REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Po savaitgalį policijos įvykdyto trijų dokumentus klastojusių Vilniaus spaustuvių šturmo spaustuvių garbę stojo ginti Lietuvos spaustuvininkų asociacija. Anot jos, Lietuvoje spaustuve nevengia vadintis bet kokia įmonė, atliekanti net ir menkiausius spausdinimo darbus, todėl būtina detaliai licencijuoti šią veiklą ir tokiu būdu sumažinti galimybes klastoti dokumentus.

REKLAMA
REKLAMA

"Lietuvoje užtenka registruojant įmonę įstatuose spausdinimą nurodyti kaip vieną iš veiklų, kad Statistikos departamentas tokią įmonę traktuotų kaip spaustuvę", - teigiama asociacijos pranešime spaudai.

REKLAMA

Anot pranešimo, klastoti dokumentus teoriškai gali kiekviena įmonė, įsigijusi spaudos įrangą, popieriaus ir dažų, todėl valstybę turėtų detaliau reglamentuoti, kas yra spaustuvė, ir nustatyti joms reikalavimus, tokiu būdu sumažinant dokumentų klastojimo mastus.

"Siekiant išvengti dokumentų falsifikavimo, būtina valstybiniu lygmeniu reglamentuoti ir leisti vykdyti spausdinimo veiklas pagal licencijas ar leidimus ne tik saugios spaudos gamintojams, bet ir suformuluoti aiškius kriterijus visoms spaustuvėms", - teigia asociacija.

REKLAMA
REKLAMA

Pagal įstatymą, dabar Valstybinės dokumentų technologinės apsaugos tarnybos prie Finansų ministerijos išduodamas licencijas turi gauti tik spaustuvės, gaminančios dokumentus su apsauga - vertybinius popierius, dokumentų blankus ar banderoles.

Lietuvos spaustuvininkų asociacija vienija 36 spaustuves ir poligrafijos įmones, tarp kurių yra "Lietuvos ryto" spaustuvė, "Garsų pasaulis", "Aurika" ir kitos.

Skelbta, kad Lietuvos kriminalinės policijos pareigūnai ir antiteroristinių operacijų rinktinės "Aras" kovotojai savaitgalį Vilniuje šturmavo tris spaustuves, kuriose buvo gaminami suklastoti dokumentai.

Tarptautiniu mastu veikusią grupuotę policininkai ir muitinės kriminalistai likvidavo po metus trukusio tyrimo.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų