REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Klaipėdos tuberkuliozės ligoninėje, kuri nėra priskiriama prie didžiųjų uostamiesčio gydyklų, vadovų ir jiems artimų žmonių atlyginimai per mėnesį siekia 10 ir daugiau tūkst. Lt.

REKLAMA
REKLAMA

Tokias algas gavusieji mano šiuos pinigus uždirbę sunkiai ir teisėtai, o tikrintojai stebisi įstaigos vadovų išradingumu mokėti vienam žmogui tūkstantines priemokas už kelis tuo pačiu metu atliekamus darbus, rašoma „Klaipėdoje“.

REKLAMA

Po patikrinimo paaiškėjo, kad beveik šeštadalį viso mokos fondo išsidalindavo penki administracijos darbuotojai, kurie uoliai ėjo antraeiles pareigas, pavadavo vienas kitą ir dirbo papildomus darbus, už kuriuos kas mėnesį gaudavo tūkstančius.

Susumavus atlygį už pagrindinį darbą, antraeiles pareigas ir papildomus darbus ligoninės vyriausiosios gydytojos atlyginimas buvo apie 8 tūkst., jos pavaduotojos gydymo reikalams maždaug nuo 9 iki 15 tūkst., o praėjusių metų pabaigoje, kuomet ji ėjo ir vyriausiosios gydytojos pareigas, siekė beveik 20 tūkst. Lt.

REKLAMA
REKLAMA

Vyriausiosios gydytojos pavaduotoja slaugai pastaraisiais metais kas mėnesį uždirbdavo nuo 5 iki 9 tūkst., vyriausioji buhalterė – nuo 4 iki 9 tūkst., kanceliarijos vedėja – nuo 7 iki 11 tūkst. Lt.

Tuo metu medikų atlyginimų vidurkiai tokiais skaičiais negalėjo pasigirti. Pernai gruodį Tuberkuliozės ligoninės gydytojo vidutinis atlyginimas siekė 3 tūkst. 703 Lt, kitų specialistų su aukštuoju išsilavinimu – 3 tūkst. 181 Lt, vidurinio slaugos personalo – 1 tūkst. 795 Lt, kito personalo – 1 tūkst. 529 Lt.

Su Apskrities viršininko administracija dėl grąžinimo į darbą tebesibylinėjanti buvusi ilgametė Tuberkuliozės ligoninės vyriausioji gydytoja Violeta Baravykienė pateikė teismui pažymą apie savo darbo užmokestį.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Teisme sužinojome, kad vadovės atlyginimas kas mėnesį – apie 11 tūkst. Lt, kuriuos reikėtų kompensuoti, jei beveik metus besibylinėjanti gydytoja būtų grąžinta į darbą.

Tada kilo klausimas, iš kur toks atlyginimas, jei vyriausiosios gydytojos darbo užmokesčio dydis yra visiškai priklausomas nuo ligoninės steigėjos – Apskrities viršininko administracijos“, – pasakojo Apskrities viršininko administracijos Gydytojo tarnybos vedėjas Valdemaras Anužis.

Tuberkuliozės ligoninės vadovei buvo paskirtas 3 tūkst. Lt dydžio pareiginis atlyginimas ir steigėjo nustatytas personalinis priedas. Pati sau skirti kitų priedų, pasak V. Anužio, įstaigos vadovė neturi teisės.

REKLAMA

Tačiau vyriausioji gydytoja pati įsakymu sau pasiskirdavo priedus už papildomai atliekamą darbą.

Pavyzdžiui, nuo 2004 m. kovo iki 2006 m. birželio už tuberkuliozės kontrolė programos DOTS Klaipėdos krašte įgyvendinimą gydytoja sau paskyrė per 45 tūkst. litų, kas sudarė daugiau nei 70 proc. visų lėšų, kurias įstaiga gavo iš Sveikatos apsaugos ministerijos šiai programai įgyvendinti.

Be pagrindinių pareigų, toje pačioje įstaigoje vadovė dirbo ir antraeilėse pareigose – 0,5 etato kaip gydytoja.

V. Baravykienė priedus skyrė ne tik sau, bet gausiai jais apdovanodavo ir kitus.

Audito išvadose teigiama, jog pasitaikė atvejų, kai vieną darbuotoją jo atostogų metu pavadavo net du žmonės, kuriems už šį darbą skiriami priedai beveik dvigubai viršijo pavaduojamojo darbuotojo algos dydį.

REKLAMA

Beveik 25 metus Tuberkuliozės ligoninei vadovavusi ir prieš metus dėl pažeidimų iš darbo atleista V.Baravykienė tikrintojų išvadas pavadino išpūstu burbulu.

„Argi 7 tūkst. Lt alga yra per didelė ligoninės vadovui?“ – klausė V. Baravykienė.

„Klaipėdą“ ji tikino gavusi tik du priedus: už darbą užkrečiamose sąlygose ir priedą už papildomą darbą antraeilėse gydytojos pulmunologės pareigose.

„Nepamirškite, kad nuo praėjusių metų liepos 1 dienos aš jau nedirbu. Girdėjau, kad čia kažką lyg rado, aiškinkitės. Prie manęs to nebuvo“, – atkirto V. Baravykienė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

V. Anužis sakė, kad aptarę su apskrities viršininku jie išsiuntė raštą dabartinei įstaigos vadovei, kuriuo įpareigojo visais įmanomais teisiniais būdais išieškoti neteisėtai išmokėtas lėšas.

Dabar konkrečiai reglamentuoti priemokų ir priedų dydžiai, eiliniams darbuotojams pakelti atlyginimai. Kai kuriems – rekordiškai daug. Pavyzdžiui, slaugytojų atlyginimai padidėjo daugiau nei 38 proc, gydytojų – 8 proc., valytojų – apie 15 proc., rašo „Klaipėda“.
 
 

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų