REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Sausio 18-19 dienomis Lietuvoje su oficialiu vizitu viešėjo aukšto rango Europos Komisijos Informacinės visuomenės ir medijos generalinio direktorato direktorė dr. Rozalie Zobel ir jos patarėjas dr. Stephanas Pascalis. Jie susitiko su asociacijos „Infobalt“, valdžios ir mokslo institucijų atstovais.

REKLAMA
REKLAMA

Vakar svečiai dalyvavo Vyriausybėje vykusioje konferencijoje – informacinėje dienoje  „Inovacijų link –Informacijos ir ryšių technologijos 7-joje bendrojoje programoje“  ir šiandien - Seimo IVPK ir Infobalt rengtoje diskusijoje apie Lietuvos inovacijų skatinimo politiką. Buvo diskutuojama  kaip aktyvinti mokslinius tyrimus, jų plėtrą Lietuvoje, tame tarpe  informacijos ir ryšių technologijų  ir kaip tam gali padėti ES finansinė parama.

REKLAMA

R. Zobel pastebėjo, kad „Lietuvoje moksliniams tyrimams yra skiriama 1,2 proc. BVP lyginant su Europos siekiamu vidurkiu – 3 proc. Geresni rezultatai ir sėkmė aplanko tuomet, kai verslo, mokslo ir valdžios atstovai sėda prie vieno stalo ir dirba išvien. Verslo atstovai bendradarbiaudami su akademine bendruomene kartu su valdžios institucijomis  kuria valstybės politiką, padedančią skatinti ir komercializmuoti inovacijas. Akivaizdu, kad per pastaruosius metus Lietuva padarė nemažą pažangą vystant mokslinius tyrimus ir jų plėtrą, ypač kuriant technologines platformas. Daugelyje šalių jose verslas imasi lyderio vaidmens ir finansuoja didesniąją dalį tyrimų.“

REKLAMA
REKLAMA

Tuo tarpu diskusijoje pasisakę verslo industrijos atstovai konstatavo, kad dialogas vyksta nelengvai, nes trūksta abipusio pasitikėjimo, nes, kaip parodė valstybės institucijų administruojamų IT projektų patirtis, Vyriausybė iš esmės neremia inovacijų kūrimo šioje srityje.

Inovacijoms kurti reikalingi papildomi finansiniai mechanizmai, kaip antai – mokesčių lengvatos ir „rizikos kapitalui“ (Risk Capital) palanki mokestinė aplinka.

Verslininkai teigė, bendras paramos fondus administruojančių institucijų požiūris į paramos teikimą kartais tampa „panašus į išmaldos dalijimas elgetoms“. Toks požiūris į verslą atgraso nuo naujų produktų ir paslaugų kūrimo naudojantis valstybės parama ir turi būti pakeistas investiciniu požiūriu.

Taip pat susitikime kalbėta, kad inovacinius produktus ir procesus kuriančiomis įmonėmis nepasitikima; jos verčiamos rengti absurdiškai dideles ataskaitas (4-5000 puslapių per metus), todėl administruojančios institucijos, kontroliuodamos projektų įgyvendinimo finansinę dalį, turėtų atsisakyti Mokesčių inspekcijos funkcijos ir pasitikėti audito įmonių ataskaitomis bei orientuotis į realius projektų rezultatus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų