REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Buvęs Valstybės saugumo departamento (VSD) Antrosios valdybos viršininkas Vytautas Damulis nuo pareigų buvo nušalintas nepažeidžiant nustatytos procedūros.

REKLAMA
REKLAMA

Tai antradienį paskelbė Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas, pranešė teismo atstovė spaudai.

REKLAMA

Jis atmetė V.Damulio apeliacinį skundą ir paliko galioti Vilniaus apygardos administracinio teismo sprendimą. Nutartis yra galutinė ir neskundžiama.

Apeliantas teigė, kad nušalinant jį nuo pareigų, nustatyta tvarka buvo pažeista todėl, jog nebuvo jo tiesioginio vadovo ar kito įgalioto saugumo pareigūno siūlymo tai atlikti.

Bylą nagrinėjusi Lietuvos vyriausiojo administracinio teismo teisėjų kolegija pažymėjo, jog įstatyme numatytas tiesioginio vadovo ar kito įgalioto saugumo pareigūno pasiūlymas reiškia rekomendaciją ir nėra privalomas sprendimą dėl pareigūno nušalinimo priimančiam VSD generaliniam direktoriui.

REKLAMA
REKLAMA

Įstatymas nereikalauja, kad saugumo pareigūną galima būtų nušalinti tik jam pranešus apie įtarimą, padarius drausminį nusižengimą.

Anot Lietuvos vyriausiojo administracinio teismo, pirmosios instancijos teismas taip pat teisingai sprendė, jog pasiūlymas dėl saugumo pareigūno nušalinimo nuo pareigų nėra būtinas, kai sprendimas dėl nušalinimo priimamas generalinio direktoriaus iniciatyva.

Konstatavęs, kad V.Damulio nušalinimas nuo pareigų buvo teisėtas ir pagrįstas, teismas nustatė, jog nėra pagrindo tenkinti kitą jo reikalavimą - priteisti vidutinį darbo užmokestį už nušalinimo laikotarpį. Kadangi pareigūnui už drausminį nusižengimą yra paskirta nuobauda. Darbo užmokestis nušalinimo metu nemokamas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tik pripažinus, kad saugumo pareigūnas nepadarė drausminio nusižengimo, jis grąžinamas į ankstesnes pareigas ir jam išmokamas darbo užmokestis už laikotarpį, kuomet buvo nušalintas nuo pareigų.

VSD pareigūnas nuo pareigų buvo nušalintas pagrįstai, nustatė teismas
Valstybės saugumo departamento (VSD) Kontržvalgybos valdybos viršininko pavaduotojas Vilmantas Bieliauskas laikinai nuo pareigų buvo nušalintas nepažeidžiant nustatytos procedūros.
Tai antradienį nustatė Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas (LVAT) ir atmetė pareigūno apeliacinį skundą, kuriuo buvo prašoma panaikinti Vilniaus apygardos administracinio teismo priimtą sprendimą dėl VSD generalinio direktoriaus įsakymo laikinai nušalinti pareigūną nuo pareigų pagrįstumo ir teisėtumo.
Pagal VSD statutą, saugumo pareigūnas nušalinamas nuo pareigų generalinio direktoriaus įsakymu.
Teismo paskelbtoje nutartyje taip pat konstatuojama, kad tokia generalinio direktoriaus kompetencija yra nustatyta ir saugumo statute. Tai reiškia, kad klausimas dėl pareigūno nušalinimo nuo pareigų yra VSD vadovo diskrecija, pranešė teismo atstovė spaudai.
Bylą nagrinėjusi teisėjų kolegija sutiko su pirmosios instancijos teismo padaryta išvada, jog skundžiamas VSD generalinio direktoriaus įsakymas buvo priimtas remiantis oficialia informacija apie pareiškėjo tariamai padarytus drausminius nusižengimus, atskleidžiant įslaptintą operatyvinę informaciją.
V.Bieliauskas nuo pareigų buvo nušalintas pernai spalį ir į darbą grąžintas tik šiemet birželį.
V.Bieliauskas mano, jog jo nušalinimas susijęs su liudijimu Seimo komitetui, kuomet šis tyrė VSD veiklą, ir neigė kaltinimus esą jis "kurmis", tekinęs slaptą informacija iš VSD.
Pareigūnas kreipėsi į teismą, prašydamas pripažinti negaliojančiu įsakymą nušalinti jį nuo pareigų bei priteisti darbo užmokestį už priverstinę pravaikštą, tačiau Vilniaus apygardos administracinis teismas vasario pradžioje nusprendė, jog nuo tarnybos jis buvo nušalintas pagrįstai.
Pernai V.Bieliauskas liudijo Seimo laikinajai komisijai, tyrusiai VSD veiklą. Žiniasklaidoje V.Bieliauskas buvo įvardytas kaip vienas vadinamųjų "kurmių", kurie esą be vadovybės sankcijos teikė tarnybinę informaciją kai kuriems politikams.
Gegužę Seimas priėmė VSD statuto pataisą, kuria nustatytas maksimalus pareigūnų nušalinimo nuo pareigų terminas tarnybinio tyrimo atlikimo metu - trys mėnesiai.
Pataisą inicijavo konservatoriai po to, kai dalis Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto narių apkaltino VSD dirbtinai vilkinant tyrimą dėl nušalinto pareigūno V.Bieliausko.

Visi atleisti pagrįstai

REKLAMA

Vilniaus apygardos administracinis teismas pirmadienį kaip nepagrįstą atmetė buvusio Valstybės saugumo departamento (VSD) pareigūno Kastyčio Braziulo skundą dėl atleidimo iš tarnybos.

Administraciniai teismai ligi šiol atmetė visų, Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komitetui (NSGK) nepalankiai buvusiam vadovui liudijusių pareigūnų (V. Damulio, K. Braziulio, I. Meliano, V. Bieliausko) skundus.

Įdomu, kad kitoje byloje Apeliacinis teismas nuo Valstybės saugumo departamento (VSD) skundo nagrinėjimo nušalino visus Vilniaus apygardos teismo teisėjus. Taip buvo pasielgta, kadangi šiame teisme dirba buvusio VSD vadovo Arvydo Pociaus sutuoktinė Regina Pocienė.

VSD apygardos teismui buvo apskundęs Vilniaus miesto 2-ojo apylinkės teismo teisėjo nutartį nagrinėti civilinę bylą dėl "Laisvojo laikraščio" dalykinės reputacijos gynimo, nelaukiant kol bus baigtas ikiteisminis tyrimas dėl disponavimo valstybės paslaptį sudarančia informacija.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų