REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Lietuvos gyventojai mano, kad didžiausią įtaką jų sveikatai turi chemikalai, maisto ir oro kokybė bei tiesioginiai saulės spinduliai. Tuo tarpu elektromagnetinis spinduliavimas, kurį kelia mobilieji telefonai, kompiuteriai ir buities prietaisai, nėra laikomas rimtu pavojumi sveikatai, atskleidė „Eurobarometro“ tyrimas.

REKLAMA
REKLAMA

 

Šį tyrimą Lietuvoje atliko viešosios nuomonės ir rinkos tyrimų bendrovė "TNS Gallup".

 

"Didžioji dauguma ES šalių ir Lietuvos gyventojų puikiai suvokia, kad jų sveikatą labiausiai veikia chemikalai, vandens, oro ir maisto kokybė, be to, tai patvirtina ir įvairūs tyrimai. Tuo metu plačiai išplitusios skaitmeninės ir ryšio technologijos, elektrinių prietaisų gausa buityje yra daugiausia pastarojo dešimtmečio padarinys. Bendros nuomonės dėl jų poveikio kol kas nėra, tai atspindi ir šios apklausos rezultatai", – "TNS Gallup" pranešime cituojamas bendrovės direktorius Mindaugas Degutis.

REKLAMA


Remiantis tyrimo duomenimis, net 94 proc. lietuvių mano, kad chemikalai kelia didžiausią grėsmę jų sveikatai. Tarp kitų sveikatai kenkiančių faktorių – nekokybiškas maistas, prasta oro kokybė ir tiesioginiai saulės spinduliai, kuriuos atitinkamai įvardija 91 proc., 88 proc. ir 87 proc. respondentų. Kiek mažiau, 82 proc. apklausoje dalyvavusių, Lietuvos gyventojų yra įsitikinę, kad jų sveikatai įtaką turi geriamojo vandens kokybė ir triukšmas.

REKLAMA
REKLAMA


Šie rodikliai atitinka bendrą ES piliečių suvokimą apie įvairiausių aplinkos faktorių neigiamą įtaką jų sveikatai, teigiama pranešime. 91 proc. ES gyventojų mano, kad sveikatai labiausiai kenkia chemikalai, o atitinkamai 89 proc., 88 proc. ir 86 proc. europiečių nurodo, kad jų sveikatai įtaką taip pat daro maisto kokybė, oro užterštumas bei tiesioginiai saulės spinduliai.


Tuo metu tiek Lietuvos, tiek kitų 26 ES šalių gyventojai mobiliuosius telefonus, kompiuterius, elektrinius buities prietaisus bei aukštos elektros įtampos linijas laiko vienais mažesnių grėsmės sveikatai šaltinių. Po penktadalį lietuvių apskritai mano, kad mobilieji telefonai ir mobiliojo ryšio bazinės stotys jokios įtakos sveikatai neturi.


Tyrimo "Elektromagnetiniai laukai" metu buvo apklausta per 28 tūkst. žmonių visose 27 ES šalyse. Tyrimas atliktas 2006 metų spalio – lapkričio mėnesiais, o jo rezultatai paskelbti šių metų birželio mėn. Lietuvoje apklausą vykdžiusi "TNS Gallup" apklausė 1016 respondentų, sakoma pranešime.


 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų