REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kai Toronto gyventojas Janas Luedecke buvo suimtas ir stojo prieš teismą už išprievartavimą, jo advokatas pasinaudojo neįprastu argumentu - pareiškė, kad jo klientas tai padarė...miegodamas. Iš tikrųjų, tikina JAV savaitraštis „Newsweek“.

REKLAMA
REKLAMA

Galima pamanyti, kad tai išgalvota, tačiau Janą Luedecke, kuriam 2005 metais buvo 33-eji, kamavo lunatizmas. Tą naktį jis linksminosi vakarėlyje, o po to atsidūrė lovoje su ten sutikta moterimi. Prabudusi ji ėmė jį purtyti, o pažadinusi pradėjo reikalauti, kad pasakytų, ką jis daro. Luedecke tvirtinimu jis nežinojo, kad su ja mylisi.

REKLAMA

„Jei nebuvo ketinimo įvykdyti nusikaltimą, pagal įstatymą jis nekaltas“, - tvirtina Toronto vaikų ir paauglių miego centro direktorius daktaras Colinas Shapiro, liudijęs teisme gynybos prašymu. Papiktinęs Kanados moterų organizacijas, teismas Luedecke išteisino, dabar vyriškis laukia, kuo pasibaigs apeliacijos nagrinėjimas.

Pasak „Newsweek“, seksą kartu su automobilio vairavimu ir valgymu reikia įtraukti į neįprastų veiksmų, kurie atliekami miegant – šis sutrikimas vadinamas parasomnija –sąrašą. Praėjusią savaitę psichiatras Carlosas Schenckas ir neurologas Markas Mahowaldas iš Minesotos (JAV) regioninio miego sutrikimų centro žurnale „Sleep“ paskelbė straipsnį apie tai, ką jie pavadino „seksu miego metu“, arba „seksomnija“. Pasak savaitraščio, šį miego sutrikimą reikėtų vertinti kaip sudėtingesnę lunatizmo formą. Seksomnijos priepuolio ištikti pacientai atlieka visą eilę seksualinių veiksmų, pradedant glamonėmis, baigiant lytiniu aktu. Tačiau toks elgesys išsiskiria viena esmine ypatybe – pacientai iš visko sprendžiant nesuvokia, ką daro, o kai prabunda, nieko nebeprisimena.

REKLAMA
REKLAMA

Nejaugi tai tiesa? – klausia „Newsweek“. Kol kas gydytojų aprašytų seksomnijos atvejų nedaug: Schenckas ir Mahowaldas medicininėje literatūroje jų aptiko tik 31. Tačiau gydytojai tvirtina, kad iš dalies tai galima paaiškinti delikačiu problemos pobūdžiu, kita vertus, tokie dalykai beveik nežinomi plačiajai visuomenei. Seksomnijos iki 2005 metų nepripažino net Amerikos miego medicinos akademija. Niuhempšyro valstijos universiteto psichologas Michaelas Manganas, 2001 m. išleistos knygos „Atvirai apie seksą miegant“ autorius, mano, kad egzistuoja kur kas daugiau šio sutrikimo atvejų, nei aprašyta mokslinėje literatūroje. Seksomnijai skirtoje jo interneto svetainėje  pateikiami daugiau nei 1000 šio sutrikimo kamuojamų žmonių komentarai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Seksas miego metu labai skiriasi nuo statistinių „seksualių sapnų“, teigia savaitraštis. Sapnai matomi vadinamojo „greitojo miego“ fazėje, kai didžioji kūno dalis yra tarsi paralyžiuota. Seksomnija ištinka iš dalies prabudus iš gilaus miego, kuomet žmogus gali laisvai judėti. Tai reiškia, kad esant tam tikroms aplinkybėms sapnus galima prisiminti. Tačiau seksas miego metu, iš visko sprendžiant, yra „žemutinės“ smegenų dalies prerogatyva, kuomet už aukštesnes mintis, mąstymą ir sprendimus atsakingos smegenų sritys yra išjungtos, o valdančios primityvesnes funkcijas (judėjimą, valgymą ar seksą) vis dar veikia. Tereikia jas sujungti, ir gausime pavojingą miego sutrikimų (pavyzdžiui, vaikščiojimo ir kitų parasomnijos atmainų) kombinaciją. Tokiam žmogui bet koks gilesnį miegą sukeliantis faktorius, pavyzdžiui, piktnaudžiavimas alkoholiu ar nuolatinis miego trūkumas – tik padidina priepuolio riziką.

REKLAMA

Žinoma, „seksas per sapną“ skamba juokingai, ir kai kuriais atvejais šis sutrikimas turi ir komiškų pusių. „Vienas vyras pradėjo užsiiminėti seksu beveik kiekvieną naktį, - pasakoja Manganas. – Jo žmona dėl to visai neprieštaravo, kol vieną kartą jis ėmė ir užknarkė“. Kitu atveju, kurį apibūdino daktaras Schenckas, nuo seksomnijos kenčianti moteris miegodama glamonėdavo savo vyrą. Tačiau kiekvieną kartą, kai jis atsiliepdavo į jos glamones, ji prabusdavo ir apkaltindavo jį prievartaujant ją miegančią“.

REKLAMA

Medikai pabrėžia, kad seksas miegant gali sukelti ir fizinių, ir dvasinių traumų. Yra pasitaikę atvejų, kai partneriai susižalodavo. Pasak daktaro Schencko, seksomnijos apimti vyrai elgiasi grubiau, nei būdami budrūs. Vienas vyras miegodamas taip energingai masturbuodavosi, kad dėl patirtų penio sužalojimų negalėjo mylėtis daugiau nei 8 metus. Vienas singapūrietis miegodamas masturbuodavosi beveik kiekvieną naktį, todėl jo žmona pasijuto „apgaudinėjama“. „Dėl šio sutrikimo žmonėms iškyla rimtų asmeninių santykių problemų“, - tvirtina Manganas.

Schenckas ir Mahowaldas tikisi, kad plačiajai visuomenei sužinojus apie seksomniją daugiau žmonių galės kreiptis pagalbos į medikus. Šis sutrikimas nesunkiai gydomas bendrojo poveikio trankvilizatoriumi klonazepamu. Galų gale, jeigu jau ruošiatės užsiimti seksu, turbūt norėtumėte juo pasimėgauti, rašo „Newsweek“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų