REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Šeštadienį į Respublikinę Panevėžio ligoninę su specialiu automobiliu iš Vilniaus buvo atvykusi medikų komanda ir į Santaros kliniką išvežė koronovirusu sergantį ligonį. Jam buvo prijungta Ekstrakorporinė membraninė oksigenacijos (EKMO) sistema, o Vilniuje ligoniui buvo sukelta dirbtinė koma. Visa sudėtinga operacija atlikta sėkmingai.

Šeštadienį į Respublikinę Panevėžio ligoninę su specialiu automobiliu iš Vilniaus buvo atvykusi medikų komanda ir į Santaros kliniką išvežė koronovirusu sergantį ligonį. Jam buvo prijungta Ekstrakorporinė membraninė oksigenacijos (EKMO) sistema, o Vilniuje ligoniui buvo sukelta dirbtinė koma. Visa sudėtinga operacija atlikta sėkmingai.

REKLAMA

Antras kartas

Tai jau antras atvejis, kai iš Panevėžio ligoninės į Santaros klinikas buvo vežamas ligonis su pajungta EKMO sistema. Pirmas atvejis buvo per pirmąją COVID-19 bangą – į Vilnių pavasarį buvo išvežtas ir išgelbėtas panevėžietis Eugenijus Dargužis.

Respublikinės Panevėžio ligoninės vadovas Arvydas Skorupskas priminė, kad EKMO sistema naudojama ypač sunkiems ligoniams.

REKLAMA
REKLAMA

„Jiems jau nepadeda nei deguonies terapija, nei dirbtinė plaučių ventiliacija. Tiesa, tokių aparatų, kurie gali būti paskutinė viltis išgyventi ypač sunkiems, klastingu virusu infekuotiems ligoniams, Lietuvoje yra vos keli. Tokią sistemą turi Santaros klinika ir į Panevėžio ligoninę jie buvo atvykę antrą kartą“, – pasakojo A. Skorupskas ir sakė, kad pacientas gydomas Santaros klinikų Reanimacijos ir intensyviosios terapijos skyriuje.

REKLAMA

Personalas nesusirgo

Pasak Panevėžio ligoninės vadovo, ligoninėje nuo koronaviruso gydomi 56 ligoniai.

„Iš jų septyni reanimacijoje, o 15-kai taikoma deguonies terapija. Beje, trys ligoniai iš 56, į Panevėžio ligoninę buvo paguldyti šiandien iki 12 val. Tačiau turime ir džiugę žinia – testavus per vakar ir šiandien ligoninės personalą, nė vienas neturėjo teigiamo testo“, – pasidžiaugė ligoninės vadovas.

Socialiai aktyvūs

Sveikatos įstaigos vadovas aiškino, kodėl Lietuvoje nustatomas toks didelis sergančiųjų skaičius.

„Kuo toliau, tuo labiau situacija – nevaldoma. Tai yra todėl, kad žmonės gyvena aktyvų socialinį gyvenimą. Ypatingai didelis judėjimas vyko per Vėlines. Todėl ir šoktelėjo susirgimai. Įvedus karantiną, susirgimai turėtų mažėti, bet reikės išlaukti. Pagerėjimo galima sulaukti po gerų dviejų savaičių. Jeigu susirgimų nemažės, teks karantino sąlygas dar labiau sugriežtinti“, – perspėjo A. Skorupskas.

REKLAMA
REKLAMA

Nusiraminti negalima

Panevėžio ligoninės vadovas sakė, kad Panevėžio apskrityje nėra jau taip blogai – beveik 300 susirgimų 100 tūkst. gyventojų.

„Tačiau nusiraminti negalima, nes situacija gali bet kuriuo metu pasikeisti. Kuo daugiau susirgusiųjų, kuriuos reikia gydyti ligoninėse, tuo sudėtingiau dirbti medikams, tuo kyla didesnė įtampa. Pačios rizikingiausios vietos tos, kur dideli kolektyvai, kur susirenka daug žmonių. Iki 66 proc. užsikrečiama namų aplinkoje, globos, slaugos namuose ir gydymo įstaigose. Turime būti budrūs ir elgtis atsakingai. Saugoti save ir taip apsaugoti kitus“, – teigė ligoninės direktorius ir sakė, kad būtina atlikti kuo daugiau testų, grąžinti anksčiau veikusias Karščiavimo klinikas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Ligoninė ruošėsi per vasarą

Pasiteiravus, kaip COVID-19 pasiruošusi Panevėžio ligoninė, jos vadovas A. Skorupskas informavo:

„Apsaugos priemonių turime dviem mėnesiams, bet neseniai pasirašiau sutartį ir jų gausime dar keturiems mėnesiams. Ligoninės skyriuose paruošta daugiau lovų, kurios pritaikytos koronaviruso ligoniams. Turime net 560 deguonies prieigų, dvi dezinfekcines kameras. Visus tuos darbus atlikome per vasarą. Be to, jeigu pritrūksime lovų, jau 25 lovos paruoštos Utenos ligoninėje. Ruošiama jau ir Rokiškyje. Rezervas bus Visagine, Pasvalyje, Anykščiuose. Yra du reanomobiliai ligoniams pervežti.“

Ligoninė neužsidaro

Pasak Panevėžio ligoninės direktoriaus, bendravimas ir pasitarimai vyksta ne tik tarp Panevėžio apskrities ligoninių, bet kasdien vyksta pasitarimai Panevėžio ligoninėje.

„Yra sukurta speciali COVID-19 infekcinė grupė, kuri aptaria reikalus kiekvienos dienos ryte. Nuo pirmadienio pradės dirbti trijų medikų – Mindaugo Vaitkaus, Eugenijaus Preidžio ir Arūno Valikonio – komisija. Jie teiks konsultacijas Panevėžio apskrities ligoninėms. Beje, planinė pagalba ir toliau bus teikiama – Panevėžio ligoninė neužsidaro. Juk be COVID-19 yra ir kitos ligos. Tačiau pacientams teks būti kantriems ir pakantesniems – koronavirusas dvigubai prailgino laiką patekti pas medikus“, – informavo A. Skorupskas ir priminė, kad ligonių lankymas Panevėžio ligoninėje uždraustas – lankymas galimas 2 atvejais: lankyti vaikus iki 14 metų ir labai sunkius ligonius.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų