• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Pirmadienį „New Economic Foundation“ (NEF) analitikai paskelbė laimingiausių Europos šalių reitingą „The European Happy Planet Index“. Pirmą vietą jame užėmė Islandija, paskutinę – Estija. Lietuva šiame sąraše – 25-ta (iš 30-ties valstybių), ir tai paneigia „Eurobarometro“ duomenis, pagal kuriuos lietuviai yra beveik laimingiausi Europoje.

REKLAMA
REKLAMA

NEF ir su jais bendradarbiaujančios ekologinės organizacijos „Friends of the Earth“ kiekvieną Europos valstybę įvertino pagal tris parametrus: piliečių pasitenkinimu savo gyvenimo lygiu, gyvenimo trukme ir „ekologiniu krūviu“ – žemės kiekiu, kuris reikalingas aprūpinti gyventojus maistu ir neutralizuoti pramonės atliekas. Pagal gautus rezultatus buvo sudarytas 30-ties Europos šalių reitingas.

REKLAMA

Jo duomenys rodo, kad laimingiausi žmonės yra skandinavai – po Islandijos rikiuojasi Švedija, Norvegija ir Danija, užėmusios atitinkami antrą, trečią ir šeštą vietas. Ketvirtą vietą užėmė Šveicarija, kuri laimėjo gyvenimo trukmės „varžybas“. Šveicarai vidutiniškai gyvena 80,5 metus.

Reitingo dugne atsidūrė Estija, kuri be pačio didžiausio Europoje „ekologinio krūvio“ yra antroje vietoje pagal nusikalstamumo lygį. Šiek tiek aukščiau nei Estija yra Liuksemburgas, Bulgarija ir Graikija. Trumpiausia gyvenimo trukmė Europoje yra Latvijoje – 70,7 metų.

REKLAMA
REKLAMA

Lietuva šiame sąraše yra netoli dugno – iš 30-ies valstybių esame 25-toje vietoje. Mūsų kaimynai reitinge yra vengrai (26) ir čekai (24). Lietuva labai gerai atrodo „ekologinio krūvio“ reitinge. Jame užėmėme ketvirtą vietą. Geriausia situacija yra Latvijoje. Pagal gyvenimo trukmę esame 27-ti, o pagal pasitenkinimą savo gyvenimu priešpaskutiniai. Labiau nepatinkinti yra tik bulgarai.

‚NEF“ paskelbtas reitingas kardinaliai prieštarauja neseniai pateiktais „Eurobarometro“ tyrimams, kurie skelbia, kad lietuviai yra vieni labiausiai patenkintų savo gyvenimu europiečių.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų