REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Gera ilsėtis Giruliuose. Ramu, nėra prastai rusiškai dainuojančios J. Basanavičiaus gatvės ir t.t. Nei kiek nekeista, kad poilsiavietėse „Žuvėdra“ ir „Pasaka“ mėgsta rengti sąskrydžius ir Lietuvos socialdemokratų partija. Geras, grynas oras, pušynas. Tad ir nėra jokių galimybių labai perkaisti galvos, jei nepiktnaudžiauji vidurdienio saule paplūdimy.

REKLAMA
REKLAMA

Darbo partijos vadovas sakė, jo socdemams galvos visgi perkaito. Praeitą savaitgalį, esą, tik saulės smūgis privertęs valdančiosios koalicijos ašies lyderius – Algirdą Brazauską ir Gediminą Kirkilą, pareikšti, jog jie pasirengę draugiškai priimti net ketvertą šimtų perbėgėlių iš Darbo partijos. Anot A. Brazausko, tai esą „"padorūs, savo nuomonę, motyvus išdėstę žmonės. Kodėl jų nepriėmus? Su malonumu".

REKLAMA

Į šitokį akibrokštą Darbo partijos vadovybė sureagavo teoriškai lyg ir teisingai. „Balsui.lt“ pats partijos lyderis Kęstutis Daukšys sakė, jog tai esą „seni priešų norai ir viltys“, kurios netampa realybe. Pasak jo, galima kalbėti apie kelis žmones, kurie galbūt suvilioti asmeniniais interesais, bet ne daugiau. Partija, anot jo, nebyranti, vieni ateiną, kiti išeiną ir tiek.

Visgi – yra ir šis daugiau. Tolesnė, vėlgi logiška darbiečių vadovybės reakcija – kažką socdemams turbūt slapta žadėjusio Vilniaus skyriaus vadovo – Alvydo Pociaus ( ne – tai ne tas iš VSD) išmetimas iš partijos.

REKLAMA
REKLAMA

Tačiau įdomiausia tai, ką galima prognozuoti po šio veiksmo ir dėl ko visa ši košė užvirė. Vargu ar dera abejoti, jog išmestasis padalinio eksvadovas gali puikiausiai ir ramia sąžine išties keliauti pas socialdemokratus. Neabejotinai, atsiras ir tokių, kurie juo paseks. Gal ne keturi šimtai. Gal ne visi anksčiau ir planavo bėgti, gal ne su visais derinta. Dabar jau buvęs „darbietis" teigia, jog DP Vilniaus skyriuje jau yra apie 80 norinčiųjų pasitraukti iš partijos pareiškimų ir esą bus dar daugiau.

„Čia tik burtininkas gali pasakyti, kaip viskas buvo, nes aš, kai pateikiau pareiškimą, buvau dar ir išmestas. Jeigu jiems geriau ir maloniau manyti, kad mane išmetė, aš su tuo sutinku", - po partijos prezidiumo posėdžio žurnalistams sakė A. Pocius.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Niekas dabar socdemų neapkaltins, kad jie slapta derasi su ištisomis konkuruojančių partijų grupėmis – jie juk viešai pasakė. Jiems ir nereikia jokių organizuotų, frakcijas sudaryti ir kažkokių įtakų reikalauti galinčių politinių turistų. Valkatavimo po partijas mėgėjai geriau lai ateina ten po vieną. Jei gerai elgsis – gal šį bei tą ir gaus. LDDP savo laiku pavyko iš esmės praryti socialdemokratus, o susiurbti ir įdarbinti pavienius perbėgėlius jie mokėjo visada. Darbo partijai dar labiau pakerpami sparnai ir jos ambicijose grįžti į valdančiąją koaliciją – silpnesni mažiau derasi.

REKLAMA

Pagaliau, kas gi gailėsis tokio darinio, kuris, kaip visiškai teisingai pastebėjo premjeras Gediminas Kirkilas, buvo vieno žmogaus tvarinys? Taigi – galima dar pasiskelbti kovojant su marginamais ir populistais. Paprasta ir efektyvu.

Tad šis viešas socdemų lyderių demaršas ir pabėgusio įkūrėjo apleistos bei neatsigaunančios partijos retorika tik dar kartą patvirtino, kas geriausiai Lietuvos politikoje moka intriguoti. Net atostogaujant pajūryje.

Darbo partija lyg ir rado būdą ne tik atkreipti dėmesį į save, bet ir įgelti socdemams. Jos frakcija Seime reikalauja Vyriausybės panaikinti prieštaraujančiu Konstitucijai pripažintą Algirdo Brazausko vadovautos Vyriausybės 2003 m. nutarimą dėl bendrovės „Alita“ akcijų pirkimo pardavimo sutarties. „Darbiečiai“, surinkę 30 parlamentarų parašų, inicijuoja interpeliacijos procesą keturiems buvusios A.Brazausko ir dabartinės Gedimino Kirkilo vadovaujamos Vyriausybės ministrams - švietimo ir mokslo ministrei Romai Žakaitienei, socialinės apsaugos ir darbo ministrei Vilijai Blinkevičiūtei, aplinkos ministrui Arūnui Kundrotui ir krašto apsaugos ministrui Juozui Olekui.

REKLAMA

Jei buvo pažeista Konstitucija, ką jau konstatavo Konstitucinis Teismas, tai sunku būtų nesutikti su K. Daukšio pastaba, jog ją kažkas visgi pažeidė.

Tik labai tikėtina, jog išskyrus paksininkus ir kai kuriuos Seimo etatinius išsišokėlius, nelabai kas palaikys šią iniciatyvą iki galo. Antai, konservatoriams tai bus dar viena gera proga ko nors pareikalauti už paramą vyriausybei, kurią jie patys įvardiję, kaip priklausančią labiau „Dujotekanai“, nei Lietuvos Respublikai. Derybos dėl interpeliacijos rezultatų, atrodo, vėl vyks iniciatoriams nedalyvaujant.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų