REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Vienas didžiausių pasaulio investicinių bankų „Goldman Sachs“ prognozuoja, jog artimiausiu metu turėtų toliau stipriai brangti energetiniai ištekliai ir augti Rusijos ekonomika.

REKLAMA
REKLAMA

Iki 2050-ųjų metų, pagal šias prognozes, Rusijos ekonominė galia galėtų pralenkti Europos sąjungos senbuvių, tokių, kaip Jungtinė Karalystė ir Vokietija ūkių pajėgumus. Taip gali atsitikti, jei nepasikeis energetinių išteklių, nuo kurių eksporto Rusija lieka priklausoma, brangimo tendencijos. Kol kas bankas mano, jog iki metų pabaigos naftos kainos pasaulio rinkose gali šoktelėti net iki 95 dolerių už barelį.

REKLAMA

Tiek daug nafta dar nekainavo, kol kas rekordinį kainos lygį juodasis auksas buvo pasiekęs pernai vasarą – tuomet barelis naftos Niujorko biržoje kainavo 76,85 dolerius. Šiandien naftos kaina svyruoja ties 74 dolerių už barelį riba.

Anot „Goldman Sachs“, naftą eksportuojančių valstybių kartelis OPEC išgauna nepakankamą kiekį naftos, kai jos paklausa nuolat kyla.

„Manome, kad labai svarbu, jog Saudo Arabija, Kuveitas ir Jungtiniai Arabų Emyratai padidintų gavybą, nes tik tai leistų išvengti naftos šuolio per 90 JAV dolerių už barelį kartelės šį rudenį“, – sakom banko ataskaitoje. „Jei OPEC nepakeis gavybos, o žiemos orai bus įprasti, bendros sandėliuojamos naftos atsargos sumažės 150 mln. barelių arba 6,5 proc., o kainos pakils iki 95 JAV dolerių už barelį.“

REKLAMA
REKLAMA

Pabrėžiama, kad Brazilijos, Kinijos, Indijos ir Meksikos augimas turėtų būti dar spartesnis ir daroma išvada, jog tai pakeis politinę pusiausvyrą tiek, jog dabartinis G-8 klubas galbūt nebeatitiks savo esmės.

Kartu pažymima, jog šalia ekonominio pajėgumo, politinei galiai sustiprinti reikalinga militarinė jėga, šalies tarptautinis autoritetas ir atvira visuomenė bei ekonomikos lankstumas. Nėra aišku, ar Rusijai pavyks atsikratyti žaliavinio priedo statuso, kuris ne tik didina galią, bet ir daro tokią valstybę poriklausoma nuo vartotojų, pabrėžia analitikai.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų