REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Rugsėjo 27 dieną Alytuje prasidės Nacionalinės dramaturgijos festivalis, kurio įžanga taps Arvydo Kinderio spektaklis „Vienatvė dviem” pagal to paties pavadinimo Sigito Parulskio pjesę. Šia premjera miesto teatras pradės jau 16-ąjį kūrybinį sezoną.

Sezono pradžią paženklins festivalis

Rugsėjo 27 dieną Alytuje prasidės Nacionalinės dramaturgijos festivalis, kurio įžanga taps Arvydo Kinderio spektaklis „Vienatvė dviem” pagal to paties pavadinimo Sigito Parulskio pjesę. Šia premjera miesto teatras pradės jau 16-ąjį kūrybinį sezoną.

Sezono pradžią paženklins festivalis

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Alytiškiai gali tik pasidžiaugti: šį rudenį turėsime progą (ne tokią ir dažną) pamatyti keliasdešimt įvairių Lietuvos teatrų spektaklių, skirtų ir vaikams, jaunimui, kurie bus parodyti Dzūkijos sostinėje vyksiančio festivalio programoje.

REKLAMA

Nacionalinės dramaturgijos festivalyje (jis vyks rugsėjo 27 - spalio 29 dienomis) numatyta parodyti Teatro ir kino informacijos ir edukacijos centro spektaklį Cezario Graužinio „Lietuvos diena” (rež. C.Graužinis), Beno Šarkos teatro spektaklį pagal Gintaro Grajausko „A-gu-gu” (rež. B.Šarka), Lietuvos nacionalinio dramos teatro Vytauto V.Landsbergio „Bunkerį” (rež. V.V.Landsbergis).

Festivalį organizuoja Alytaus miesto teatras, VO „Aparte” ir ASITEŽAS (Lietuvos teatrų vaikams ir jaunimui asociacija, priklausanti to paties pavadinimo tarptautinei teatro organizacijai). Jo programoje - spektakliai ir mažiausiems žiūrovams, ir paaugliams, kuriuos atveža Vilniaus „Lėlės” ir Keistuolių teatrai, „Stalo teatras”, aktorių trupė „Teatriukas”, Kauno dramos ir Jaunimo teatrai, „Paršiuko Ikaro” teatras.

REKLAMA
REKLAMA

Bilietai į Nacionalinės dramaturgijos festivalio spektaklius Alytaus miesto teatre kainuos 5-20 Lt. Po spektaklių vyks susitikimai su kūrybinėmis trupėmis.

„Nacionalinės dramaturgijos festivalis Alytuje vyksta pirmąkart, bet čia jau lėmė geografinis kriterijus - renginys skirtas Vinco Mickevičiaus-Krėvės jubiliejui, todėl ir pasirinkta Dzūkijos sostinė”, - sako teatro meno vadovas A.Kinderis.

Premjerų bus ir daugiau

Nacionalinės dramaturgijos festivalį pradės alytiškių premjera - spektaklis pagal S.Parulskio pjesę „Nesibaigianti vienatvė dviese”.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pirmą kartą pristatyta Teatro ir kino informacijos ir edukacijos centre, kaip skaitymas režisieriaus Oskaro Koršunovo teatre nukeliavusi į festivalį Prancūzijoje, pjesė niekada taip ir neįgavo baigtinės spektaklio formos - A.Kinderis šios užduoties ėmėsi Alytaus teatre.

S.Parulskio draminėje medžiagoje režisieriui rūpėjo pažvelgti į šiuolaikinius vyro ir moters santykius bei jų tarpusavio konfliktus. Spektaklis kuriamas minimaliomis priemonėmis, norint visas veiksmo priemones sutelkti į aktorių ir jų kuriamų personažų psichologines motyvacijas. Scenoje - tik du personažai: Vyras ir Moteris, Jis ir Ji, tačiau šalia nepajudinamai stovi trečias - vienatvė.

REKLAMA

„Man patinka Parulskio kūryba, ji aštri, netgi negailestinga, šis autorius labai jautriai girdi egzistencinį žmogaus balsą, jame aistringai koduotą skausmą. Nors pjesėje pateikiamos iš pirmo žvilgsnio paprastos kasdieniškos istorijos, jos įvelkamos į gana sudėtingą kosminę, ritualinę struktūrą, pakylėjančią kasdienybę iki būties plotmės”, - sako režisierius A.Kinderis.

Spektaklyje vaidina keturios aktorių poros: Rasa Grigutytė ir Jonas Gaižauskas, Erika Jasinskaitė ir Marius Sadauskas, Eglė Juškaitė ir Tomas Kunčinas, Ona Gudaitytė ir Vidas Vaškius.

REKLAMA

Kostiumus sukūrė dailininkė Laura Luišaitytė.

Šį sezoną Alytaus miesto teatre numatomos dar trys premjeros: lapkričio mėnesį bus parodytas spektaklis paaugliams „Brendimo kančios” pagal Sue Townsend romanus, kurį režisuos Dalia Kimantaitė, prieš Kalėdas mažuosius nudžiugins „Mauglis“ pagal Rudyardą Kiplingą, kurį kuria režisierius Algis Mažeika, Teatro dieną alytiškiai taip pat tradiciškai pasitiks premjera - bus pristatytas dar vienas A.Kinderio spektaklis pagal Mariaus Ivaškevičiaus romaną „Istorija nuo debesies“.

Saulė Pinkevičienė

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų