REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

„The Voice of America“ skelbia, kad Kinijos liaudies respublikos valdžia pareiškė protestą dėl to, kad JAV įteikė Dalai Lamai Kongreso aukso medalį.

REKLAMA
REKLAMA

Kinijos užsienio reikalų ministerijos atstovo žodžiais, šis įvykis „rimtai pažeidė“ abipusius santykius. Diplomatas pabrėžė, kad JAV privalės kompensuoti „siaubingus padarinius“.

REKLAMA

Į Pekiną iškviestas JAV pasiuntinys, kuriam bus įteikta oficiali protesto nota.

Dalai Lama gavo Kongreso aukso medalį iš JAV prezidento George‘o Busho rankų. Be to, Amerikos prezidentas paragino Pekiną sėsti su 72 metų religiniu lyderiu už derybų stalo.
Anksčiau KLR valdžia labai negatyviai sureagavo į Dalai Lamos susitikimą su vokiečių kanclere Angela Merkel. Dėl šio susitikimo kiniečių pusė atšaukė keletą susitikimų su Vokietijos atstovais.

REKLAMA
REKLAMA

Kinija nepripažįsta religinio lyderio autoriteto, nes laiko jį separatistu ir judėjimo už Tibeto nepriklausomybę įkvėpėju. Dalai Lama ne kartą neigė šiuos kaltinimus teigdamas, kad kovoja tik už pagarbą savo šalies kultūrinėms tradicijoms bei Tibeto autonomijos praplėtimą.

Kinija okupavo Tibetą 1950 m. 1959 m. po nepavykusio sukilimo Dalai Lama pabėgo iš Lasos į Indiją. 1989 m. religiniam lyderiui buvo įteikta Nobelio taikos premija.

Kongreso aukso medalis – aukščiausias JAV apdovanojimas, kurį Amerikos parlamentarai gali įteikti civiliui. Medaliu buvo apdovanotas popiežius Jonas Paulius II, Pietų Afrikos lyderis Nelsonas Mandela, motina Teresė ir Winstonas Churchillis.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų