• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

"Darbiečiai" sustabdė įstatymo, kuriuo naikinama galimybė jų buvusiam lyderiui Viktorui Uspaskichui, besislapstančiam Maskvoje nuo Lietuvos teisėsaugos, pasinaudoti neliečiamybės statusu, priėmimą.

REKLAMA
REKLAMA

Prieš balsuojant dėl Savivaldybių tarybų rinkimų įstatymo pataisų, kuriomis būtų panaikinta kandidatų į savivaldą neliečiamybė, "darbiečiai" paprašė pertraukos iki kito posėdžio.

REKLAMA

Ketvirtadienį baigiasi pratęsta rudens sesija, tad, jei ji nebus pratęsta ar sušaukta neeilinė, minėtų pataisų Seimas nebespėtų priimti iki rinkimų.

Šitaip "darbiečiai" sužlugdė ne tik jų lyderiui nepalankios nuostatos, bet taip pat ir įstatymo pataisų, kuriomis siūloma įteisinti išankstinį balsavimą, priėmimą.

Susiklosčius tokiais situacijai, susirinko Seimo seniūnų sueiga, kuri spręs, ar siūlyti Seimo valdybai sušaukti neeilinį posėdį.

REKLAMA
REKLAMA

Iki šiol galioja Savivaldybių tarybų rinkimų įstatymo straipsnis, kuris numato, jog kandidatas į savivaldybės tarybos narius rinkimų agitacijos kampanijos metu, taip pat iki naujai išrinktos savivaldybės tarybos pirmojo posėdžio be Vyriausiosios rinkimų komisijos sutikimo negali būti traukiamas baudžiamojon atsakomybėn ar suimtas, ar kitaip suvaržyta jo laisvė.

Panaikinti kandidatų į savivaldybių tarybas teisinę neliečiamybę pasiūlė Teisės ir teisėtvarkos komiteto (TTK) pirmininkas Julius Sabatauskas, argumentuodamas, jog Vietos savivaldos įstatyme, kuriame kalbama apie jau išrinktus ir darbą pradėjusius savivaldybių tarybų narius, nėra nuostatos apie jų teisinę neliečiamybę.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

"Kitaip tariant, kandidatas į savivaldybę teisine prasme atsiduria komfortiškesnėje situacijoje, nei jau išrinktas ir dirbti pradėjęs tarybos narys", - argumentuoja TTK vadovas.

Konstitucinis Teismas iš esmės yra konstatavęs, kad savivaldybių tarybų nariai pagal Konstituciją negali turėti teisinės neliečiamybės. Prieš ketverius metus priimtame nutarime Konstitucinis Teismas nurodė, kad savivaldybių tarybų nariai pagal Konstituciją neturi tokių imunitetų, kokius turi prezidentas, Seimo ir Vyriausybės nariai, teisėjai, tarp tokių imunitetų - ir teisinė neliečiamybė.

REKLAMA

Tuo pačiu J.Sabatauskas atmeta žiniasklaidoje pasirodžiusias interpretacijas, kad kandidatų į savivaldybių tarybas teisinę neliečiamybę naikinantis projektas parengtas dėl to ir po to, kai Darbo partija paskelbė ketinanti įregistruoti savo buvusį lyderį V.Uspaskichą kandidatu savivaldybių rinkimuose.

"Tai tik aplinkybių sutapimas. Blogai, kad tai nebuvo padaryta anksčiau. Tiesiog atkreipiu Seimo dėmesį į teisinį absurdą, kai kandidatai, kurių bus daugiau kaip 10 tūkstančių, turi teisinę neliečiamybę, o pusantro tūkstančio jau išrinktų savivaldybių tarybų narių nebeturi. Beje, ir negali turėti pagal mūsų Konstituciją", - sako TTK pirmininkas.

REKLAMA

Praėjusią savaitę Darbo partija (DP) paskelbė V.Uspaskichą įtraukusi į kandidatų dalyvauti vasario 25 dieną vyksiančiuose rinkimuose sąrašą bei patvirtino, jog V.Uspaskichas partijai jau yra atsiuntęs raštišką sutikimą juose dalyvauti.

Pernai rugpjūčio 25 dieną Vilniaus miesto 2-asis apylinkės teismas V.Uspaskichui skyrė kardomąjį suėmimą. Šis ekspolitikas Rusijoje yra pasiprašęs prieglobsčio.

Kėdainių verslininką 47 metų V.Uspaskichą, anksčiau dėl skandalų netekusį ūkio ministro ir Seimo nario postų, Lietuvos teisėsauga įtaria apgaulingų duomenų apie jo vadovautos partijos pajamas ir jų naudojimą pateikimu Valstybinei mokesčių inspekcijai ir Vyriausiajai rinkimų komisijai.

Neoficialiomis žiniomis, prokurorai yra aptikę partijos "juodąją buhalteriją", kurioje esą atsispindi nelegalūs mokėjimai įvairiems asmenims.

 

 

 

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų