REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

„Barcelona“ sporto organizacija yra viena garsiausių pasaulyje, bet ypač futbolo atšaka pastaruoju metu yra linksniuojama ne iš geriausios pusės.

„Barcelona“ sporto organizacija yra viena garsiausių pasaulyje, bet ypač futbolo atšaka pastaruoju metu yra linksniuojama ne iš geriausios pusės.

REKLAMA

Savo sudėtyje nuolat daugybę pasaulio futbolo žvaigždžių turinti komanda susidūrė su rimta krize. Tiksliau, kaip rašo Ispanijos spauda, iki šios prastos situacijos buvo eita pastaruosius bent trejus ar ketverius metus. Tai yra ir sportine, ir vadybine, ir reputacine prasme.

Prieš gerą mėnesį visą pasaulį apskriejo žinia, kad šešiskart geriausias planetos žaidėjas argentinietis Lionelis Messi nori išvykti. Nuo 12 metų klubo struktūroje esantis puolėjas šia žinia šokiravo futbolo aistruolius, nors kai kurie iš jų tikino, kad tai gana logiškas žingsnis.

33 metų L. Messi tada sakė, kad tiesiog nori naujų iššūkių, nėra patenkintas klubo prezidento Josepu Maria Bertomeu. Anot paties žaidėjo, dar praėjusį sezoną prezidentas pažadėjo jam, kad klubas netrukdys išvykti, bet dabar sulaužė savo žodį.

REKLAMA
REKLAMA

L. Messi su „Barcelona“ turi dar galiojančią sutartį iki 2021-ųjų vasaros. Vis dėlto joje buvo numatytas punktas, kad, jei pats futbolininkas nori, iki tam tikros datos jis gali už dyką palikti komandą. Vis dėlto koronavirusas šią situaciją labai apsunkino, kadangi sezonas baigėsi ne kaip įprastai gegužės viduryje, o buvo sustabdytas, vėliau atnaujintas ir galiausiai, pavyzdžiui, Ispanijos čempionatas pasibaigė tik rugpjūtį.

REKLAMA

Tada užvirė karas. L. Messi tikino, kad klubas vis vien turi leisti jam išvykti, nes situacija neeilinė ir jis negalėjo to padaryti iki numatytos datos (anot spaudos, ji buvo birželio 15d.). Vis dėlto J. Bartomeu žūtbūt nenorėjo paleisti L. Messi ir sakė, kad teisiškai jie yra teisūs ir argentinietis gali išvykti nebent kita komanda sumokės išpirką, kuri siekia maždaug 600 mln. eurų.

„Tikrai nemaniau, kad viskas bus taip sudėtinga. Atėjo laikas, kai supratau, kad noriu permainų. Apie tai prezidentą informavau dar praėjusio sezono eigoje. Galvojau apie tą sprendimą gana ilgą laiką. Pasakiau prezidentui, o jis vis sakydavo, kad sezono pabaigoje galiu spręsti, ar noriu likti, ar išvažiuoti. Bet galiausiai jis nesilaikė savo žodžio“, – viename interviu sakė L. Messi.

REKLAMA
REKLAMA

Argentinietis atvirai kaltino J.Bartomeu, bet šis atsisakė eiti į kompromisą taip dar labiau supykdydamas tiek L. Messi, tiek klubo sirgalius, kurie ir taip buvo nepatenkinti juo jau ilgą laiką. Kaip teigė pats L. Messi, vienintelis būdas išspręsti šią situaciją buvo kreiptis į teismą, bet jis to nenori, tiesiog nenori veltis į teisminius ginčus su klubu, kuris jam davė tiek daug.

L. Messi galiausiai liko komandoje dar metams ir išvykti turėtų kitąmet. Vis dėlto kritika J. Bartomeu atžvilgiu tik padidėjo. Jis jau keletą metų buvo kaltinamas, kad klubas ritasi žemyn, kad nesugeba prisivilioti tinkamų žaidėjų, kurie pritaptų komandos sistemoje. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Barcelona“ patyrė žeminantį pralaimėjimą Čempionų lygoje šiemet, kai ketvirtfinalyje net 2:8 pralaimėjo Miuncheno „Bayern“. Praėjusiais metais ir dar prieš tai sezone juos iš turnyro eliminavo „Liverpool“ (namie įveikė katalonus 4:0) ir „Roma“ (namuose įveikė „Barceloną“ 3:0). Šie pralaimėjimai buvo itin skaudūs. Sirgaliai reikalavo permainų, bet J. Bartomeu rimtesnių pokyčių, išskyrus trenerių keitimus, nedarė.

Sirgaliai nebuvo patenkinti ir tuo, kad žaidėjų rinkoje nepavyksta prisivilioti aukštos klasės žaidėjų arba atvykstantys nėra tinkami. 2019 metais „Barca“ net už 120 mln. įsigijo Antoine‘ą Griezmanną iš Madrido „Atletico“, bet šis sunkiai randa vietą aikštėje, kadangi yra tipinis nr.9, bet toje pozicijoje komanda iki šio sezono turėjo Luisą Suarezą, yra ir L. Messi.

REKLAMA

Galiausiai visos bėdos susidėjo į vieną ir „Barcelona“ praėjusį sezoną nelaimėjo nei vieno trofėjaus.

J. Bartomeu klubo prezidentu yra nuo 2014-ųj metų. Per šį laikotarpį pasikeitė keturi treneriai. Praktiškai kasmet buvo skiriami ir nauji sporto direktoriai, iš viso jų buvo penki. Neseniai savo postą paliko Ericas Abidalis.

Finansinė padėtis ir rinkimai

Vos prieš keletą dienų paskelbtoje informacijoje pranešta, kad „Barcelona“ skolos išaugo iki daugmaž 488 mln., biudžete atsivėrė ir 100 mln. eurų skylė. Ispanijos dienraštis „Marca“ jau anksčiau yra rašęs, kad dėl to klubas vasarą atsisakė Luiso Suarezo paslaugų, kurio alga buvo per didelė.

REKLAMA

Pranešama, kad klubas planuoja kiek sumažinti algas daugeliui komandos darbuotojų įvairiuose sferose.

Skelbiama, kad šis žingsnis bus sudėtingas – gali kilti teisinių keblumų. Kaip praneša „Marca“, žaidėjai ir klubo darbuotojai turės galimybę nutraukti galiojančias darbo sutartis, jei bus bandoma keisti finansinius įsipareigojimus. Bet kuris darbuotojas galės nemokamai atsisveikinti su „Barca“ ir galės tikėtis 20-ies dienų atlygi už kiekvienus metus, kiek yra pradirbęs klube, išmokos.

Tai reiškia, kad katalonų klubas turės tartis su kiekvienu futbolininku atskirai – kitaip įvesti kolektyvinio algų mažinimo nepavyks. Jei nepavyks susitarti, bet kuris futbolininkas ar darbuotojas galės palikti klubą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Barcelona“ finansinė padėtis tokia, kad klubas veikiausiai tikrai privalės imtis tam tikrų radikalių priemonių. Tačiau tą apsunkina krizė vadovybėje.

Nepatenkinti klubo nariai, vadinamieji „socios“ surinko virš 20 tūkst. parašų tam, kad pradėtų J. Bartomeu nušalinimo procedūrą. Nors klubo prezidento rinkimai planuojami kitąmet, tačiau nevisi nusiteikę laukti dar bent pusmetį  ir permainų nori jau dabar. Anot pranešimų, artimiausiu metu planuojama konferencija, kurios metu gali ir paaiškėti J. Bartomeu likimas.

Čia „Barcelona“ prezidento bėdos nesibaigia. Dar rugsėjo pradžioje policija pranešė pradėjusi tyrimą dėl galimos korupcijos ir mokesčių slėpimo. Nors J.Bartomeu šiuos kaltinimus griežtai neigia, bet artimiausiu metu vis vien turėtų prasidėti teisinis procesas.

REKLAMA

„Barcelona“, atrodo, susiduria su įvairiausiomis problemomis. Naujasis komandos treneris Ronaldas Koemanas prieš prisistatydamas sakė, kad klubas išgyvena sunkius laikus, bet yra pajėgus sugrįžti į pergalių kelią.

Vis dėlto katalonų laukia sunkus laikotarpis. Nors komanda vis vien pajėgi būti favoritais visuose turnyruose, bet varžovai atrodo stabiliau. Finansiniai aspektai, padėtis su J. Bartomeu ir galimas nušalinimas, nauji rinkimai, akivaizdus L. Messi nepasitenkinimas. Klubas susiduria su begale problemų, kurios gali turėtu įtakos ir aikštėje.

Kaip rašo portalas sport.es., klubas išgyvena sunkų laiką ir permainoms reikės laiko, ypač kol neįvyko prezidento rinkimai. Juose, beje, J. Bartomeu nedalyvaus, bet beveik neabejojama  kad sieks į postą siūlyti sau palankų žmogų.

REKLAMA

Ispanų spauda tikina, kad šioje situacijoje būtina atsigręžti į klubą mylinčius žmones. Omeny turimas legendinis komandos žaidėjas Xavi, kuris dabar dirba treneriu Saudo Arabijoje ir kuris jau šiemet ilgą laiką buvo siejamas su grįžimu į Barseloną.

Bet šioje situacijoje įsivyrauja dar didesnė painiava. Ispanijos futbolo ekspertai svarsto, kad R. Keomanas gali būti atleistas po sezono ir į jo vietą ateis būtent Xavi ir nebūtinai šiam sprendimui įtakos turės sezono rezultatai.

„Barcelona“ susiduria su krize. Klube vyrauja tam tikros povandeninės srovės, kurios trukdo ir futbolininkams, ir treneriams susitelkti į savo darbus. Kad ir kaip išsispręstų ši situacija, gana akivaizdu, kad didžiausias klausimas kol kas yra kaip susiklostys prezidento rinkimai kitais metais ir ar užteks jėgų bei paramos nuversti J. Bartomeu jau artimiausiu metu.

Aišku viena, kad J. Bartomeu tikrai nenorės tapti pirmuoju komandos istorijoje prezidentu, kuris savo posto neteks priverstiniu būdu, išreiškus nepasitikėjimą ir nesulaukus rinkimų datos.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų