REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Veryga ragina nedelsti: darbas Seime turi būti stabdomas 2 savaitėms be išimčių

papildyta 14.20 val.

Seimo darbas turėtų būti stabdomas dviem savaitėms be jokių išimčių, pareiškė operacijų vadovas Aurelijus Veryga. Be kita ko, jis pabrėžė, kad ne sprendimas yra ir testavimo įvedimas.

Seimo darbas turėtų būti stabdomas dviem savaitėms be jokių išimčių, pareiškė operacijų vadovas Aurelijus Veryga. Be kita ko, jis pabrėžė, kad ne sprendimas yra ir testavimo įvedimas.

REKLAMA

Ministras pranešė pasirašęs oficialų kreipimąsi į naują Seimo vadovybę ir valdančiųjų partijų lyderius, kuriame siūlo stabdyti Seimo darbą 2 savaitėms. 

„Jame pasiūliau mūsų ir NVSC pagalbą siekiant suvaldyti koronaviruso plitimą Seime. Nes ta situacija, kuri šiuo metu yra Seime, ją vienareikšmiškai galima pavadinti židiniu, kuris plečiasi kiekvieną dieną. Šiame kreipimesi akcentavau, kad priemonių reikia imtis nedelsiant ir rekomenduojama stabdyti Seimo darbą bent porai savaičių be išimčių. 

Noriu pastebėti, kad nereikėtų spekuliuoti nuotoliniu darbu ir panašiais dalykais, kuriuos dar reikėtų priimti Seime ir tai užtruktų. Tačiau Seimas porą savaičių tikrai gali neorganizuoti plenarinių posėdžių ir kito darbo. Nes dabar turėtų būti svarbiausias sergančiųjų ir turėjusiųjų su jais kontaktą izoliacija“, – sakė A. Veryga.

REKLAMA
REKLAMA

Jis pabrėžė, kad taip pat ne sprendimas yra ir tiesiog testavimas prieš posėdžius.

„Kaip jau minėta ir akcentuota, net ir esant neigiamam testui žmogus jau gali būti užsikrėtęs“, – sakė jis.

REKLAMA

Ragino parodyti pavyzdį

Anot A. Verygos, valdančioji dauguma ne kartą yra akcentavusi, kad turi planą, kaip valdyti koronavirusą Lietuvoje, tad dabar galėtų parodyti pavyzdį.

„Noriu pakviesti visus pradėti nuo paprastesnės plano dalies – tai yra židinio suvaldymas Seime. Ir pademonstruoti realiame gyvenime, nes yra tokia proga ir būtinybė parodyti, kad esate pasirengę valdyti situaciją daug didesniu mastu – valdyti ją ne tik parlamente, bet ir visoje šalyje“, – kalbėjo jis.

Jis pabrėžė, kad darbai, kurie šiuo metu vyksta Seime tikrai gali palaukti, o dvi savaitės – tai realus terminas, kada galima suvaldyti židinį, jį lokalizuoti, tereikia tik noro ir atsakomybės.

REKLAMA
REKLAMA

Ministras kartu pažymėjo, kad daug darbuotojų Seime priklauso ir rizikos amžiaus grupei.

Teikė siūlymus ir anksčiau

A. Veryga taip pat sakė, kad ministerija ir anksčiau teikė Seimui patarimus dėl darbo pandemijos metu.

„Ir dabar [teikėm siūlymus] per Seimo narių priesaiką. Deja, bet gavom labai kategoriškus išaiškinimus iš Konstitucinio Teismo pirmininko, kad nieko ten keisti negalima“, – kalbėjo ministras.

Anot jo, pats parlamentas pavasarį nepritarė siūlymams dėl nuotolinio darbo.

„Ministerija negali tiesiogiai Seimo darbui daryti įtakos“, – komentavo jis.

Per balsavimą dėl nuotolinio darbo pats A. Veryga susilaikė.

„Nuotolinio darbo metu, pagal tuos modelius, kurie buvo siūlomi, turėtų susirinkti bent jau balsavimams, tai reiškia, kad jie fiziškai būtų patalpose, susirinktų, bendrautų, kontaktas nenutrūktų“, – pridūrė ministras.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Paklaustas, ar nekyla rizika, jog šiuo metu sustabdžius Seimo darbą gali būti praleisti įstatymuose numatyti terminai, per kuriuos būtina suformuoti naująją Vyriausybę, A. Veryga teigė, kad tą turi įsivertinti Seimo valdyba.

„Tikrai nesu labai geras visų šitų konstitucinių detalių žinovas, manau, kad tą turėtų ir įsivertinti Seimo valdyba, pasitarusi su Seimo teisininkais. Kiek man teko kalbėtis, tai lyg ir būtų galimybė tilpti į terminus. (...) Gal daugiau įtampų yra dėl paties biudžeto, bet reikia ieškoti sprendimų“, – kalbėjo jis.

Ketvirtadienį pranešta, kad COVID-19 nustatytas Seimo pirmininkei Viktorijai Čmilytei-Nielsen ir buvusiam parlamento vadovui Viktoriui Pranckiečiui.

REKLAMA

Anksčiau koronavirusu susirgo dar keli esami ir buvę parlamentarai.

Naujas rekordas

Naujausiais duomenimis, per pastarąją parą Lietuvoje patvirtinti 2 tūkst. 272 nauji COVID-19 ligos atvejai, nuo koronaviruso mirė 16 žmonių. Tai didžiausias iki šiol nustatytas paros atvejų skaičius šalyje. 

Dėl kitų priežasčių mirė septyni žmonės. Nuo koronaviruso Lietuvoje iš viso mirė 357 žmonės, dėl kitų priežasčių – 143 užsikrėtusieji.

Nuo pandemijos pradžios COVID-19 liga šalyje užsikrėtė 42 tūkst. 757 asmenys, 31 tūkst. 759 – tebeserga, 10 tūkst. 498 – pasveiko.

Nuo birželio pradžios šalyje registruoti 503 įvežtiniai atvejai. Per praėjusią parą ištirta 15 tūkst. 148 ėminiai dėl įtariamo koronaviruso, bendras nuo pandemijos pradžios ištirtų ėminių skaičius siekia 1 mln. 241 tūkst. 490.

REKLAMA

Protrūkiai gydymo ir globos įstaigose

Praėjusią parą registruoti infekcijos atvejai, susiję su protrūkiais Švenčionių ligoninėje, Širvintų, Klaipėdos Jūrininkų, Šilutės, Klaipėdos universitetinėje ligoninėse, Klaipėdos Jūrininkų sveikatos priežiūros centre. Taip pat – Tauragės, Jurbarko, Mažeikių, Regioninėje Telšių ligoninėse.

Toliau fiksuojami atvejai, susiję su protrūkiais LSMU Kauno ligoninėje, kur įvairiuose padaliniuose vakarykštę parą patvirtinta 19 infekcijos atvejų, taip pat – Kauno klinikose, kur registruoti 6 susirgimai. Be to, ketvirtadienį registruoti atvejai, siejami su protrūkiais Prienų globos namuose, Raseinių rajone įsikūrusiuose Blinstrubiškių socialinės globos namuose, Raseinių ligoninėje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Praėjusią parą registruotas naujas protrūkis Kretingos rajone įsikūrusiuose Padvarių socialinės globos namuose. Čia infekcija patvirtinta 22 žmonėms, iš kurių 21 yra gyventojas ir 1 darbuotojas. 

Taip pat naujas protrūkis fiksuotas Vilniaus Vilkpėdės ligoninėje, kur infekcija vakar patvirtinta 3-ims įstaigos darbuotojams.

Epidemiologų vertinimu, naujas protrūkis fiksuotas ir Lietuvos Respublikos Seime. Šiandien į Seimą vyksta NVSC specialistai, kurie vertins situaciją.

Atvejų, susijusių su protrūkiais šeimose, praėjusią parą visoje Lietuvoje registruota 260. 

Karantiną siūlys tęsti bent 3 savaitėms

Portalas tv3.lt primena, kad antrasis karantinas Lietuvoje įvestas lapkričio 7-ąją ir šiuo metu numatytas iki lapkričio 29-osios.

REKLAMA

Visgi laikinasis sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga teigė, kad karantiną planuojama siūlyti tęsti Vyriausybei mažiausiai trims savaitėms. Tačiau jis neslėpė, kad šis laikas gali būti ir ilgesnis.

„Atsižvelgiant į tai, kad bus valdžių pasikeitimo kaip tik momentas, žinant, kol viskas įsibėgės, priiminėti sprendimus reikės tikrai labai greitai – gal net ir ilgesnį laikotarpį pasiūlysime“, – sakė ministras.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų