REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Paslaptingosios VSD pažymos dar gali pasiekti Seimą

Valstybės saugumo departamento (VSD) pažymos apie galimus aukštų pareigūnų, politikų ir verslo grupių korupcinius ryšius gali pasiekti Seimą, jei šis prieš tai pataisys įstatymus.

REKLAMA
REKLAMA

Seimas iki šiol yra negavęs trylikos analitinių VSD pažymų, kurių yra ne kartą prašęs pateikti buvusio VSD vadovo Arvydo Pociaus ne tik VSD veiklą tyręs Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komitetas (NSGK), bet atskiru nutarimu – ir visas Seimas.

REKLAMA

Buvęs VSD vadovas A.Pocius, nors iš pradžių buvo žadėjęs minėtas pažymas pateikti, tačiau vėliau kategoriškai atsisakė tai padaryti, teigdamas, jog tokiu atveju būtų pažeisti įstatymai, pažymos yra operatyvinė informacija, be to, esą nėra deramai patikrintos, subjektyvios.

Parlementinio VSD veiklos tyrimo metu liudiję pareigūnai, priešingai A. Pociui, sakė, jog 11 pažymų buvusios adaptuotos ir skirtos politikams, o ne prokurorams ar baudžiamosioms byloms, todėl operatyvinių paslapčių ten nesą. Paskutinė - dvyliktoji pažyma apie verslo įtaką žiniasklaidai, kaip liudijo vienas iš pareigūnų, buvo (jau tyrimo metu) parašyta taip, kad atspindėtų jos gavimo metodus ir šaltinius - iš tiesų, kaip operatyvinė. Tai, pasak jų, buvę padaryta pačios VSD vadovybės atskiru nurodymu. Manoma, kad taip siekta rasti dingstį pažymos parlamentarams nerodyti.

REKLAMA
REKLAMA

Seimas yra prašęs pateikti 2006 m. sausio 29 d. “Dėl Rusijos interesų įsigyjant “Mažeikių naftos” akcijas”, 2006 m. vasario 13 d. “Dėl Rusijos interesų įsigyjant “Mažeikių naftos” akcijas”, 2006 m. kovo 16 d. “Dėl pretendentų įsigyti “Mažeikių naftos” akcijas”, 2006 m. gegužės 11 d. “Dėl “Mažeikių naftos” akcijų įsigijimo”, 2006 m. rugsėjo 11 d. “Dėl Vytauto Naudužo skyrimo ūkio viceministru aplinkybių”, 2006 m. birželio 21 d. “Dėl naujos koalicijos Seime formavimo”, 2006 m. liepos 27d. “Dėl Seimo narės A.Staponkienės”, 2006 m. vasario 28 d. “Dėl Lietuvos geležinkelių” liberalizavimo”, 2006 m. liepos 28 d. “Dėl Seimo nario V.Orechovo”, 2006 m. rugsėjo 15 d. “Dėl Lietuvos Respublikos garbės konsulo Kipre skyrimo”, 2006 m. rugsėjo 15 d. “Dėl konflikto Kauno termofikacinėje elektrinėje”, 2006 m. spalio mėn. VSD Antrosios valdybos rengta pažyma “Dėl verslo grupių įtakos žiniasklaidai”.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Jose, pasak liudijusių pareigūnų, atsispindi valdžios pareigūnų korupciniai veiksmai ir ryšiai su Rusijos specialiųjų tarnybų įtakojamais verslininkais. Pažymų numerius parlamentarams, liudijimo metu, pasakęs kontržvalgybos vadovas ir jo kolegos, liudiję nepalankiai A. Pociui, buvo nušalinti nuo pareigų, pvadinant juos "kurmiais" (informacijos nutekintojais). Vėliau du iš jų buvo atleisti, o vienas grąžintas į darbą.

Naujasis VSD vadovas Povilas Malakauskas pirmadienį po susitikimo su Seimo pirmininku Viktoru Muntianu teigė į kalbas su žiniasklaida apie būsimus departamento struktūrinius ir veiklos pokyčius nesileidžia, tačiau užsiminė, jog visą informaciją, kurios prašo politikai – jie gauna.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų