REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
669
Vytautas Kasiulevičius (Šarūnas Mažeika/FOTOBANKAS nuotr.)

Siaučiantis koronavirusas verčia griebtis visų įmanomų saugumo priemonių. Štai šeštadienį ministerijų atstovai pasidalijo naujais nurodymais, siekiant sumažinti galima viruso riziką šalyje. Tiesa, apie vieną iš daromų apsisaugojimo klaidų prakalbo profesorius Vytautas Kasiulevičius. Be to, V. Kasiulevičius pabrėžė, kiek laiko gali trukti žmonių saviizoliacija. 

669

Siaučiantis koronavirusas verčia griebtis visų įmanomų saugumo priemonių. Štai šeštadienį ministerijų atstovai pasidalijo naujais nurodymais, siekiant sumažinti galima viruso riziką šalyje. Tiesa, apie vieną iš daromų apsisaugojimo klaidų prakalbo profesorius Vytautas Kasiulevičius. Be to, V. Kasiulevičius pabrėžė, kiek laiko gali trukti žmonių saviizoliacija. 

REKLAMA

Vilniaus universiteto Medicinos fakulteto prodekanas profesorius Vytautas Kasiulevičius savo „Facebook“ paskyroje pasidalijo įrašu, kuriame teigiama, kad yra be galo svarbu atlikti tyrimus dėl koronaviruso:

„Izoliuoti ar testuoti? Tikėtina, kad valdžia, kaip ir daugelis Europos šalių, priims sprendimą įtariant lengvą COVID-19 atvejį rekomenduoti pacientams likti namuose. Tokių atvejų bus apie 80 procentų, kuriems vykti į gydymo įstaigą nėra prasmės. Gydymas tik simptominis. Pliusas yra tai, kad likę namuose tokie pacientai nevažinės po miestą, į gydymo įstaigas, kur gali užkrėsti kitus žmones ir medikus. Minusas, kad medikai ir artimieji nežinos, ar tie pacientai tikrai serga COVID-19, gripu ar šiaip peršalimu. Nežinant, ar pacientas tikrai persirgo COVID-19 bus sudėtinga teikti rekomendacijas. Gali būti, kad lengvai persirgęs po standartinio 14 parų karantino išvyks į miestą ir dar bent 7 paras galės užkrėsti kitus.

REKLAMA
REKLAMA

Kodėl sudėtinga tirti visus netgi turint papildomų lėšų? Saugus pacientui, medikui ir kitiems asmenims mėginio paėmimas gali būti užtikrintas ne namuose, kaip buvo neatsakingai siūloma, bet SPECIALIAI tam skirtose patalpose. Teiginys, kad pacientai važiuos į tas vietas autobusais, yra NIEKINIS, nes galima patvirtinti reikalavimą, kad asmuo atvyko tik savo asmeniniu automobiliu arba buvo atvežtas specialiu transportu laikantis visų epidemiologinių saugumo standartų. Netikiu, kad Vilnius neras vienos ar dviejų vietų, kuriose net automobilyje galima paimti reikiamą testą. Ir gavus testo atsakymą informuoti ne ministrą, paciento šeimos gydytoją naudojant jau sukurtą ESPBI sistemą.

REKLAMA

NETIRTI – tai reiškia atsitraukti paliekant už nugaros tik anesteziologus-reanimatologus. Tai paskutinė gynybos linija. Atsitraukti teks, GRIEŽTAS KARANTINAS NAMUOSE TAPS NORMA BENT JAU ARTIMIAUSIUS MĖNESIUS, bet kare būtina traukiantis gintis, nesustoti testuoti pacientus ir matyti realų vaizdą. Argumentas, kad traukiasi Europos šalys nėra argumentas. Pietų Korėja nesitraukia. JAV šiame kare darė tas pačias klaidas kaip ir Lietuva, tyrė MAŽAI, tačiau jau savaitę spartina tyrimų apimtis. TIK NUSTATYTI susirgimai leidžia tinkamai izoliuoti, stebėti ir padėti mūsų šalies žmonėms. Ir paskutinis – aš žinau apie PGR testą ne mažiau negu mano kritikai“, – savo mintis išdėstė profesorius Vytautas Kasiulevičius.

REKLAMA
REKLAMA

Lietuvoje užfiksuoti 8 atvejai

Naujienų portalas tv3.lt primena, kad Lietuvoje iš viso patvirtinti 8 koronaviruso atvejai. Apie naujausią atvejį Vyriausybė pranešė šeštadienio rytą. Tiesa, premjeras Saulius Skvernelis vykusioje spaudos konferencijoje teigė, kad pirmoji moteris, kuri buvo užsikrėtusi koronavirusu, jau pasveiko ir yra namuose.

Valstybės lygio ekstremaliosios situacijos operacijų vadovas, sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga sako, kad susirgęs vaikinas kovo 10 dieną parvyko iš Danijos į Kauno oro uostą, autobusu nuvyko į Vilnių pas draugę. Vilniuje, su drauge leido laiką, buvo kavinėse, kitose viešose vietose. Kovo 11 dieną su drauge autobusu vyko į Kretingą, pasireiškus simptomams kreipėsi į ligoninę, kur jam patvirtintas koronavirusas. Vaikino tėvai yra saviizoliacijoje. Taip pat izoliavosi ir vienas draugas bei jo močiutė. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

A. Veryga teigia, kad yra renkama informacija apie vaikino kontaktus, tačiau visų jų nustatyti nėra jokių galimybių.

„Dabar praktiškai neįmanoma nustatyti visų kontaktų. Nacionalinis visuomenės sveikatos centras aiškinasi kontaktus, bet jų visų niekas neišaiškins. Taip pat nereikia savęs apgaudinėti, tokių atvejų šalyje yra ne vienas, juo labiau, kad vaikinas parvyko iš Danijos, tai yra iš šalies, kuri tuo metu dar nebuvo įtraukta į sąrašą, todėl kai kurie žmonės galėjo ir nežinoti, kad jiems reikia izoliuotis ar kažką papildomo daryti.“, – sako A. Veryga. 

„Nacionalinis visuomenės sveikatos centras renka kontaktus, bet tai priklauso nuo žmonių noro bendradarbiauti ir pasakti, kur jie buvo, su kuo buvo. Kai kuriuos kontaktus bus įmanoma atsekti. Supraskim, kad, jei šie žmonės pasivaikščiojo po kavines, barus, nebus jokių šansų atsekti tų kontaktų ir dabar yra ta stadija, kai turime maksimaliai laikytis režimo, kuo mažiau judėti, kuo mažiau kontaktų, tuo geriau. Idealus vaizdas gatvėje, kad nebūtų jokio judėjimo, o dirba tik tie, kam reikia. Supraskime, kad tai – kontaktinis plitimas. Kuo mažiau bus kontaktų, tuo mažiau bus susirgimų“, – sako A. Veryga.

REKLAMA

Sveikatos apsaugos ministras taip pat sako, kad lietuviai, esantys užsienyje, turėtų kuo greičiau organizuotis grįžimą.

„Visi išvykę, turi kuo greičiau parvykti į Lietuvą. Girdėjom tokių istorijų, kad žmonės, Užsienio reikalų ministerijai bandant susisiekti, sako, kad jiems dar nesibaigė kelialapis, kad dar išbus dienas. Labai realu, kad tada grįžti bus labai sudėtinga. Šalys jau dabar organizuoja savo piliečių susigrąžinimą, todėl tuo momentu ir reikia naudotis, nes paskui tas judėjimas bus dar ir dar labiau komplikuotas. Todėl jokių kelialapių pasibaigimų nereikėtų laukt, nes, gali taip atsitikti, kad ten užstrigsit labai ilgam laikui, nes tikrai negalėsime suorganizuoti reguliarių skrydžių“, – teigia ministras A. Veryga.

REKLAMA

Be to, šeštadienį vykusioje spaudos konferencijoje ministro pirmininko patarėjas Giedrius Surplys pabrėžė, kad neatmetama galimybė Lietuvoje paskelbti karantiną.

„Pirmadienį, kaip žinote, greičiausiai šalyje bus skelbiamas karantinas ir tada vienas iš esminių momentų, kad visoms savivaldybėms bus įvesti griežti planai. Taip mes užsiimame prevenciją dėl šio viruso platinimo“, – spaudos konferencijoje kalbėjo ministro pirmininko patarėjas G. Surplys.

Naujienų portalas primena, kad šeštadienį Visuomenės informavimo grupės surengtoje spaudos konferencijoje, sveikatos apsaugos ministrė R. Tamašunienė sakė, kad bus sustiprintos vidaus sienų kontrolė. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Ministrė pabrėžė, kad bus stabdomas keleivių susisiekimas oro ir geležinkelių jungtimis, tačiau paliekamas laisvos prekybos rėžimas, krovininiai automobiliai keliaus ir toliau.

„Atnaujinus sienų kontrolę į Lietuvą, bus draudžiama atvykti užsieniečiams, išskyrus tuos, kurie turi oficialius leidimus dirbti. Visiems asmenims, grįžusiems iš paveiktų teritorijų, tai liečia mūsų piliečius, būtina saviizoliacija 14 dienų. Judėjimas, kuris buvo didelė mūsų Šengeno erdvės vertybė, dabar tampa ir didžiausia mūsų grėsmė“, – kalbėjo ministrė.

Be to, Valstybės sienos apsaugos tarnybos (VSAT) atstovas Rustamas Liubajevas pabrėžė, kad bus stiprinama ir sienų kontrolė su Lenkija.

REKLAMA

„Vykimas per Lietuvos ir Lenkijos sieną bus vykdomas tik per Kalvarijos kontrolės punktą“, – žurnalistams prie Vyriausybės sakė pasieniečių vadas.

Penktadienį apie sienų uždarymą užsieniečiams dešimčiai dienų pranešė Lenkija, taip pat tą patį padariusios Čekija ir Slovakija.

Kontrolė bus grąžinta nuo kovo 14 d., 18 val., pakeitimai galios 10 dienų.

Pagrindinės rekomendacijos dėl koronaviruso

Koronavirusas yra naujos struktūros koronavirusas, kuris niekada anksčiau nebuvo sukėlęs infekcijų žmonėms. Pagrindiniai jo simptomai yra panašūs į gripo: karščiavimas, kosulys, apsunkęs kvėpavimas ir kiti kvėpavimo sutrikimai.

Sunkesniais atvejais koronavirusai sukelia plaučių uždegimą, sunkų ūmų respiracinį sindromą, inkstų nepakankamumą ar mirtį.

REKLAMA

Įtariamu atveju laikomas toks atvejis, kai žmogui pasireiškia ūmi kvėpavimo takų infekcija, t. y., jaučiamas bent vienas iš šių simptomų: kosulys, karščiavimas, apsunkintas kvėpavimas, ir 14 dienų laikotarpiu iki simptomų pradžios atitinka bent vieną iš šių epidemiologinių kriterijų: arba žmogus turėjo artimą sąlytį su patvirtintu ar tikėtinu COVID-19 atveju, arba keliavo į Kiniją, Šiaurės Italiją, Honkongą, Iraną, Japoniją, Pietų Korėją ir Singapūrą, arba dirbo aplinkoje, kurioje buvo gydomi asmenys, sergantys COVID-19. Tokiu atveju reikėtų kreiptis į Bendrąjį pagalbos centrą, telefonu 112.

Taip pat informuojama, kad atnaujinta, kokioms sąlygoms esant žmogus bus tiriamas dėl koronaviruso infekcijos. Papildomos sąlyga, jog galimai sergančiu žmogus laikomas ir tada, kai jam pasireiškia sunki ūmi kvėpavimo takų infekcija (staiga prasideda karščiavimas, kosulys, apsunkintas kvėpavimas) ir jam reikalinga hospitalizacija, tačiau nenustatoma šių simptomų priežastis. Paprastai tariant, atmetamos visos kitos galimos diagnozės, visi kiti galimi susirgimai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tie, kurie lankėsi nurodytose šalyse, prašoma registruotis užpildant Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) interneto svetainėje pateikiamą anketą bei dvi savaites vengti artimų socialinių kontaktų, nesilankyti dideliuose renginiuose, nesinaudoti viešuoju transportu ir pan.

Esant galimybei reikėtų dirbti iš namų, šiam laikotarpiui gali būti išduodamas ir nedarbingumas. Daugiau informacijos apie tai galima rasti NVSC puslapyje.

Taip pat patariama stebėti savo sveikatos būklę (matuoti kūno temperatūrą, stebėti, ar nepasireiškia kvėpavimo takų infekcijoms būdingi simptomai – kosėjimas, dusulys ir kt.).

Jei kitaip sunegalavote, bet nesilankėte minėtose šalyse, dėl sveikatos būklės reikėtų kreiptis į savo šeimos gydytoją.

REKLAMA

Specifinio gydymo nuo naujojo koronaviruso sukeltos infekcijos nėra, taikomas tik simptominis gydymas. Susirgusieji gali būti visiškai išgydyti, priklausomai nuo jų sveikatos būklės bei nuo to, kada pradedamas taikyti gydymas.

Norint išvengti koronaviruso patariama laikytis bendrųjų higienos taisyklių: plauti, dezinfekuoti rankas, laikytis čiaudėjimo ir kosėjimo etiketo.

Sveikatos apsaugos ministro Aurelijaus Verygos komentaras apie koronaviruso atvejus.

Čaplinskas: koronavirusas pavojingesnis vyresnio amžiaus žmonėms:

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų