• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

ECB lietuviams pinigų neatpigino

Europos centrinio banko sprendimas dabar nedidinti palūkanų normos kol kas nepalengvino gyvenimo Lietuvos bankų skolininkams. Vilniaus tarpbankinės rinkos VILIBOR* 6 mėn. palūkanos muša naujus rekordus, praneša "Vz.lt".

REKLAMA
REKLAMA

Penktadienį jos buvo padidintos dar dviem baziniais punktais, iki 5,68%.

Paskutinį kartą didesnės jos buvo tik 2001 m. rugpjūčio 2 d. Tuomet VILIBOR 6 mėn. palūkanos siekė 5,78%. Šių metų pradžioje šios palūkanos sudarė 3,90%.

REKLAMA

Paprastai su šiuo rodikliu siejama paskolų litais kintamoji palūkanų dalis. Taigi didėjant VILIBOR, didėja ir pinigų suma, kurią tenka mokėti bankui už paskolą.

Ekspertai jau anksčiau komentavo, kad šis šuolis atspindi neramias nuotaikas tarptautinėje tarpbankinėje rinkoje - VILIBOR palūkanų padidėjimas atspindėjo tik euro, kaip bazinės valiutos, palūkanų pokyčius.

"VILIBOR didėja jau vien dėl vidinių priežasčių, t.y. dėl augančios vidaus ekonomikos. Kadangi jokių ženklų, kad Lietuvos ekonomika šiek tiek nurims, nėra, o skolinimasis ir toliau auga. Matyti, kad VILIBOR šiuo metu įgijo ryškią tendenciją kilti. Ir nepanašu, kad bent jau artimiausiu metu mažės, nes žmonės skolinasi ir tokiomis sąlygomis. Tai tikrai dar nėra riba", - komentuoja Jekaterina Rojaka, DnB NORD analitikė.

REKLAMA
REKLAMA

Savo ruožtu EURIBOR6 palūkanos penktadienį sumažėjo 2 baziniais punktais, iki 4,77%.

Ponios Rojakos nuomone, tai lėmė nepasiteisinę rinkos dalyvių lūkesčiai.

"Tam tikra rinkos dalis galvojo, kad pinigų kaina eurais didės, didžioji dalis investuotojų prieš Europos centrinio banko sprendimą ėmė daugiau skolintis. Kadangi sprendimas buvo neutralus, tai papildomo poreikio pinigams nebeliko. Spekuliatyvūs lūkesčiai nepasiteisino", - aiškina analitikė.

*  VILIBOR (Vilnius Interbank Offered Rate) - vidutinės tarpbankinės palūkanų normos, kuriomis bankai pasirengę paskolinti lėšų litais kitiems bankams.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų