REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

JAV žada pradėti žmonių skiepijimą nuo Covid-19

papildyta 20.02 val.

Jungtinės Valstijos jau nuo pirmadienio gali pradėti skiepijimą nuo koronavirusinės infekcijos vakcina, sukurta bendrovių „Pfizer“ ir „BioNTech“, penktadienį pranešė sveikatos apsaugos sekretorius.

Jungtinės Valstijos jau nuo pirmadienio gali pradėti skiepijimą nuo koronavirusinės infekcijos vakcina, sukurta bendrovių „Pfizer“ ir „BioNTech“, penktadienį pranešė sveikatos apsaugos sekretorius.

REKLAMA

Sveikatos apsaugos departamento vadovas Alexas Azaras naujienų televizijoms sakė, kad galutinės detalės dar derinamos, priežiūros institucijų paskirtam ekspertų komitetui nubalsavus leisti skiepyti dviem dozėmis sušvirkščiamu preparatu asmenis nuo 16 metų amžiaus.

JAV Maisto ir vaistų administracija penktadienį paskelbtame pranešime informavo nurodžiusi „Pfizer“, kad dabar bus „sparčiai dirbama, siekiant atlikti galutinius žingsnius ir išduoti leidimą naudoti [vakciną] ekstremaliu atveju“.

Kaip televizijai „ABC News“ pareiškė A. Azaras, valdžia bendradarbiauja su „Pfizer“ logistikos klausimais – taigi, „galime tikėtis, kad žmonių vakcinavimas prasidės ateinančios savaitės pirmadienį ar antradienį“.

REKLAMA
REKLAMA

„Esame labai arti. Iš tikrųjų telieka sudėti galutinius taškus“, – pridūrė jis.

Dar neišspręsti tokie klausimai kaip informacinių bukletų platinimas gydytojams, televizijai „Fox Business“ sakė A. Azaras.

REKLAMA

Kai tik bus išduotas leidimas naudoti vakciną ekstremalios padėties sąlygomis (EUA), federalinės vyriausybės programa „Operation Warp Speed“ pasirūpins, kad preparatas būtų pristatytas tūkstančiams punktų visoje šalyje.

Tačiau prieš tai vakciną dar turi rekomenduoti JAV Ligų kontrolės ir prevencijos centras (CDC), o paskui pati agentūra privalo patvirtinti šią rekomendaciją.

Pirmas iš numatytų priežiūros institucijų susitikimų vyksta penktadienį, o antras turi būti surengtas sekmadienį, tačiau šiuo etapu jie laikomi paprastu formalumu.

REKLAMA
REKLAMA

Ketvirtadienį „Pfizer“ vakcina, kurios veiksmingumas, kaip nustatyta per klinikinius tyrimus, siekia 95 procentus, buvo patvirtinta po balsavimo ekspertų komitete. Septyniolika jo narių balsavo „už“, keturi – „prieš“, vienas susilaikė.

Kai kuriems „prieš“ balsavusiems specialistams kelia nerimą faktas, kad vakcinos nuo COVID-19 bandymams buvo suteikta daug mažiau laiko nei kitų preparatų atveju.

Tačiau dauguma mokslininkų, nors ir pripažįsta, kad surinkti duomenys dar nėra išsamūs, sutinka, jog pandemijai sparčiai plečiantis – vien JAV nuo koronaviruso mirė jau beveik 300 tūkst. žmonių – būtina keisti požiūrį į rizikos ir potencialios naudos santykį.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kitą savaitę vienas JAV maisto ir vaistų administracijos (FDA) komitetas susirinks svarstyti antrosios vakcinos, sukurtos bendrovės „Moderna“ ir Nacionalinio sveikatos instituto.

Abi daug žadančios vakcinos sukurtos pasitelkiant naują informacinės ribonukleino rūgšties (iRNR) technologiją, kuri anksčiau dar niekada nebuvo patvirtinta, bet gali sukelti revoliucija skiepų kūrimo srityje.

JAV šį mėnesį tikisi imunizuoti 20 mln. žmonių, iki vasario – 100 mln., o iki birželio – visus gyventojus.

Prioritetas bus teikiamas ilgalaikės priežiūros įstaigų gyventojams ir sveikatos priežiūros darbuotojams.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų