REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kone kiekvieną dieną mušant naujų susirgimų koronaviruso rekordus, Nacionalinio visuomenės sveikatos centro Vilniaus departamento vadovė Rolanda Lingienė kreipėsi į visuomenę dėl epidemiologinės padėties. 

Kone kiekvieną dieną mušant naujų susirgimų koronaviruso rekordus, Nacionalinio visuomenės sveikatos centro Vilniaus departamento vadovė Rolanda Lingienė kreipėsi į visuomenę dėl epidemiologinės padėties. 

REKLAMA

R. Lingienė socialiniame tinkle „Facebook“ rašo, kad NVSC labai reikia visų pagalbos.

„Prėjusi vasara leido tikėtis, kad į Lietuvą neateis metas, kai COVID-19 atvejai per dieną bus registruojami šimtais.

Žinoma, turėjome tam ruoštis (tą ir darėme, kiek leido galimybės), tačiau sėkmingai įveikus pirmąją bangą buvo vilčių, kad bus įmanoma pakankamai gerai susitvarkyti ir rudenį.

Dabar metas akcentuoti svarbiausius dalykus:

NVSC kritiškai reikia VISŲ pagalbos.

Šiandien nemaža dalis COVID-19 ligos atvejų yra dar neapklausti, nors tai yra ESMINĖ ligos valdymo priemonė!

REKLAMA
REKLAMA

Atlikti atvejų epidemiologinę diagnostiką ir identifikuoti bei izoliuoti sąlytį turėjusius asmenis BŪTINA, siekiant nutraukti infekcijos plitimo grandinę.

REKLAMA

Ką galime padaryti?

Neužsikrėsti, t. y. likti namuose, apriboti kontaktus, laikytis prevencijos priemonių.

Susirgus, izoliuotis, informuoti sąlytį turėjusius asmenis, kad ir jie izoliuotųsi, sudaryti jų sąrašą, nurodant jų vardus, pavardes ir tel. Nr., bei per 14 dienų lankytų vietų sąrašą, kad informaciją kuo greičiau galėtumėte pateikti NVSC, bendrauti su šeimos gydytoju dėl gydymo eigos.

Darome viską, kad kuo greičiau susisiektume su visais, bet šiai akimirkai reikia didžiulių NVSC ir Lietuvos kariuomenės pastangų bei gyventojų kantrybės ir supratimo.

REKLAMA
REKLAMA

Turėjus didelės rizikos sąlytį, IŠ KARTO izoliuokitės, stebėkite sveikatos būklę ir informuokite NVSC užpildydami anketą.

Laukiant specialistų skambučio LABAI prašome KANTRYBĖS, nes per dieną gauname VIRŠ 1000 asmenų sąrašus.

Pajutę simptomus, nedelsiant skambinkite 1808.

Išlikite ramūs, kantrūs ir supratingi.

NVSC labai sunkiai dirba kolegos – darbą dažnai baigia paryčiais, o pradeda 5-6 val. ryto.

Matant nesibaigiančius neigiamus komentarus, dar labiau stiprėja darbuotojų beviltiškumo jausmas.

Jie tikrai daro viską, ką gali, kad apsaugotų kitus nuo užsikrėtimo ...

Savalaikis atvejų identifikavimas, sąlytį turėjusių asmenų izoliavimas ir ištyrimas - ESMINĖS infekcijos valdymo priemonės. Šį darbą turime vykdyti iš paskutiniųjų – TIK TAIP infekcija gali būti suvaldyta.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

SVARBU

ECDC nurodo, kad net registruojant 1000 atvejų per dieną turi būti vykdoma KIEKVIENO atvejo apklausa.

Viršijus 250 atvejų, apklausą gali vykdyti apmokyti pasitelktų pajėgų atstovai, nuolat konsultuojami visuomenės sveikatos specialistų. Esant tokiam atvejų skaičiui reikia 76-180 darbuotojų.

Atvejų skaičiui viršijus 1000, jų poreikis išaugtų iki 151-359.

Kitose šalyse irgi pasitelkiamos pajėgos, samdomi darbuotojai atvejų apklausos atlikimui. Esame labai dėkingi, kad mums šį ypač reikšmingą darbą jau padeda atlikti Lietuvos kariuomenė.

Sveikatos priežiūros ir socialinės globos įstaigose dirbantiems reikia būti ypač budriems – kad nekiltų protrūkiai, kurie jose ypač sunkiai suvaldomi.

REKLAMA

Visų NVSC darbuotojų vardu nuoširdžiai prašome, BŪKIME VIENINGI!

Ypač šiuo kritiniu metu“, – rašo R. Lingienė. 

Naujienų portalas tv3.lt primena, kad per paskutinę parą buvo patvirtinta 415 naujų koronaviruso atvejų, taip pat skelbiama apie 5 mirtis. 

Daugiau nei pusė naujų koronaviruso atvejų nustatyta Kauno ir Vilniaus apskrityse, trečdalio užsikrėtimų aplinkybės lieka neaiškios.

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) duomenimis, iš 415  COVID-19 atvejų 120 nustatyta Kauno, dar 115 – Vilniaus apskrityje. Taip pat 51 atvejis fiksuotas Šiaulių, 44 – Telšių, 31 – Klaipėdos, 27 – Tauragės, po aštuonis – Panevėžio ir Utenos, septyni Marijampolės ir keturi – Alytaus apskrityse.

REKLAMA

Ekspertai nespėjo detaliai ištirti dar apie 100 naujų atvejų.

Taip pat registruoti trys įvežtiniai atvejai – po vieną iš Prancūzijos, Suomijos ir Norvegijos. 

Daugiausia naujų atvejų – Kauno senelių namuose

Virusas plinta socialinės globos namuose, gydymo įstaigose, mokyklose.

11 atvejų per parą patvirtinta Kaune veikiančiuose senelių namuose „Akacijų užuovėja“, septyni atvejai patvirtinti Kuršėnų slaugos ligoninės protrūkyje.

Po šešis atvejus epidemiologai fiksavo ir Kelmės ligoninės bei Palangos reabilitacijos ligoninės ligoninės protrūkyje. Po keturis atvejus užfiksuota Jurbarko ligoninės bei Širvintų rajono savivaldybės Socialinės paramos skyriaus protrūkiuose.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Po tris atvejus per vakar parą užfiksuota Respublikinės Klaipėdos ligoninės ir Kauno apskrities Blinstrubiškių socialinės globos namų protrūkyje. Po du atvejus patvirtinta Žemaitijos psichikos sveikatos centro protrūkyje, taip pat nustatyta po du naujus atvejus, kurie yra susiję su Joniškio socialinės paramos ir ugdymo centru bei Telšių socialinių paslaugų centro protrūkiais.

Ugdymo įstaigose per vakar parą po triis  atvejus patvirtinta Mažeikių Merkelio Račkausko gimnazijos bei Švenčionių rajono Pabradės „Žeimenos“ gimnazijos protrūkiuose.

Po keturis naujus atvejus patvirtinta protrūkiuose Kaune, siejamuose su žiemos sporto mokykla „Baltų ainiai“ bei Kauno Rio sporto arena. Po tris atvejus siejama su Šilalės ansamblio „Bočiai“ ir Pasvalio policijos komisariato protrūkiais, po du atvejus – su spalio 16 dieną Prienų rajone vykusiomis šermenimis, Sodros Šiaulių skyriumi, Telšių žinių, „Norenot Baltic“, Plungėje, Švenčionėlių rinkimų apygardos protrūkiais.

REKLAMA

Pastarąją parą nuo COVID-19 taip pat mirė penki asmenys.

Lietuvoje iš viso patvirtinti 9993 COVID-19 ligos atvejai, tebeserga 5740 asmenys, 4073 – pasveiko, mirė 134 asmenys.

Mirusieji nuo koronaviruso – vyresnio amžiaus žmonės, sirgę kitomis ligomis

Per pastarąją parą nuo koronaviruso mirę penki žmonės buvo vyresnio amžiaus ir sirgo kitomis ligomis.

Du iš mirusiųjų buvo Šiaulių miesto gyventojai, mirtys taip pat registruotos Klaipėdos, Kauno, Marijampolės apskrityse.

Vienas iš mirusių šiauliškių priklausė 80-90 metų grupei ir sirgo kitomis ligomis. Jis užsikrėtė nuo šeimos nario. Kitas Šiaulių gyventojas priklausė 60-70 metų amžiaus grupei, taip pat turėjo lėtinių ligų. Šio asmens užsikrėtimo aplinkybės epidemiologams nežinomos.

REKLAMA

Klaipėdos apskrityje mirė asmuo, kuris priklausė 70-80 metų amžiaus grupei, turėjo kitų gretutinių susirgimų. NVSC teigimu, šis asmuo galėjo užsikrėsti Respublikinėje Klaipėdos ligoninėje, tęsiamas epidemiologinis tyrimas dėl artimą sąlytį turėjusių asmenų ligoninėse.

Dar vienas mirusysis – 70-80 metų Marijampolės apskrities gyventojas, taip pat turėjęs gretutinių ligų. Manoma, kad jis galėjo užsikrėsti Marijampolės specialiuosiuose socialinės globos namuose.

Epidemiologams nepavyko nustatyti ir Kauno apskrityje mirusio 90-100 metų amžiaus žmogaus užsikrėtimo aplinkybių, šis asmuo taip pat sirgo kitomis ligomis.

Kaip ir kada įvyksta COVID-19 infekcija?

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų