• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Iranas jau turi 3 tūkst. pilnai veikiančių centrifugų Natanzo atominėje elektrinėje, kurioje ir vykdoma Teherano inicijuota urano sodrinimo programa, Irano prezidento Mahmoudo Ahmadinejado pareiškimą cituoja „Jerusalem Post“.

REKLAMA
REKLAMA

Apie tokią pažangą Irano vykdomoje branduolinėje programoje pranešęs prezidentas kalbėjo tūkstantinei miniai, kuri susirinko rytų Irane esančiame Birjando mieste. Žmonės į gatves išėjo protestuodami prieš tarptautinės bendruomenės spaudimą Teheranui sustabdyti urano sodrinimo programą.

REKLAMA

M. Ahmadinejadas jau anksčiau yra pareiškęs, kad Natanzo elektrinėje yra įrengtos 3 tūkst. centrifugų, tačiau trečiadienį nuskambėjęs pareiškimas buvo pirmas oficialus pripažinimas, kad visi nauji įrenginiai pilnai funkcionuoja. Kai Irano prezidentas šių metų balandį pirmą kartą prabilo apie 3 tūkst. centrifugų įrengimą, Tarptautinės atominės energetikos agentūros vadovas Mohamedas El-Baradei pareiškė, kad iš jų veikia vos 328. Paskutinėje savo ataskaitoje M El-Baradei teigė, kad Natanzo atominėje elektrinėje veikia 2 tūkst. centrifugų, o dar 650 yra testuojamos.

REKLAMA
REKLAMA

Centrifugose išgaunamos urano dujos gali būti naudojamos elektros energijai branduolinėje elektrinėje gaminti arba branduolinių ginklų kovinėms galvutėms konstruoti. JAV ir kai kurios kitos Vakarų šalys mano, kad Irano teiginiai, kad urano sodrinimo programą skatina taikūs tikslai, tėra priedanga branduolinei ginkluotei gamintis. JAV ekspertai teigia, kad 3 tūkst. centrifugų teoriškai užtenka, kad atominis ginklas būtų pagamintas per 1 metus.

Tačiau Iranas ir toliau teigia sparčiai vystysiantis branduolines technologijas – Natanzos elektrinėje planuojama sumontuoti net 54 tūkst. centrifugų. Tokiu atveju Iranas būtų pajėgus sodrinti uraną pramoniniu būdu.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų