REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Jungtinėse Amerikos Valstijose prezidento rinkimų drama pasiekė finišą – šeštadienį paskelbta apie demokrato Džo Bideno pergalę. Tačiau dabartinis šalies vadovas ir jo priešininkas Donaldas Trumpas savo oponentą ragina pergalės neskelbti, toliau nesutinka su pralaimėjimu ir prezidento posto likimą tikisi perkelti į teismus.

Jungtinėse Amerikos Valstijose prezidento rinkimų drama pasiekė finišą – šeštadienį paskelbta apie demokrato Džo Bideno pergalę. Tačiau dabartinis šalies vadovas ir jo priešininkas Donaldas Trumpas savo oponentą ragina pergalės neskelbti, toliau nesutinka su pralaimėjimu ir prezidento posto likimą tikisi perkelti į teismus.

REKLAMA

 

J. Bideno pergalė prieš D. Trumpą tapo akivaizdi šeštadienį prieš pietus, kai negalutiniai balsų skaičiavimai parodė, jog demokratas laimėjo savo gimtojoje Pensilvanijoje. Vėliau buvo paskelbta, kad jis veikiausiai laimėjo Nevadoje ir užsitikrino mažiausiai 290 rinkikų balsų.

Kad laimėtų, bet kuris kandidatas privalėjo užsitikrinti mažiausiai 270 rinkikų balsų. Dar trijose valstijose balsų skaičiavimas kol kas neatskleidė aiškaus nugalėtojo.

REKLAMA
REKLAMA

Dar būdamas per plauką nuo pergalės, Dž. Bidenas kreipėsi į amerikiečius, ragindamas užbaigti neramumus ir susivienyti.

Į gatves išėję demokrato rėmėjai džiūgauja, nes po keturių dienų balsų skaičiavimo, jų remiamo kandidato pergalė atrodo nebeabejotina.

REKLAMA

Nors tarp kai kurių rinkimų įaudrintų amerikiečių nuotaikos ir karingos, link pergalės rinkimuose balsas po balso artėjantis Dž. Bidenas spinduliuoja ramybe ir amerikiečius ragina ataušti, užbaigus nesutarimus ir susivienyti. Jis priekyje 4 milijonais balsų ir pirmauja 4-iuose iš 5-ių valstijų, kuriose vis dar skaičiuojami balsai.

„Turime palikti pyktį ir vienas kito demonizavimą už mūsų. Dabar laikas susivienyti kaip tautai ir pasveikti. Noriu, kad žinotumėte, kad vienodai sunkiai dirbsiu dėl tų kurie balsavo tiek už mane, tiek prieš mane. Tokia prezidento pareiga“, – sakė kandidatas į JAV prezidentus Dž. Bidenas.

REKLAMA
REKLAMA

Piktinasi, kad demokratai klastoja rezultatus

Amerikiečių ir viso pasaulio akys nukreiptos į Pensilvaniją. Čia jau D. Trumpo rėmėjai gatvėse piktinasi, kad vietos rinkimų apylinkėse vis dar skaičiuojami balsai gauti paštu po rinkimų dienos. Neva demokratai taip klastoja rezultatus. Visgi šalies aukščiausias teismas atmetė Respublikonų prašymą nedelsiant stabdyti jų skaičiavimą. Tiesa, jie laikomi atskirai nuo kitų balsų, jeigu reikėtų perskaičiavimo ar jie toliau būtų ginčijami teisme.

Įtampa Pensilvanijoje didžiulė. Prieš pradėdami skaičiuoti balsus apylinkių darbuotojai duoda priesaiką. Skelbiama, kad suskaičiuoti likusius balsus čia gali prireikti dar keleto dienų. Jeigu šiuo metu čia vos 30 tūkstančių balsų pirmaujantis Dž. Bidenas galiausiai laimės, jis gaus net 20 rinkikų balsų, kurie jam leistų peržengti 270-ties Rinkikų kolegijos balsų ribą, reikalingą galiausiai laimėti rinkimus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Prezidentas turi užsimauti didelio berniuko kelnes, pripažinti, kad pralaimėjo ir pasveikinti savo varžovą kaip tai padarė Jimmy Carteris, Džordžas Bušas vyresnysis ar Alas Goras. Jam reikia liautis ir leisti šaliai judėti pirmyn“, – sakė Filadelfijos meras Jim Kenney.

Mūšis teismuose tik prasideda

D. Trumpas dar vakar 40 minučių be įrodymų švaistėsi kaltinimais dėl neva suklastotų ir dėl to iš jo pavogtų rinkimų. Šiąnakt Twiteryje savo oponentą jis paragino nesiskelbti laimėtoju, nors pats juo pasiskelbė dar vakar.

D. Trumpas vis dar pirmauja Šiaurės Karalinoje. Balsus dėl itin mažo skirtumo teks perskaičiuoti ir respublikonų tvirtove laikytoje – Džordžijoje, čia netikėtai į priekį įsiveržęs Dž. Bidenas pirmauja tik 7000 balsų. Bidenas nedaug pirmauja Arizonoje ir Nevadoje, tačiau tebeskaičiuojami balsai gauti paštu jam išlieka palankūs.

Net ir per stebuklą šiose trijuose valstijose laimėjus D. Trumpui, to iki pergalės dabartiniui Baltųjų rūmų šeimininkui neužtenka.  

Visgi, nors rinkiminė kova prie balsadėžių artėja prie pabaigos, D. Trumpas visiems leidžia suprasti – mūšis dėl rezultatų teismuose tik prisideda.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų