REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Rusija nemato būtinybės šiuo metu aptarinėti su Europos Sąjunga sankcijų panaikinimo, antradienį sakė rusų užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas.

Rusija nemato būtinybės šiuo metu aptarinėti su Europos Sąjunga sankcijų panaikinimo, antradienį sakė rusų užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas.

REKLAMA

ES sankcijas Rusijai įvedė 2014 metais, reaguodama į Krymo aneksiją, paramą separatistams Ukrainos rytuose ir olandų keleivius skraidinusio Malaizijos keleivinio orlaivio numušimą.

Bendrijos ekonominės sankcijos yra nutaikytos į Rusijos energetikos, gynybos ir finansų sektorius, jos kasmet pratęsiamos. ES taip pat draudžia vystyti verslą su Krymu. 

ES teigia, kad sankcijos gali būti panaikintos tik kai Maskva pilnai įgyvendins vadinamąjį Minsko susitarimą, kuris be kita ko numato ugnies nutraukimą, sienos kontrolės perdavimą ukrainiečiams ir specialų statusą Donbaso regionui.

„Mes apie sankcijas ne kartą kalbėjome, kad tai tema, kurios net neaptarinėsime. Jei Europos Sąjunga supras, kad šis metodas išsisėmė, ir atsisakys 2014 metais priimtų sprendimų, tuomet, žinoma, būsime pasirengę atsakyti tuo pačiu“, – internetu duodamas interviu sakė S. Lavrovas.

REKLAMA
REKLAMA

„Prašyti tai padaryti nesirengiame. Dar daugiau, aš jau ne kartą kalbėjau, jog mes, esant šiai situacijai... kai mūsų partneriai nuvylė, atsisakė savo įsipareigojimų daugeliu klausimų, dabar pasukome keliu, turinčiu užtikrinti, kad remsimės savo jėgomis, jeigu įvyktų bet kokių naujų galimų, tikėtinų mūsų kolegų Vakaruose nuotaikų pokyčių“, – nurodė Rusijos užsienio reikalų ministras.

REKLAMA

S. Lavrovas pažymėjo, kad „tai jokiu būdu nereikš izoliacijos“, ir pridūrė: „Visuomet esame atviri visaverčiam, lygiateisiškam, abipusiai naudingam bendradarbiavimui, bet tiesiog privalome atsižvelgti į tai, kaip pasielgė Vakarai 2014 metais, tiesiog privalome apsidrausti nuo panašių mūsų kolegų Vakaruose pozicijos ekscesų pasikartojimo.“

„Todėl ne, mes visiškai nepritariame sankcijoms, kurios taikomos apeinant Jungtinių Tautų Chartiją, bet mes dabar nekelsime į pirmą mūsų santykių su Europos Sąjunga vietą uždavinio jas panaikinti bet kokia kaina. Ne, mes kantriai sutelksime dėmesį į konstruktyvius reikalus, į konstruktyvią darbotvarkę savo šalyje ir... santykių su tais, kas tam pasirengę be jokių atsikalbinėjimų, plėtojimą“, – pabrėžė S. Lavrovas.

„Tad tikiuosi, kad šios krizės pamokos bus naudingos mums visiems“, – pridūrė jis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų