REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

JAV Kongrese vėl antikarinės iniciatyvos

Jungtinių Amerikos Valstijų Kongresą kontroliuojantys demokratai brandina naujus planus karui Irake stabdyti.

REKLAMA
REKLAMA

Senato daugumo lyderis Hari Reidas (Harry Reid) sakė, antradienį teigė, jog senatas balsuos dėl Irako dar iki Liepos Ketvirtosios (JAV nepriklausomybės diena) renginių. Balsuojama bus dėl siekiant parodyti , jog demokratai neatsisako strateginio tikslo – sugrąžinti karius namo iš šios šalies.

REKLAMA

Nors tuo tarpu mažai tikėtina, kad šios iniciatyvos duos realių rezultatų, partijos lyderiai savo susitikime paskelbė manėtus planus, nes yra stipriai spaudžiami liberaliojo sparno rėmėjų ir kritikuojami už tai, kad nusileido ir sutiko finansuoti karo veiksmus iki rugsėjo.

"Mes mėginame nuolat kaitinti prezidentui padus," sakė H. Reidas žurnalistams po pasitarimo Senate, kuris vyko už uždarų durų..

Pagal Reido planą, Senatas balsuotų keliais atskirais klausimais, kaip antai: apriboti karo veiksmų finansavimą kitiems metams, nurodyti išvesti karius per keturis mėnesius, nustatyti aiškesnius karinės tarnybos karo zonoje trukmės standartus, peržiūrėti Kongreso pritarimą įsiveržimui į Iraką.

REKLAMA
REKLAMA

Šios priemonės bus pasiūlytos, kaip priedai 2008 m. gynybos reikmių finansavimo įstatymui, kuris numato 649 mln. JAV dolerių karinių išlaidų.

Reidas ir kiti Kongreso lyderiai, įskaitant Atstovų Rūmų pirmininkę Nensi Pelosi (Nancy Pelosi) planuoja susitikti su prezidentu Bušu trečiadienį ir aptarti padėtį Artimuosiuose Rytuose. Šaltiniai teigia, jog daugiausia dėmesio bus skirta Irano reikalams.

Įstatyminėms iniciatyvoms Senate greičiausiai pritruks nedaug iki 60 reikalingų balsų. Dauguma respublikonų sako norintys palaukti ii rugsėjo, suteikiant galimybę prezidentui įgyvendinti savo naują veiksmų Irake strategiją.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Šiuo metu galioja kompromisinis karo Irake finansavimo įstatymas, kuriuo šioms reikmėms skirta 120 mlrd. JAV dolerių.

Nenorėdami sulaukti dar vieno prezidento veto, JAV Kongresą kontroliuojantys demokratai prieš kelias savaites buvo priversti nusileisti ir finansuoti karą Irake be aiškių pasitraukimo iš ten terminų.

Į minėtus 120 mlrd. JAV dolerių įskaičiuoti 17 mlrd., kuriuos demokratai išsireikalavo skirti vietiniams JAV poreikiams: uragano Katrina  padariniams likviduoti ir fermerių nuostoliams, patirtiems dėl sausros, atlyginti.

REKLAMA

Senate demokratai neturi pakankamai balsų, kad įveiktų prezidento veto, tad buvo priversti nusileisti.

Ankstesnis projektas - vetuotas

Anksčiau Dž. Bušas jau vetavo įstatymą, kuriame finansai karui Irake buvo skirti numatant ir pasitraukimo iš Irako datą. Jis pakartojo, vetuosiąs ir naują projektą, kuriam jau yra pritarę Atstovų Rūmai. Pasak jo, nėra prasmės iš anksto skelbti priešui, kada pasitrauksi.

Demokratų kontroliuojami Jungtinių Amerikos Valstijų Kongreso Atstovų rūmai, tuomet 221 vienu balsu prieš 201 buvo pritarę karo Irake finansavimo įstatymui, kuris numato du jo etapus.

REKLAMA

Tarp balsavusių už finansavimo mažinimo ir išvedimo datos nustatymo projektą buvo ir keturi Senato demokratai keliantys savo kandidatūrą JAV prezidento rinkimuose. Hilari Klinton (Hillary Clinton) ir Barakas Obama (Barack Obama) - demokratų favoritai - buvo tarp jų.

Praeitą savaitę Irake žuvusių JAV kariškių skaičius viršijo 3,5 tūkstančio.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų