REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Daugiau nei 12 tūkst. gyventojų anksčiau laiko gavo priminimus apie privalomą sumokėti nekilnojamojo turto (NT) mokestį, informavo Valstybinė mokesčių inspekcija (VMI).

Daugiau nei 12 tūkst. gyventojų anksčiau laiko gavo priminimus apie privalomą sumokėti nekilnojamojo turto (NT) mokestį, informavo Valstybinė mokesčių inspekcija (VMI).

REKLAMA

Pateikti atitinkamą deklaraciją ir sumokėti nekilnojamojo turto mokestį gyventojai dar turi laiko iki – gruodžio 15 d., tačiau priminimus gavo trečiadienį. VMI teigia atsiprašanti dėl sukeltų nepatogumų, tačiau pripažįsta, kad mokestį vis tiek reikės sumokėti.

Mokesčių administratorius taip pat priminė, kad gyventojams, nevykdantiems individualios veiklos, automatiškai yra taikomos mokestinės pagalbos priemonės:

„Tai reiškia, jog jei gyventojas (nevykdantis veiklos) patiria finansinių sunkumų ir negali sumokėti NT mokesčio laiku, tai iki 2021 m. vasario 28 d. jam nebus skaičiuojami delspinigiai ar pradėti išieškojimo veiksmai. Iki minėtos dienos pastarieji gali kreiptis į mokesčių administratorių ir sudaryti mokestinės paskolos sutartį be palūkanų.“

Jeigu mokestis nebus sumokėtas iki vasario 28 d. ir gyventojas nesikreips dėl mokestinės paskolos sutarties, VMI esą bus priversta pradėti išieškojimo veiksmus.

REKLAMA
REKLAMA

Preliminariai skaičiuojama, kad šiemet apie 19 tūkst. šalies gyventojų už 2020 m. mokestinį laikotarpį turėtų sumokėti apie 7 mln. eurų NT mokesčio. Tą jau padarė 3,6 tūkst. gyventojų, kurie deklaravo 1,47 mln. eurų mokesčio.

REKLAMA

„2020 m. yra taikomi tie patys NTM tarifai kaip ir pernai, tačiau pasikeitė nekilnojamojo turto neapmokestinamoji riba: pernai ji buvo 220 tūkst. eurų, o šiais metais – 150 tūkst. eurų“ – šių metų pakeitimus įvardijo VMI Mokestinių prievolių departamento direktorė Stasė Aliukonytė-Šnirienė,

Ji pažymėjo, kad auginantiems tris ir daugiau vaikų iki 18 metų, ir asmenims, auginantiems neįgalų vaiką iki 18 metų, taip pat vyresnį neįgalų vaiką, kuriam nustatytas specialusis nuolatinės slaugos poreikis, NT neapmokestinamoji riba yra didesnė 2020 m. – 200 tūkst. eurų.

REKLAMA
REKLAMA

NT mokestinė vertė yra NT vidutinė rinkos vertė. Nekilnojamojo turto (statinių), vertinamo masiniu būdu, mokestines vertes galima rasti „Registrų centro“ interneto svetainėje įvedus statinio unikalų numerį skyrelyje – „Turtas ir apribojimai“ – „Nekilnojamojo turto vertinimas“ – „Mokestinės vertės paieška“.

Asmenims nuosavybės teise priklausančių ar jų įsigyjamų gyvenamosios, sodų, garažų, fermų, šiltnamių, ūkio, pagalbinio ūkio, mokslo, religinės, poilsio paskirties statinių (patalpų), žuvininkystės statinių ir inžinerinių statinių bendros mokestinės vertės daliai, viršijančiai 150 000 eurų: 1)    nuo 150 tūkst. iki 300 tūkst. eurų, taikomas 0,5 proc. mokesčio tarifas; 2)    nuo 300 tūkst. iki 500 tūkst. eurų, taikomas 1 proc. mokesčio tarifas; 3)    virš 500 tūkst. eurų, taikomas 2 proc. mokesčio tarifas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Asmenims, auginantiems tris ir daugiau vaikų iki 18 metų, auginantiems neįgalų vaiką  iki 18 metų, taip pat vyresnį neįgalų vaiką, kuriam nustatytas specialusis nuolatinės slaugos poreikis, nuosavybės teise priklausančio nekilnojamojo turto mokestinės vertės daliai, viršijančiai 200 000 eurų:  1)    nuo 200 000 iki 390 000 eurų, taikomas 0,5 procento mokesčio tarifas; 2)    nuo 390 000 iki 650 000 eurų, taikomas 1 procento mokesčio tarifas; 3)    virš 650 000 eurų, taikomas 2 procentų mokesčio tarifas.

Daugiausiai apmokestinamo nekilnojamojo turto valdo Vilniaus apskrities gyventojai – apie 14,9 tūkst. gyventojų apskaičiuota apie 5,3 mln. eurų mokėtina suma. 

REKLAMA

Klaipėdos regione apie 2,4 tūkst. gyventojų preliminariai apskaičiuota apie 1 mln. eurų mokėtina suma.

Kauno regione apie 1,2 tūkst. gyventojų turėtų sumokėti apie 0,6 mln. eurų, o Panevėžio ir Šiaulių regionuose yra po 0,3 tūkst. gyventojų, kuriems preliminariai apskaičiuota po 0,1 mln. eurų mokėtina suma (regionai pateikti pagal gyventojų, kurie mokės NT mokestį, skaičių; gyventojas gali turėti kelis NT objektus ir keliuose regionuose).

Nekilnojamojo turto objektai (išskyrus žemę), už kuriuos už 2020 m. mokestinį laikotarpį gyventojams privalu mokėti gyventojų nekilnojamojo turto mokestį, brangiausiai vertinami Vilniaus ir Klaipėdos regionuose.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų