REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Prokurorams atsisakius dar kartą tirti Valstybės saugumo departamento karininko Vytauto Pociūno žūties aplinkybes, Prezidentas raginą visą tyrimo medžiagą paviešinti.

REKLAMA
REKLAMA

Tuo metu žuvusiojo našlė bei visuomenės atstovai toliau sieks, kad prokurorai dar kartą imtųsi nagrinėti bylą bei išsiaiškintų, kas ir kodėl paviešino V. Pociūną šmeižiančią medžiagą.

REKLAMA

Prokurorams atmetus Liudvikos Pociūnienės prašymą atnaujinti tyrimą dėl jos vyro žūties Baltarusijoje aplinkybių, nes ankstesnis tyrimas esą jau atsakė į visus klausimus, Prezidentas Valdas Adamkus pareigūnus ragina dar kartą grįžti prie bylos tyrimo arba visą medžiagą paviešinti – tik taip galima išsklaidyti abejones, ar prokurorai nešališkai ir išsamiai atliko tyrimą.

„Tai – būtinas dalykas. Jei prokuratūra skelbia, kad neturi pakankamai įrodymų arba turi įrodymus, kurie užtikrina visos procedūros teisingumą ir tikslumą, tas turi būti paviešinta, leista visai visuomenei susipažinti“, – teigia V. Adamkus.

REKLAMA
REKLAMA

V. Pociūno žūties tyrimo medžiagą bus galima paviešinti tik jei ikiteisminio tyrimo teisėjas atmes žuvusiojo karininko žmonos advokato prašymą atnaujinti V. Pociūno žūties aplinkybių tyrimą bei išsiaiškinti, kas ir kodėl išplatino buvusį Saugumo departamento karininką šmeižiančią informaciją.

V. Pociūno našlės advokatas tikina, kad lieka neaišku, kodėl spaudoje buvo paskelbta versija esą diplomatas galėjo iškristi, kai neblaivus bandė šlapintis per langą, nors ekspertai nustatė, kad šlapimo pėdsakų ant palangės nerasta.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Viena iš tiriamų versijų buvo jo galimas šlapinimasis per langą ir galimo iškritimo per langą versija. Kai tie duomenys buvo viešai paskelbti, jie buvo viena iš versijų, ir nėra pagrindo konstatuoti, kad buvo melagingas prasimanymas“, – teigė Generalinės prokuratūros atstovė spaudai Aurelija Juodytė.

L. Pociūnienės advokatas pabrėžia, kad pagal Lietuvos įstatymus, versijos iki teismo negali būti skelbiamos be prokurorų leidimo.

„Jo kompromitavimas po mirties, kad būtų nukreiptas dėmesys nuo galimos tikros priežasties, yra iš esmės susijęs su šia byla. Atskleidus tuos suinteresuotus asmenis, juos apklausus ir nustačius, kas jiems darė įtaką, galima objektyviai įvertinti šią bylą“, – tvirtino našlės advokatas Kęstutis Čilinskas.

REKLAMA

Jis prokurorų prašys leisti susipažinti su visa bylos medžiaga, ir tik tada galės parengti motyvuotą prašymą ikiteisminio tyrimo teisėjui atnaujinti žūties tyrimą bei pradėti V. Pociūno apšmeižimo aplinkybių aiškinimąsi.

Atnaujinti bylos tyrimą ne kartą reikalavo visuomenininkai, politikai. Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto atlikto tyrimo medžiaga byloja, jog velionis pareigūnas tyrė svarbias bylas, susijusias su valstybės pareigūnų korupcija, Rusijos specialiųjų tarnybų įtaka, dėl ko, pasak daugelio liudijimų, buvo išsiųstas į Baltarusiją, kur ir žuvo.

Pats Prezidentas atsisakė skaityti medžiagą, kurią surinko Seimo Nacionalionio saugumo ir gynybos komitetas, vykdęs VSD veiklos tyrimą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų