• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Baudžiamoji atsakomybė – tokį verdiktą darbdaviams siūlo Europos Komisija, jei įmonės nelegaliai samdys imigrantus iš ne Europos Sąjungos šalių.

REKLAMA
REKLAMA

Lietuvos darbo inspektoriams prognozuojant nelegalų antplūdį iš Baltarusijos bei Ukrainos, pramonininkai su griežtesnėmis sankcijomis darbdaviams nesutinka, praneša LTV naujienų tarnyba.

REKLAMA

Nors Europos Sąjungos šalyse į imigrantus dar dažnai žiūrima skeptiškai, tačiau be jų išsiversti vis sunkiau. Briuselio skaičiavimu, kasmet Bendrijos šalyse trūksta maždaug 5 mln. porų darbo rankų.

Tokia situacija itin palanki nelegaliai dirbantiems. Dažniausiai, kaip rodo statistika, tai – afrikiečiai, azijiečiai ir rytų europiečiai.

Siekiant skatinti legalų darbą, Europos Komisija siūlo šalims narėms apsvarstyti direktyvą, pagal kurią už nelegalų darbą griežčiau būtų baudžiami ne darbuotojai, o juos samdę darbdaviai.

REKLAMA
REKLAMA

„Mes randame prekybos žmonėmis požymių, t. y., žmonės įvežami į šalį, jie dirba nelegaliai, be jokių socialinių garantijų“, – sako Lietuvos Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos sekretorius Valdas Rupšys.

Nelegalus įdarbinančius darbdavius Europos Komisija siūlo traukti baudžiamojon atsakomybėn. Pramoninkai tokiai nuomonei prieštarauja.

„Negalima kriminalizuoti veiksmų, kurie yra administracinių pažeidimų veiksmai. Priėmimas į darbą arba užmokesčio sumokėjimas už kokią nors paslaugą yra vadinamas kriminaliniu darbdavio veiksmu“, – piktinasi Pramoninkų konferencijos prezidentas Bronislovas Lubys.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Šiuo atveju ne darbdavys turi prisiimti visą atsakomybę. Ją turėtų prisiimti ir valstybė, ir apskritai Europos Sąjunga, kaip subjektas, atsakingas už sienų apsaugą“, – mano Pramonininkų konfederacijos generalinio direktoriaus pavaduotojas Gintaras Morkis.

Kokios pozicijos laikysis Lietuva dėl griežtesnių sankcijų darbdaviams, samdantiems nelegalius imigrantus, neužilgo spręs Seimo Europos reikalų komitetas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų