REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

JAV karinės oro pajėgos atnaujino strateginio planavimo grupės „Šachas ir matas“ (Checkmate), kuri buvo įkurta šaltojo karo laikais išsamiems karinės priešpriešos su Sovietų sąjunga scenarijams kurti, veiklą, skelbia britų dienraštis „The Sunday Times“. Jo teigimu šios slaptos grupės veikla buvo atnaujinta šių metų birželio mėnesį.

REKLAMA
REKLAMA

Šiuo metu labiausiai tikėtinu JAV priešininku vadinamas Iranas, tačiau dienraščio šaltinių teigimu strateginio planavimo grupės nariai neapsiribos karo su viena kuria konkrečia šalimi planų rengimu. Tarp kitų grėsmių Amerikai įvardijama Šiaurės Korėja ir Kinija.

REKLAMA

Į „Checkmate“ strateginio planavimo grupę paskirta 20 – 30 aukščiausių karininkų ir karo ekspertų. Jie tiesiogiai pavaldūs JAV karinių oro pajėgų vadui generolui Michaelui Moseleyui. Grupės nariams suteikta tiesioginė prieiga prie Baltųjų rūmų pareigūnų ir JAV žvalgybos tarnybų.

Po šaltojo karo pabaigos JAV karinės oro pajėgos praktiškai buvo atsisakiusios „Checkmate“ strateginio planavimo paslaugų. Nuo to laiko grupės nariai buvo suburti tik vieną kartą – 1991 m.. Jie turėjo paruošti oro smūgio Irakui planus vykdant operaciją „Audra dykumoje“.

Spaudoje ne kartą buvo skelbiami pranešimai, kad JAV karinė vadovybė rengia karo su Iranu planus. Oficialiai JAV administracija to nepatvirtina. Baltieji rūmai apsiriboja pareiškimais, kad JAV naginėja visus įvykių, susijusių su Irano branduoline programa, raidos variantus.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų