REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Koronaviruso atvejų daugėjant, gyventojai plūsta į gydymo įstaigas skiepytis nuo kitų ligų. Nemokamos gripo vakcinos tiesiog tirpsta. Tad įstaigos jau skaičiuoja dienas, kol gaus paskutines nemokamų skiepų dozes.

Koronaviruso atvejų daugėjant, gyventojai plūsta į gydymo įstaigas skiepytis nuo kitų ligų. Nemokamos gripo vakcinos tiesiog tirpsta. Tad įstaigos jau skaičiuoja dienas, kol gaus paskutines nemokamų skiepų dozes.

REKLAMA

O mokamų skiepų jau reikia su žiburiu ieškoti – jų likę vos vienoje kitoje gydymo įstaigoje ir papildymo greičiausiai nebus.

Kauno poliklinikoje Dainavos padalinyje ateinantiems skiepytis įrengtas net atskiras įėjimas iš lauko, kad pacientų srautai nesimaišytų.

Kaunietė Janė pasiskiepyti nuo sezoninio gripo šiemet atskuba po kelerių metų pertraukos.

„Sugalvojau, kad čia ta koronė užėjo, tai vis gal, vis lengviau, ane? Į parduotuvę reikia nueiti, į vaistinę reikia“, – sako pacientė Janė Cvilikienė.

REKLAMA
REKLAMA

Moterys atvirauja, kad įsišėlusi koronaviruso pandemija – išgąsdino, tad prisiminė įvairius joms priklausančius nemokamus skiepus nuo kitų infekcijų.

REKLAMA

„Pati pasiskambinau, pasiteiravau“, – pasakoja pacientė Irena Liugailienė.

Rizikos grupėje dėl amžiaus esanti Irena atvirauja, kad dar laukia ir vakcinos nuo plaučių uždegimo.

„Išsigandau pandemijos ir dabar dar noriu nuo plaučių pasiskiepyti. Kai tik bus skiepas, tai skiepysiuosi, nes jau metai ir visom tom ligom jau esu sirgusi, nu baisu tų koronų labai“, – teigia I. Liugailienė.

Šeimos gydytoja pasakoja, kad šiemet raginti skiepytis reikėjo retą pacientą. Dauguma jų patys skambino ir teiravosi.

„Žmonių susidomėjimas didelis, nes vakcinas gavome per kelis kartus, ir žmonės net pradžioje piktinosi, kad nebuvo vakcinų“, – kalbėjo šeimos gydytoja Ligita Kažemėkaitienė.

REKLAMA
REKLAMA

Tad ir kalbinti kauniečiai visi patvirtina, išties skubėję pasinaudoti nemokamais skiepais:

„Šiemet tik pasiskiepijau, kovidas išgąsdino.“

„Patenkinta. Lauksim nuo kito „gripo" vakcinos.“

„Vyresni, kažkaip pagalvojau, kad reiktų pasisaugot.“

„Aš kiekvienais metais skiepindavausi.“

„Toks amžius – reikia pasiskiepyti, reikia saugotis ir viskas.“

Nemokama vakcina skiepijami vyresni kaip 65-erių metų sergantys įvairiomis lėtinėmis ligomis ar nėščiosios. Poliklinika šiemet kauniečiams užsakė net 13 tūkstančių valstybės finansuojamų gripo vakcinos dozių, 20-čia procentų daugiau nei pernai. Gautus jau baigia ir laukia paskutinio papildymo.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Išskiepijom 11 tūkstančių, dar 1000 turime pas save kabinetuose. Labai didelis susidomėjimas, dirbo darbuotojai karštligiškai ir labai didelis populiarumas buvo“, – sako Kauno poliklinikos direktorius Paulius Kibiša.

Buvo užsakę per 1600 ir mokamų vakcinų, bet jas išskiepijo dar spalį. O daugiau nupirkti nebeįmanoma.

„Apklausėm visus savo tiekėjus ilgalaikius, visi sakė neturim ir neturėsim. Vieną pasiūlė mums Europos Sąjungoj nesertifikuotą. Deja, mes tokiais skiepais skiepyti negalime“, – pasakoja O. Kibiša.

Įprastai mokamų skiepų turėdavo privačios klinikos, bet šiemet ir jose situacija itin sudėtinga. Net ir keliasdešimt eurų kainuojantys skiepai – išgraibstyti.

REKLAMA

Saulės šeimos medicinos centro gydytojai skaičiuoja paskutinį likutį – mokami skiepai mąžta kasdien. 

„Gavom truputėlį brangesnę pastaruoju metu, jos dar turime – per visus tris centrus virš šimto vienetų“, – teigia šeimos gydytoja Jūratė Randakevičienė.

Tiesa, nemokamus skiepus centras jau seniai pabaigė – tad labai laukia trečiosios gripo vakcinų siuntos. O čia valstybinės ligonių kasos specialistai turi gerų žinių – gydymo įstaigas jos pasieks anksčiau.

„Tai savaite anksčiau turėsime vakciną. Atkeliaus beveik 37 tūkstančiai dozių. Savaitės antroje pusėje tiktina, kad bus pradėti išvežiojimai į gydymo įstaigas“, – kalbėjo Valstybinės ligonių kasos atstovė Agnė Dmitrijevaitė.

Šiemet ligonių kasa nupirko 245 tūkst. keturvalentės gripo vakcinos dozių, tai kone dvigubai daugiau nei pernai. Tam prireikė beveik pustrečio milijono eurų. Komercinėmis vakcinomis kiekviena gydymo įstaiga rūpinosi savarankiškai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų