REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Teisėjų taryba antradienio posėdyje apsvarsčiusi susidariusią padėtį teismų sistemoje, panoro atkreipti dėmesį į tai, kad teismų veiklos reglamentavimo chaotiškumas jau tapo tradicija, o Teismų įstatymo projekto rengimas užsitęsė nepagrįstai ilgai.

REKLAMA
REKLAMA

„Iš dalies dėl šių priežasčių visuomenė skeptiškai vertina teismų veiklą, neskatinamas jos pasitikėjimas teisingumo įgyvendinimu.

REKLAMA

Šiuo metu išryškėjo tokie teismų sistemos reglamentavimo ir veiklos trūkumai: neefektyvus valdymas, viešumo trūkumas, neaiškios teisėjų ir teismo pareigūnų atrankos, skyrimo ir perkėlimo bei atsakomybės taisyklės, neadekvatus teisėjo statusui socialinių garantijų reglamentavimas. Šiuos trūkumus būtina šalinti naujai rengiamame Teismų įstatymo projekte“ –sakoma pareiškime.

Anot pareiškimo autorių, išryškėjo teisėjų korpuso formavimo problema, ypač apylinkių teismuose. Dirbantys teisėjai savo noru palieka teismus, o galimi kandidatai renkasi patrauklesnes, mažiau atsakomybės prieš visuomenę reikalaujančias ir geriau apmokamas profesijas.

REKLAMA
REKLAMA

„Viena iš reikšmingiausių to priežasčių ¬– teisėjo profesijos prestižo mažėjimas. Akivaizdu, kad atsakingų teisėjo pareigų ir teisėjams nustatytų garantijų balansas yra pažeistas. Ypatingą nerimą kelia apylinkių teismų teisėjų atlyginimo neatitiktis tenkančiam darbo krūviui ir keliamiems reikalavimams.“– teigia Teisėjų Taryba.

Jos nuomone, svarbiausios Teismų įstatymo projekto nuostatos yra šios:
1)    teismų ir teisėjų savivaldos institucijų veiklos viešumas bei jo įgyvendinimo būdai;
2)    aiškios teisėjų ir teismo pareigūnų karjeros taisyklės;
3)    teisėjų nepriklausomumo nepažeidžiančios, aiškios ir pagrįstos teisėjų atsakomybės nuostatos bei nesudėtinga jų įgyvendinimo procedūra;
4)    teisėjų socialinių garantijų užtikrinimo principai ir esminių garantijų (atlyginimų, pensijų ir atostogų) tiesioginis reglamentavimas;
5)    teisėjų socialinių garantijų įtvirtinimas adekvačiu teisėjo profesijai lygiu.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Susidariusi padėtis reikalauja skubių sprendimų, todėl Teisėjų taryba kreipėsi į Respublikos Prezidentą Valdą Adamkų, Seimo Pirmininką Viktorą Muntianą bei Ministrą Pirmininką Gediminą Kirkilą su prašymu sutelkti dėmesį ir pastangas priimant naująjį Teismų įstatymą, sudarysiantį sąlygas teismų ir teisėjų viešai ir nepriklausomai veiklai įgyvendinant tokį teisingumą, kokio tikisi šalies visuomenė.“ – sako teisėjai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų