal kurią abi šalys įsipareigoja vykdyti įsiteisėjusius sprendimus civilinėse bylose.

Kauno apygardos teisėjų kolegija bylos nepradėjo nagrinėti ir nusprendė kvietimą Rusijos Federacijos atstovams į kitų metų kovą vykstantį posėdį pakartotinai siųsti per Teisingumo ir Užsienio ministerijas.

Rusijos ambasada Lietuvoje pareiškė nekomentuojanti jokios informacijos apie šį teismo procesą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų