• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Mokestis už darželį prasilenkia su realybe

Už vaikų darželiuose gaunamą maistą nuo kitų metų panevėžiečiams teks mokėti daugiau. Mokestį už vaikų maitinimą verčia didinti kylančios pagrindinių maisto produktų kainos. Nusprendusi, kad už neįtikėtinai mažą sumą darželinukai negali būti maitinami visaverčiu maistu, Ikimokyklinių įstaigų asociacija kreipėsi į miesto valdžią su prašymu didinti įkainius, ketvirtadienį rašo "Sekundė".

REKLAMA
REKLAMA

Kaip „Sekundei“ sakė miesto Švietimo skyriaus vyresnioji specialistė Zita Satkauskienė, vaikų maitinimo įkainiai Panevėžio ikimokyklinio ugdymo įstaigose nesikeitė jau septynerius metus. Dabar už du dienos maitinimus lopšelyje mokami trys litai, trys kainuoja 4,25 lito.

REKLAMA

Darželinio amžiaus vaikų du maitinimai kainuoja 3,40 lito, triskart valgančiųjų tėvai moka 5,56 lito. Siūloma, kad nuo kitų metų pradžios už vaikų maitinimą tėvai mokėtų 15 procentų daugiau.

„Produktai brangsta, todėl vaikų maitinimui skirta suma tapo tikrai per maža, – sakė Z.Satkauskienė. – Baiminamasi, kad mažieji nebegauna būtinos porcijos svarbiausių produktų. Kiek žinau, per mažais maitinimo įkainiais nepatenkintos ir kitų miestų maitinimo įstaigos, bet visi delsia, kol iniciatyvą parodys kas nors kitas.“ Jei darželį lanko du vienos šeimos vaikai, siūloma kompensuoti pusę tėvų sumokamos sumos.

Našta miesto biudžetui

REKLAMA
REKLAMA

Dabar mėnesinis mokestis už vaikų darželį yra 110-120 litų, padidinus tektų mokėti iki 20 litų daugiau. Žadama įvesti ir naujovę: tikimasi, kad nuo kitų metų pradžios tėvai galės pasirinkti vieną maitinimą – vaikas gaus pusę dienos raciono normos. Iki šiol darželyje buvo privalomi du maitinimai.

Miesto Savivaldybės Kontrolės komitetas nusprendė, kad du litai, kuriuos už savo pietus moka ikimokyklinių įstaigų darbuotojai, yra nebereali suma. Ją taip pat ketinama didinti 25 procentais.

Vaikų maitinimo įkainių didinimas taps nemenka našta miesto Savivaldybei, nes nemažai daliai vaikų maistas dotuojamas 50 ar net 100 procentų. Iki šiol darželinukų maisto dotavimas miesto valdžiai per metus kainuodavo milijoną litų, o įkainiams padidėjus papildomai teks atseikėti 150 tūkstančių litų.

Delsimo nepateisina

Panevėžio miesto ikimokyklinių įstaigų asociacijos vadovė, logopedinio lopšelio-darželio „Pasaka“ direktorė Dalija Antanavičienė neslepia nesuprantanti, kodėl politikai negaili pačių mažiausių sveikatos ir kuo greičiau nepriima sprendimo didinti vaikų maitinimo įkainius.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų