REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Baigiamųjų darbų gynimas – neišvengiamas žingsnis, laukiantis kiekvieno studento, norinčio pabaigti studijas. Kasmet tūkstančiai studentų jaudinasi prieš šį lemtingą savo žinių ir darbo pademonstravimą prieš komisiją, tačiau šiemet studentų laukia dar neregėtas išbandymas – baigiamuosius darbus dėl karantino teks gintis nuotoliniu būdu.

Baigiamųjų darbų gynimas – neišvengiamas žingsnis, laukiantis kiekvieno studento, norinčio pabaigti studijas. Kasmet tūkstančiai studentų jaudinasi prieš šį lemtingą savo žinių ir darbo pademonstravimą prieš komisiją, tačiau šiemet studentų laukia dar neregėtas išbandymas – baigiamuosius darbus dėl karantino teks gintis nuotoliniu būdu.

REKLAMA

Portalas tv3.lt pasidomėjo, kaip karantino metu, kol įvestas nuotolinis ugdymas, atrodys studentų baigiamųjų darbų gynimas didžiausiuose šalies universitetuose.

Vilniaus universitetas

Vilniaus universiteto (VU) Senatas šiemet priėmė sprendimą pavasario semestrą užbaigti nuotoliniu būdu. Todėl jau kurį laiką studentai paskaitose ir seminaruose dalyvauja nuotoliniu būdu, taip vyksta ir atsiskaitymai.

„Vilniaus universitetas tam naudoja „Microsoft Teams“, e-mokymų sistemą „Moodle“, dėstytojai pagal poreikį naudoja ir kitas priemones, kuriomis galima sėkmingai tiek atlikti skiriamas užduotis, tiek demonstruoti vaizdinę medžiagą, tad skaidrės niekur nedings“, – atsakyme tv3.lt rašė VU Komunikacijos ir rinkodaros skyriaus vadovas Ervinas Spūdys.

REKLAMA
REKLAMA

Būtent taip pat numatoma vykdyti ir baigiamųjų darbų gynimus. Tiesa, universitete dalis studentų nuotoliniu būdu jau apsigynė net disertacijas.

„Tai jau sėkmingai vyksta – jau turime tiek apgintų baigiamųjų darbų, tiek disertacijų. Konkrečią tvarką dėl dalyvių skaičiaus nustato padalinio darbų gynimo komisija, bet visi gynimai bus vieši, į juos galės prisijungti ir kiti studentai. Na, o komisijos taip pat prisijungs ir dirbs nuotoliniu būdu“, – rašė E. Spūdys.

REKLAMA

VU studentams sudarė atmintinę, kaip šiemet nuotoliniu būdu gintis baigiamuosius darbus. Visi darbai, kaip ir įprasta, keliami į studijų informacinę sistemą, tačiau, skirtingai nei iki šiol, universiteto padaliniui nereikia įteikti spausdinto darbo varianto. Patvirtinimą, kad gali gintis darbą, ir darbo recenziją recenziją studentas gauna elektroniniu paštu.

Universitetas studentus nuotoliniam gynimui ragina ruoštis kaip ir įprastam ir siūlo nepasiduoti iliuzijai, kad jis bus paprastesnis.

„Nors gali kilti jausmas, kad nuotolinis gynimas bus paprastesnis nei gynimas auditorijoje (pvz., kad užtenka užsidėti marškinius, nes treninginių kelnių vis tiek nesimatys), siūlome nepasiduoti šiai iliuzijai ir gynimui ruoštis taip, tarsi jis vyktų „akis į akį“, – rašoma studentams parengtoje VU atmintinėje.

REKLAMA
REKLAMA

Repetuoti gynimą studentams siūloma kartu su bendrakursiais nuotoliniu būdu, vieni kitiems užduoti klausimus. Gynimo dieną studentai raginami apsirengti tvarkingai, pasirodyti 10 minučių anksčiau, jei įvyktų techninių nesklandumų, kalbėti į mikrofoną, o kalbant žiūrėti į kamerą. Taip pat siūloma pasirūpinti, kad gynimo metu studentas patalpoje būtų vienas, kad niekas jam netrukdytų, pasirūpinti savo aplinka.

„Apsidairyk ir įsivertink, ką už tavęs matys bei girdės gynimų komisija. Susitvarkyk kambarį, susitark, kad namiškiai tuo metu nesiurbtų kambarių ir nežiūrėtų futbolo rungtynių“, – rašoma atmintinėje.

Galiausiai priduriama, kad komisija žino, kokiomis aplinkybėmis studentams teko rašyti darbą, todėl atsižvelgs į karantino įtaką rašymo procesui.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Vilniaus Gedimino technikos universitetas

Vilniaus Gedimino technikos universitetas (VGTU) baigiamųjų darbų gynimą šiemet taip pat organizuoja nuotoliniu būdu.

„Gynimai vyks, naudojant vaizdo konferencijos įrangą iš anksto nustatytu laiku. Visi posėdžio dalyviai jame dalyvauja iš jiems patogiausios vietos (t. y. namų arba VGTU patalpos) atsižvelgiant į tai, kad būtų kuo mažiau trikdžių (tiek vaizdo, tiek garso). 

Posėdžio metu studentas pristato savo baigiamąjį darbą, atsako į komisijos klausimus. Vykstančio posėdžio metu bus įrašomas garsas ir vaizdas. Posėdžio protokolas siunčiamas elektroniniu paštu patvirtinti visiems posėdžio nariams. Posėdžio nariai el. paštu informuoja dėl to, kad sutinka su protokole užfiksuota posėdžio informacija arba raštu pateikia pastabas“, – atsakyme tv3.lt rašė VGTU Studijų direkcijos direktorė Nora Skaburskienė.

REKLAMA

Jei studentas savo pristatymo metu nori naudoti skaidres, tai galės padaryti naudojamoje vaizdo platformoje, su komisija pasidalindamas savo kompiuterio ekrano vaizdu. VGTU studentams šiemet taip pat nereiks įteikti spausdintų baigiamųjų darbų versijų, tik elektronines.

Kauno technologijos universitetas

Nuotoliniu būdu studijas baigs ir Kauno technologijos universiteto (KTU) studentai. Projektų gynimai bus vykdomi nuotoliniu būdu, naudojant universitete rekomenduojamą nuotolinių vaizdo konferencijų programinę įrangą.

„Projektą besiginantis studentas ir kvalifikacijos komisijos nariai dirbs individualioje patalpoje, iš namų. Nesant techninių galimybių dalyviui dalyvauti nuotoliniu būdu iš namų, bus sudarytos galimybės dirbti arba gintis fakulteto patalpoje, laikantis karantino metu privalomų prevencijos priemonių“, – atsakyme tv3.lt rašė KTU atstovas žiniasklaidai Mantas Lapinskas.

REKLAMA

Gynimų dalyviai – studentai ir kvalifikacijos komisijos nariai – iš anksto gaus nurodymus, kaip gynimams paruošti techninę įrangą ir darbo vietą. 

„Studentams rekomenduojama prieš gynimą nusiųsti arba į virtualaus mokymosi platformą įkelti gynimo pristatymą. Jei studentui kiltų techninių trikdžių, sekretorius pristatymą galės paleisti iš savo kompiuterio. Darbų pristatymui studentai naudos darbalaukio bendrinimo funkciją“, – teigė universiteto atstovas.

Kaip ir įprastai, baigiamųjų darbų gynimai yra vieši, nebent projektai konfidencialūs.

„Nuotolinė sesija taip pat bus vieša ir kiti studentai, besiginančiojo bendrakursiai, galės stebėti gynimus. Kaip papildomą saugumo priemonę planuojame taikyti išankstinę jų registraciją, todėl į susitikimo kambarį bus įleidžiami tik užsiregistravę asmenys“, – informavo M. Lapinskas.

Portalas tv3.lt primena, kad Lietuvos švietimo įstaigos nuo kovo 30-osios perėjo prie nuotolinio ugdymo, kol tęsiasi karantinas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų