REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Nerimstančios aistros dėl "Karaliaus Mindaugo apartamentų" statybos ant galimai anksčiau toje vietoje buvusių žydų kapinių, sukėlusios triukšmą ne tik Lietuvoje, verčia gintis ir premjerą.

REKLAMA
REKLAMA

Vyriausybės spaudos tarnyba prasimanymais pavadino gandus, jog dėl situacijos besiklostančios apie Karaliaus Mindaugo apartamentus yra kalta Premjero šeima. Šie teiginiai, pasak išplatinto pareiškimo, “yra nesąžiningi, neturi jokio pagrindo ir niekaip negali būti siejami su Ministro Pirmininko noru išspręsti užsitęsusi konfliktą.”

REKLAMA

G. Kirkilui buvo mesti įtarimai, esą jis gali būti palankus vienai verslo struktūrai - Ūkio banko investicinei grupei (ŪBIG).

Manoma, kad ši verslo institucija turi interesų  teritorijoje šalia jai priklausančių Sporto rūmų. Premjeras pripažino, kad jis ir jo žmona bendrauja su ŪBIG prezidentu Vladimiru Romanovu, o šioje grupėje dirba jo posūnis Ruslanas Puturovas. Tačiau tuo pat metu premjeras atmetė bet kokias kalbas apie galimą privačių ir viešųjų interesų konfliktą. Pasak jo, posūnis nei įtakoja jo sprendimus, nei ko nors prašo.

REKLAMA
REKLAMA

"Premjero sudaryta darbo grupė pateikė savo išvadas, kurių peržiūrėti ar kaip nors revizuoti jis neturi pagrindo, todėl jau kitą savaitę paves kelioms valstybinėms institucijoms imtis konkrečių veiksmų konfliktui sureguliuoti. Reikia pabrėžti, kad siūlymus pateikė iš autoritetingų asmenų suburta darbo grupė, tai nėra vieno Ministro Pirmininko sprendimas." - teigia vyriausybės spaudos tarnyba.

Karaliaus Mindaugo apartamentus dešiniajame Neries krante, tarp Olimpiečių ir Rinktinės gatvių Vilniuje, dar nuo 2004 stato UAB „Labradoras“. Šioms statyboms jie turi visus būtinus leidimus. Projektą derinant parašą padėjo ir premjero patarėjas Vilius Kavaliauskas. Šiemet planuojama pabaigti statyti jau antrąjį korpusą. Butai šiuose apartamentuose kainuoja 2–3 mln. litų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Statybų užsakovas teigia, kad skandalas įsiplieskė dar 2005-siais, kai jis vietoje nugriauto Žalgirio baseino pradėjo apartamentų statybą, o šalia Sporto rūmus įsigijusi „Ūkio banko investicijų grupė“ taip pat audė ambicingus planus čia statyti pastatų kompleksą.
„Jie atėjo ir pasiūlė nupirkti mūsų projektą už 32 mln. Lt. Mes nepardavėm“, – LRT aiškino statybų užsakovas Kazimieras Musteikis.
Verslininkai santykius aiškinosi teismuose: Sporto rūmus valdanti „Ūkio banko investicinė grupė“ reikalavo, kad teismas uždraustų kaimynystėje dygstančių apartamentų statybas, tačiau šį reikalavimą Vilniaus apygardos teismas atmetė.

REKLAMA

Ministras Pirmininkas Gediminas Kirkilas yra gavęs ir JAV senatorių, ir kongresmenų laiškų, kuriuose prašoma deramai atsižvelgti į pasaulio ir lietuvių žydų bendruomenių keliamą susirūpinimą. Savo nuomonę yra pareiškę ES valstybių ambasadoriai Lietuvoje.

Nors anksčiau atlikti archeologiniai tyrimai parodė, kad kapinių statybos teritorijoje nebuvo, vėliau šiomis išvadomis suabejota. Gegužę ginčijamą teritoriją apžiūrėję tarptautiniai žydų ekspertai pareiškė, kad statybos beveik neabejotinai iš dalies patenka ant buvusių žydų senkapių. Jie pareikalavo darbus nedelsiant stabdyti ir leisti ištyrinėti teritoriją.

REKLAMA

Istorijos institutui pareiškus, kad statybos galbūt stovi ant žydų kapų, premjeras sudarė darbo grupę šiam klausimui spręsti. Išklausęs darbo grupės pasiūlymus, ministras pirmininkas nusprendė pavesti atskiroms valstybinėms institucijoms imtis konkrečių veiksmų konfliktui sureguliuoti. Premjeras sutiko, kad kol bendradarbiaujant su statybos savininkais nebus pakoreguotas techninis projektas, statybos turi būti stabdomos.

Prieš porą savaičių premjeras gerokai pakeitė dar gruodį sudarytos darbo grupės sudėtį. Iš 13 naujosios darbo grupės narių šeši – naujokai. Iš darbo grupės pašalintas Lietuvos žydų bendruomenės, kuri laikėsi pabrėžtinai nuosaikios pozicijos, pirmininkas S. Alperavičius, įtraukti kai kurie Seimo nariai.

Stabdyti statybas ir net grąžinti šią teritoriją žydams pareikalavo užsienio organizacijos, tarp kurių -  Rabinas Lazaras Sternas iš nevyriausybinės JAV žydų organizacijos „Asrah Kadisha“ ir Bernardas Fryshmanas iš tarptautinės Akademikų konferencijos už žydų kapinių išsaugojimą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų