REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kraujospūdis – didėjanti problema

Visame pasaulyje aukštas kraujospūdis yra nebekontroliuojama problema. Kas ketvirtas suaugęs yra tokioje būsenoje, kuri didina širdies ligų, insulto ir mirties riziką, - rašoma medicininiame žurnale „The Lancet“.

REKLAMA
REKLAMA

Pasak leidinio, didžiausia problema yra nesutikimas gydytis.

Tačiau nepaisant labai efektyvaus ir brangaus gydymo, norimas kraujospūdžio lygis pasiekiamas labai retai, netgi kraštuose, kur vaistų kaina nėra problema. Daugybė pacientų tiki, kad hipertenziją galima išgydyti ir nustoja vartoti vaistus spaudimui nukritus.

REKLAMA

Hipertenzija iš tikrųjų yra pirmas ir lengvai pamatuojamas ženklas, kad yra neigiamai veikiami daugelis kūno organų. Tai turėtų priversti susimąstyti dėl nesveiko gyvenimo būdo.

Pastaruoju metu Vakarų pasaulio žmogus turi daugiau nei 90 proc. rizikos gauti aukštą kraujospūdį arba hipertenziją. Tačiau „The Lancet“ pažymi, kad problema sparčiai plinta ir išvystytuose, ir besivystančiuose kraštuose, tokiuose kaip Indija ir Kinija. Tai sąlygoja gyvenimo būdas: fizinis neaktyvumas, sūrus ir riebus maistas, alkoholio ir tabako vartojimas.

REKLAMA
REKLAMA

Didžiojoje Britanijoje kas penkias minutes kas nors patiria insultą – tai yra 150 000 atvejų per metus. Bet virš 40 proc. šių insultų buvo galima išvengti kontroliuojant aukštą kraujospūdį.

Svarbu reguliariai tikrintis kraujospūdį, o žmonėms, kuriems išrašyti spaudimą mažinantys vaistai, nenustoti jų vartoti spaudimui susireguliavus.

Ir žinoma, reikėtų tobulinti savo gyvenimo būdą: mesti rūkyti, sveikai maitintis ir reguliariai mankštintis.     

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų