REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Neringą užplūdo lapės ir mangutai, laisvai bėgiojantys po gyvenvietes ir keliantys vietos žmonių baimę, o vairuotojams – pavojų kelyje, pirmadienį praneša dienraštis "Klaipėda".

Apie pavojų įspėja skelbimai

Neringą užplūdo lapės ir mangutai, laisvai bėgiojantys po gyvenvietes ir keliantys vietos žmonių baimę, o vairuotojams – pavojų kelyje, pirmadienį praneša dienraštis "Klaipėda".

Apie pavojų įspėja skelbimai

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Preiliškė Jadvyga Beržinienė „Klaipėdai“ sakė, jog anksčiau tiek lapių ir mangutų gyvenvietėje tikrai nebuvę. Dabar laukiniai gyvūnai tiek išdrąsėjo, kad atklysta prie namų ir nieko nebijo.

REKLAMA

Pernai po poilsio namų „Vėtra“ grindimis mangutai buvo susikūrę urvą ir atsivedę mažylių, kurie išlindę į saulę netrukdomi šildydavosi.

Dėl lapių ir usūrinių šunų antplūdžio Preilos-Pervalkos seniūnijoje kabo skelbimas, raginantis žmones ant pavadėlių vedžioti šunis ir kates, o turėjusiems kontaktų su plėšrūnais nedelsiant skiepytis.

Klaipėdos miesto valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba per šiuos metus dėl pasiutligės tyrė septynias lapių ir mangutų gaišenas, iš kurių trims buvo nustatyta pasiutligė.

REKLAMA
REKLAMA

Vienu atveju mangutas buvo užpuolęs ir įkandęs Nidos Purvynės gyventojui, kuris savo kieme kapojo malkas. Žmogus mangutą užmušė, tačiau paaiškėjo, jog pastarasis sirgo pasiutlige.

Lapių – tris kartus daugiau

Preilos girininkas Vladas Lakavičius patvirtino, jog lapių ir mangutų arba vadinamųjų usūrinių šunų iš tiesų yra labai padaugėję.

40 metų miškininku dirbančio V.Lakavičiaus nuomone, Preilos girininkijai dėl biologinės įvairovės pakaktų 15-20 lapių.

Šių metų vasario duomenimis, jų priskaičiuota iki 60, o kur dar šių metų prieaugis.

„Kad lapes reikia naikinti, kaip ir mangutus, neabejotina. jie yra plėšrūnai, ne tik ėdantys viską, kas gyva, bet ir nešiojantys pavojingiausias ligas“, – sakė girininkas V.Lakavičius, turintis ilgametę medžiotojo patirtį. Anot jo, Kuršių nerijoje medžioti nereikia tik briedžių.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Juodkrantės girininkijoje taip pat netyla telefonai, žmonės informuoja miškininkus apie pastebėtus gyvenvietėje mangutus ir lapes, piktinasi, kad niekas nedaroma dėl jų reguliavimo.

„O ką aš galiu padaryti? Jau antri metai nebėra rimtesnių medžioklių, o anksčiau medžioti lapes buvo prievolė“, – sakė Juodkrantės girininkas Romas Andrusevičius.

Medžioklė tapo problemiška

Nidos girininkas Gediminas Dikšas tvirtino, jog Nidoje lapių tiek daug nėra, nes čia esą „Girinio“ medžioklės plotai, kur buvo dažniausiai medžiojama.

REKLAMA

Medžioklės plotuose nuo Preilos iki Smiltynės per visus metus nebuvo nė vienos medžioklės.

Neringos medžiotojų klubo „Girinis“ prezidentas Arvydas Gaudiešius tvirtino, jog nuo praėjusių metų balandžio iki šios dienos Nidos plotuose jiems pavyko sumedžioti 6 lapes ir 15 mangutų, kai seniau skaičiai buvo perpus mažesni.

Tačiau jie vieni situacijos nesureguliuos, kai kituose plotuose nėra medžiojama, o be to, didžiulės teritorijos yra rezervatai, kur plėšrūnams daugintis – idealios sąlygos, o jų medžioti ten negalima.

A.Gaudiešiaus nuomone, medžioklė Neringoje tapo problematiška.

Ji susikomplikavo pasikeitus Kuršių nerijos nacionalinio parko vadovybei, kurios politika yra iš viso nemedžioti.

REKLAMA

Po pernai metų lapkričio skandalingos medžioklės, kai „Girinio“ vyrai vieno varymo metu nušovė du briedžius, medžioklės beveik nebevyksta.

„Girinis“ bylinėjasi teisme, o jo nariai, pasak A.Gaudiešiaus, nebeturi noro medžioti, nes nenori būti užklupti su fotoaparatu ar kitaip persekiojami.

Dėl nepakankamų medžioklių Neringos gyvenvietes vėl siaubia šernai. Neseniai jie iškniso didelių investicijų susilaukusį Juodkrantės futbolo aikštyną, ne vieno viešbučio teritoriją ir privačių namų valdą.


Raimonda Ravaitytė-Meyer

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų